Διαταγή «Νέρων»: Γιατί ο Χίτλερ διέταξε την καταστροφή όλων των υποδομών της Γερμανίας!

ΔΙΑΤΑΓΗ ΝΕΡΩΝ ΧΙΤΛΕΡ

Σαν σήμερα, στις  19 Μαρτίου του 1945 ο Χίτλερ δίνει τη διαταγή “Νέρων” για την καταστροφή των υποδομών του γερμανικού κράτους, κατά την υποχώρηση των μονάδων της Βέρμαχτ.

Στις 19 Μαρτίου 1945, η απελπιστική κατάσταση στα μέτωπα του πολέμου από την σκοπιά των Γερμανών, οδήγησε τον Χίτλερ να εκδώσει τη «Διαταγή Νέρων», με το οποίο καλούσε για την ολοκληρωτική καταστροφή των υποδομών της Γερμανίας. Έτσι, ο εχθρός που πλησίαζε θα έβρισκε μόνον «καμμένη γη»!

Αυτή η διαταγή ήταν απόλυτα σύμφωνη με τον τρόπο σκέψης του Χίτλερ, που εκφράζεται με την επιλογή «νίκη ή καταστροφή». Στον εχθρό δεν έπρεπε να αφεθεί παρά μόνο «καμμένη γη»! Κατά τη γνώμη του, το μέλλον ανήκει πλέον στον λαό της ανατολής, ο οποίος αποδείχτηκε ισχυρότερος, ενώ οι Γερμανοί, λόγω της ήττας τους, έχασαν το δικαίωμα ύπαρξης. Δεν έπρεπε να μείνει τίποτα όρθιο πίσω για τους συμμάχους!

Ο αρμόδιος υπουργός Εξοπλισμών και Πολεμικής Παραγωγής  Άλμπερτ Σπέερ είχε ήδη εκφράσει την αντίθεσή του σε μια τέτοια πολιτική στέλνοντας ένα υπόμνημα στο Χίτλερ την προηγούμενη, 18 Μαρτίου, της έκδοσης της διαταγής. Ωστόσο, ο Χίτλερ τον αγνόησε. Ο Σπέερ όμως, επανήλθε και πάλι, μόλις του επιδόθηκε και επίσημα το διάταγμα, με επιστολή που έστειλε στον Χίτλερ.

Σύμφωνα με τα γραφόμενα του Σπέερ, ο Χίτλερ συζητώντας μαζί του, του εξέφρασε την άποψη ότι αν χαθεί ο πόλεμος θα χαθεί μαζί και το έθνος. Ότι αυτή η μοίρα είναι αναπόφευκτη. Ότι δεν πρέπει να φροντίσουν  ούτε για τα βασικά που θα χρειαστεί ο λαός για την πρωτογενή έστω επιβίωση του, ότι μάλιστα είναι καλύτερο να καταστρέψουν ακόμα και αυτά! Ότι, ακόμα και αυτοί που θα επιζήσουν μετά από αυτήν την αναμέτρηση, θα είναι οι λιγότερο πολύτιμοι, επειδή οι καλοί θα έχουν σκοτωθεί!

Ο Σπέερ, σύμφωνα με όσα γράφει στην επιστολή, τον ικετεύει να μην κάνει άλλο βήμα τόσο καταστροφικό για το έθνος. Για αυτό και σκόπιμα αποφάσισε να μην εκτελέσει την διαταγή. Μάλιστα, πέρασε τις τελευταίες μέρες του πολέμου, προσπαθώντας να πείσει τους Γκάουλαϊτερ και τους Επιτρόπους Άμυνας να παρακούσουν τις διαταγές του Αρχηγού τους, καταφέρνοντας έτσι να σώσει σημεία ζωτικής σημασίας.

Την παρακοή των εντολών του, την ανακοίνωσε αυτοπροσώπως και στον ίδιο τον Χίτλερ κατά την διάρκεια της επίσκεψής του, στο καταφύγιό του, στις 22 Απριλίου 1945. Ο Χίτλερ αν και εξοργισμένος με τον υπουργό του, ήταν πλέον ανίκανος να αντιδράσει. Οκτώ ημέρες αργότερα, θα αυτοκτονούσε.

Η Διαταγή “Νέρων”

Διαταγή Χίτλερ, 19 Μαρτίου 1945

ΑΠ: Μέτρα καταστροφής εντός της επικράτειας του Ράιχ
Ο αγώνας για την επιβίωση του έθνους-μας μας αναγκάζει να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα, ακόμη και εντός της επικράτειας του Ράιχ, που θα αποδυναμώνουν την πολεμική ισχύ του αντιπάλου μας και θα εμποδίζουν περαιτέρω προέλαση. Πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία να επιφέρουμε βλάβη διαρκείας στην επιτελική ικανότητα του εχθρού για επίθεση. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι μη κατεστραμμένες συγκοινωνίες, επικοινωνίες και εγκαταστάσεις εφοδιασμού θα είναι χρήσιμες για εμάς μετά από ανακατάληψη χαμένων εδαφών. Κατά την υποχώρησή του, ο εχθρός θα αφήσει πίσω του μόνον καμμένη γη και θα εγκαταλείψει κάθε πρόνοια για τον πληθυσμό.

Συνεπώς διατάσσω

1. Όλες οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις συγκοινωνίας, επικοινωνιών, βιομηχανίας και εφοδιασμού καθώς και στρατιωτικοί στόχοι εντός της επικράτειας του Ράιχ, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τον εχθρό για την συνέχιση του αγώνα του, είτε τώρα είτε αργότερα, πρέπει να καταστραφούν.
2. Είναι ευθύνη των στρατιωτικών αρχών να εκτελέσουν αυτή την διαταγή και να καταστρέψουν όλους τους στρατιωτικούς στόχους, περιλαμβανομένων των εγκαταστάσεων συγκοινωνίας και επικοινωνιών.
Οι γκαουλάιτερ και επίτροποι για την Άμυνα του Ράιχ είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή των εγκαταστάσεων βιομηχανίας και εφοδιασμού, καθώς και άλλων στρατιωτικών στόχων· τα στρατεύματα πρέπει να δώσουν στους γκαουλάιτερ και στους επιτρόπους Άμυνας του Ράιχ τα μέσα για την εκπλήρωση αυτού του καθήκοντος.
3. Αυτή η διαταγή να μεταδοθεί σε όλους τους στρατιωτικούς διοικητές κατά το δυνατόν αμέσως· αντίθετες διαταγές είναι άκυρες.
Άντολφ Χίτλερ

Το πρωτότυπο του κειμένου της διαταγής “Νέρων”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ