Αντιπρόεδρος ΕΑΒ για το ελληνικό drone Αρχύτας: Τα πάντα θα είναι ελληνικά, με πρωτοποριακές δυνατότητες

ελληνικό drone Αρχύτας

Το ελληνικό drone Αρχύτας υλοποιείται με τη σύμπραξη της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο κ. Μιχαήλ Κορωναίος, αντιπρόεδρος της EAB, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104.9»  αναφέρθηκξε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του συγκεκριμένου ελληνικής κατασκευής drone η γραμμή παραγωγής του οποίου «θα είναι μόνο στην ΕΑΒ».

Τα κυριότερα σημεία που τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΑB για Το ελληνικό drone Αρχύτας, είναι τα παρακάτω:

Το ελληνικό drone Αρχύτας θα είναι ένα ξεχωριστό αεροσκάφος δεδομένου ότι ενώ έχει σημαντικό μέγεθος, στα 200 κιλά περίπου, θα έχει τη δυνατότητα να απογειώνεται και προσγειώνεται κάθετα – δυνατότητες Vertical Takeoff And Landing-VTOL UAV, εξήγησε

Ο «Αρχύτας» θα είναι μόνο η αρχή της δημιουργίας τέτοιων συστημάτων αφού στόχος της σύμπραξης, είναι να οδηγήσει στη δημιουργία πολλών τύπων «Made in Hellas» Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων. Θα έχουμε μια «οικογένεια» Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών «Αρχύτα», σε κάποιο χρονικό διάστημα από τώρα και πάντα με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών.

Πάντα υπήρχε το στελεχιακό δυναμικό, η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες. Η οργάνωση, η μεθόδευση και η χρηματοδότηση ήταν που έλειπαν. Αυτό ξεπεράστηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομικών. Σκοπός είναι, με την αξιοποίηση των συγκεκριμένων δυνατοτήτων πέρα από την κάλυψη εγχώριων αναγκών να φέρουμε και εισόδημα στη χώρα από το εξωτερικό, κάνοντας πωλήσεις σε φίλιες χώρες.

Eλληνικό drone Αρχύτας: Οι πολλαπλές χρήσεις του

Η δυνατότητα να απογειώνεται και προσγειώνεται κάθετα είναι και η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου drone, σε ότι αφορά την τεχνολογία που θα πρέπει να εφαρμοστεί αλλά και στις χρήσεις για τις οποίες η δυνατότητα αυτή δίνει άλλους ορίζοντες λειτουργίας. Για παράδειγμα, εάν π.χ υπάρξει μια περίπτωση πλημμύρας, το αεροσκάφος θα μπορούσε να μεταφέρει κρίσιμα υλικά, μέχρι και τα 25 κιλά ενώ, θα μπορούσε επίσης να επιτηρεί για παράδειγμα, δίκτυα καλωδίων της ΔΕΗ, ή και να κάνει επιτήρηση συνόρων, θαλασσών. Είναι  μια ποικιλία χρήσεων που εξαρτάται κυρίως από το τι υλικά θα μεταφέρει.

Ο «Αρχύτας» μπορεί να πρωταγωνιστήσει, αλλά δεν θα είναι ένα μοναδικό προϊόν. Η κατηγορία αυτή των UAVs είναι τεράστια αφού αρχίζει από τα μικρά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας και φτάνει σε UAV που πετάνε για ημέρες ολόκληρες σε διάφορες αποστολές. Η Ελλάδα, πρόσφατα, έχει δείξει τη διάθεση να προχωρήσει σε πάρα πολλές κατηγορίες πάντα σε συνεργασία με την ΕΑΒ και τα ελληνικά πανεπιστήμια.

Το πρώτο αποτέλεσμα για τον «Αρχύτα» θα το δούμε σε δύο χρόνια από σήμερα με τον συγκεκριμένο χρόνο ανάπτυξης να είναι εξαιρετικά μικρός για τέτοιου είδους συστήματα ενώ η ΕΑΒ θα παράγει το σύνολο του αεροσκάφους.

Η παραγωγή των συγκεκριμένων συστημάτων στην εταιρεία έχει ως αποτέλεσμα όλη η σχεδίαση και η κατασκευή της δομής να γίνει εδώ, τα πάντα θα είναι ελληνικά, με μόνο τους -«εμπορικού τύπου»-, αισθητήρες που θα υπάρχουν μέσα στο αερόχημα και έχουν προέλευση το εξωτερικό.

Σε ό,τι αφορά τους πρώτους χρήστες, η ελληνική ΠΑ έχει ενημερωθεί για τις δυνατότητες. Μόλις γίνει το πρωτότυπο, θα παρακολουθήσει όλες τις δοκιμές και θα πάρει της αποφάσεις της που αναμένονται να είναι θετικές καθώς καλύπτει πολλές επιχειρησιακές της ανάγκες. Και όχι μόνο, αφού καλύπτει ανάγκες και του Πολεμικού Ναυτικού αλλά και του Στρατού ξηράς.

Οι επόμενες εκδόσεις θα στοχεύουν στις δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις

Για τα υπό σχεδιασμό σε όλο τον πλανήτη, 6ης Γενιάς μαχητικά αεροσκάφη που τώρα δημιουργούνται, και που «θα είναι και ‘με’ αλλά και ‘χωρίς’ χειριστές”, αν και ο υπό εξέλιξη σήμερα πρώτος «Αρχύτας» θα είναι σχεδιασμένος για αυτόνομες επιχειρήσεις, η προέκταση του «Αρχύτα» θα είναι «κουμπωμένη» με τα μαχητικά σε επίπεδο διαλειτουργικότητας).

Έτσι τα επόμενα μοντέλα της οικογένειας θα συνεργάζονται με αεροσκάφη και χειριστή, με μαχητικά που θα συνοδεύονται από έναν αριθμό Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών και η προέκταση” του Αρχύτα θα μπορεί να κουμπώνει με αυτά.

Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα μπορεί να μεταβεί στην νέα εποχή πολεμικών επιχειρήσεων που εξελίσσουν οι πλέον προηγμένες ΕΔ στον πλανήτη, επιχειρήσεις όπου Μη Επανδρωμένα τέτοια αεροσκάφη θα μπορούν να πετάνε σε συνδυασμό με ένα επανδρωμένο αεροσκάφος που θα τα καθοδηγεί, θα τους δίνει τους στόχους.


Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία


 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Να το δουμε και να μη το πιστευουμε
    επειτελους η ηγεσια του στρατου αεροποριας ναυτικου ακομα και αστυνομιας η και πυροσβεστικης να πιεσει την πολιτικη ηγεσια εκατεροθεν δοτι αυτοι δεν καταλαβενουν
    ενα παραδιγμα δικομου εχω ενα μονοθεσιο cesna κατω τον 20 χιλ ευρω και το πεταω με ενα κινητο iphone5

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ