Η αλήθεια πίσω από την «κόκκινη γραμμή» που συνέδεε ΗΠΑ και ΕΣΣΔ

κοκκινη γραμμη ηπα εσσδ

Σαν σήμερα, στις 30 Αυγ 1963, λειτουργεί για πρώτη φορά η «κόκκινη γραμμή», η άμεση τηλεφωνική γραμμή ανάμεσα στους επικεφαλής των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης.

 

Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, οι ΗΠΑ και η Σοβιετική Ένωση εγκαινίασαν μια απευθείας γραμμή επικοινωνίας που θα επέτρεπε στους ηγέτες των δύο χωρών να επικοινωνούν απευθείας σε περίπτωση πυρηνικής κρίσης ή άλλης επείγουσας κατάστασης.

Η περίφημη αυτή απευθείας σύνδεση έκανε την εμφάνισή της σε πολυάριθμες ταινίες και βιβλία, με πιο γνωστή ίσως την ταινία του Κιούμπρικ «SOS: Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα» (στα αγγλικά, «Dr Strangelove»). Η γραμμή αυτή συμβολοποιούταν με ένα κόκκινο τηλέφωνο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το History.com, η γραμμή αυτή δεν είχε ποτέ αυτήν την εμφάνιση, αλλά ούτε και περιελάμβανε τηλεφωνικές κλήσεις. Όπως σημειώνεται, η γραμμή Ουάσινγκτον-Μόσχας προτάθηκε αρχικά τη δεκαετία του ’50, όμως έπρεπε να περιμένουμε το 1962 και την κρίση με τους πυραύλους στην Κούβα μέχρι οι Αμερικανοί και οι Σοβιετικοί να διαπιστώσουν ότι χρειάζονταν ώρες για την ανταλλαγή των διπλωματικών μηνυμάτων.

Υπό το φόβο ότι επιπλέον ατυχή περιστατικό θα μπορούσαν να προκαλέσουν έναν τυχαίο πυρηνικό πόλεμο, οι δύο υπερδυνάμεις συναντήθηκαν στην Γενεύη την επόμενη χρονιά και υπέγραψαν ένα «Μνημόνιο συνεργασίας σχετικά με την καθιέρωση μιας απευθείας γραμμής επικοινωνίας». Το σύστημα ξεκίνησε τη λειτουργία του στις 30 Αυγούστου 1963.

Αντί όμως για τηλεφωνική γραμμή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακή επικοινωνία, η γραμμή αποτελούταν από μηχανήματα τηλετυπίας τα οποία επέτρεπαν την ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων μέσω υπερατλαντικού καλωδίου. Το σοβιετικό σύστημα βρισκόταν στο Κρεμλίνο, ενώ το αμερικανικό στο Πεντάγωνο κι όχι στον Λευκό Οίκο.

κοκκινη γραμμη ηπα εσσδ

Αργότερα η γραμμή ενισχύθηκε με τη χρήση δορυφορικών συνδέσεων και τελικά το 1986 λειτουργούσε και με δυνατότητες φαξ υπερ-υψηλής ταχύτητας. Η τελευταία αναβάθμιση ήρθε το 2008 οπότε και το σύστημα χρησιμοποιεί e-mail.

Συσκευή teleprinter Siemens T63-SU12 της "κόκκινης γραμμής" , που εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο Κρυπτολογίας της NSA. Το μαύρο κουτί στο πίσω μέρος είναι μια συσκευή κρυπτογράφησης ETCRRM II.
Συσκευή teleprinter Siemens T63-SU12 της “κόκκινης γραμμής” , που εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο Κρυπτολογίας της NSA. Το μαύρο κουτί στο πίσω μέρος είναι μια συσκευή κρυπτογράφησης ETCRRM II.

Αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η γραμμή χρησιμοποιήθηκε ποτέ για την αποφυγή πυρηνικής καταστροφής, έπαιζε συχνά ρόλο-κλειδί στις αμερικανοσοβιετικές σχέσεις, και χρησιμοποιήθηκε στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • 1963: Δολοφονία Προέδρου Κένεντι
  • 1967: Πόλεμος των Έξι ημερών Αιγύπτου – Ισραήλ
  • 1971: Σύγκρουση Ινδίας – Πακιστάν
  • 1973: Πόλεμος Γιομ Κιπούρ
  • 1974: Τουρκική εισβολή στην Κύπρο
  • 1979: Ρωσική εισβολη στο Αφγανιστάν
  • 1981: Σοβιετική απειλή εισβολής στην Πολωνία
  • 1982: Εισβολή Ισραήλ στο Λίβανο
  • 1991: Πόλεμος του Κόλπου
  • 2003: πόλεμος στο Ιράκ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ