Επιχείρηση ISKRA: Πώς έσπασε για πρώτη φορά ο κλοιός στο Λένινγκραντ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΙΣΚΡΑ

Σαν σήμερα, στις 18 Ιανουαρίου 1943, ο Κόκκινος Στρατός σπάει για πρώτη φορά τον κλοιό των ναζιστικών δυνάμεων. Με την Επιχείρηση ISKRA (Ίσκρα) καταφέρνει να ανοίξει ένα διάδρομο και ξεκινά τον ανεφοδιασμό της πόλης, ανακουφίζοντας μερικώς τους πολιορκημένους κατοίκους.

Η Επιχείρηση Iskra ήταν μια Σοβιετική στρατιωτική επιχείρηση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που σκοπό είχε να σπάσει τη Πολιορκία του Λένινγκραντ από τους Γερμανούς, η οποία είχε ξεκινήσει το φθινόπωρο του 1941. Ο σχεδιασμός για την επιχείρηση ξεκίνησε λίγο μετά την αποτυχία μιας άλλης επίθεσης των Σοβιετικών στο μέτωπο του Sinyavino για τη λύση της πολιορκίας. Παράλληλα, η γερμανική ήττα στη Μάχη του Στάλινγκραντ στα τέλη του 1942 είχε εξασθενήσει το γερμανικό μέτωπο.

Μέχρι τον Ιανουάριο του 1943, οι σοβιετικές δυνάμεις είχαν υπό σχεδιασμό ή διεξαγωγή επιθετικών επιχειρήσεων σε όλο το γερμανο-σοβιετικό μέτωπο και ιδιαίτερα στη νότια Ρωσία, ενώ η Iskra ήταν το βορειότερο τμήμα της ευρύτερης σοβιετικής επίθεσης τον χειμώνα του 1942-1943.

Η επιχείρηση διεξάχθηκε από την 67η Στρατιά του Λένινγκραντ, τη 2η Στρατιά του Volkhov και την υποστήριξη βομβαρδιστικών με στόχο τη δημιουργία μιας σύνδεσης μέσω ξηράς με το Λένινγκραντ. Οι σοβιετικές δυνάμεις ενώθηκαν στις 18 Ιανουαρίου και μέχρι τις 22 του ίδιου μήνα, είχε δημιουργηθεί η πρώτη γραμμή. Η επιχείρηση με επιτυχία άνοιξε ένα διάδρομο πλάτους 8-10 χιλιομέτρων προς την πόλη του Λένινγκραντ.

Γρήγορα κατασκευάστηκε και μια σιδηροδρομική γραμμή μέσα απ’ αυτόν το διάδρομο που επέτρεψε περισσότερες προμήθειες να φτάνουν στην πόλη, σε σχέση με τον «Δρόμο της ζωής» που είχε δημιουργηθεί παλιότερα πάνω στην παγωμένη επιφάνεια της λίμνης Ladoga. Με αυτό τον τρόπο, πέρα από τον εφοδιασμό της πόλης, μειώθηκε σημαντικά και η δυνατότητα κατάληψης της πόλης – που ήταν πλέον σε μερική πολιορκιά – ή μίας ένωσης γερμανικών και φινλανδικών δυνάμεων στη περιοχή.

Η επιτυχία της επιχείρησης οδήγησε σε μια πολύ πιο φιλόδοξη επιθετική επιχείρηση που ονομάστηκε Επιχείρηση Polyarnaya Zvezda και ξεκίνησε σε λιγότερο από δύο εβδομάδες. Ο στόχος της νέας αυτής επιχείρησης ήταν να νικήσει ολοκληρωτικά τις γερμανικές δυνάμεις γύρω από το Λένινγκραντ, η ολοκληρωτική άρση της πολιορκίας της πόλης, αλλά τελικά πέτυχε ελάχιστα.

Οι σοβιετικές δυνάμεις έκαναν πολλές άλλες προσπάθειες το 1943 να αντεπιτεθούν και να σταματήσουν την πολιορκία, χωρίς όμως σημαντική επιτυχία. Ο διάδρομος παρέμεινε στην εμβέλεια του γερμανικού πυροβολικού και η πολιορκία λύθηκε οριστικά στις 27 Ιανουαρίου του 1944.

Πηγή: ww2.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ