Η κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi Su-24 από τούρκικο  F-16 το 2015

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ ΡΩΣΙΚΟΥ SUKHOI SU-24

Σαν σήμερα, στις 24 Νοεμβρίου 2015 μαχητικό αεροσκάφος F-16 της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας κατέρριψε ένα ρωσικό βομβαρδιστικό τύπου Sukhoi Su-24M που επιχειρούσε  στη βόρεια Συρία. 

Η κατάρριψη συνέβη εντός του εναέριου χώρου της Συρίας και σε απόσταση 1 χλμ νότια των Δ-ΒΔ. τουρκο-συριακών συνόρων με την αιτιολογία ότι το ρωσικό αεροσκάφος είχε παραβιάσει προηγουμένως τον εναέριο χώρο της Τουρκίας επί δεκαεπτά δευτερόλεπτα. Οι δύο Ρώσοι πιλότοι αν και εκτινάχθηκαν επιτυχώς τελικά διεσώθη μόνο ο συγκυβερνήτης, ενώ ο κυβερνήτης, φονεύθηκε στον αέρα, από τα πυρά των ανταρτών, ενώ  έπεφτε με αλεξίπτωτο. Το αεροσκάφος επέπεσε επί του συριακού εδάφους, 4 χλμ. νότια των συνόρων. Από την ομάδα εντοπισμού και διάσωσης των παραπάνω φονεύθηκε ένας ακόμη Ρώσος πεζοναύτης.

Από τη πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης της κατάρριψης του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους ένα στρατιωτικό θρίλερ άρχισε να εκτυλίσσεται για δύο εικοσιτετράωρα επί των πραγματικών συνθηκών του συμβάντος. Οι εκατέρωθεν ανακοινώσεις από την Άγκυρα και τη Μόσχα δίνοντας στη δημοσιότητα αντικρουόμενα στοιχεία, χάρτες, ηχογραφήσεις μηνυμάτων κ.λπ. ισχυροποιούσαν μόνο τους κατενάντιους ισχυρισμούς τους. Η μεν τουρκική πλευρά να υποστηρίζει ότι η κατάρριψη έγινε επάνω από το τουρκικό έδαφος και η πτώση του σε συριακό, η δε ρωσική πλευρά να επιμένει ότι το περιστατικό συνέβη εντός του εναέριου χώρου της Συρίας, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία παραβίαση.

Η τουρκική “επιλογή” της κατάρριψης αυτής ανέβασε δραματικά την ήδη υφιστάμενη διεθνή ένταση μετά και το τελευταίο πολλαπλό τρομοκρατικό κτύπημα στο Παρίσι. Ως γεγονός κυριάρχησε επί πολλές ημέρες στα διεθνή μέσα ενημέρωσης με θέσεις, παραθέσεις και αντιπαραθέσεις τόσο στον στρατιωτικό όσο περισσότερο στον πολιτικό και διπλωματικό χώρο με αποκάλυψη ακόμα και νέων συμμαχιών, στη εξέλιξη και διαμόρφωση της γεωστρατηγικής της Μέσης Ανατολής.

Η προσπάθεια διάσωσης πιλότων

Αμέσως με την πυραυλική βολή που δέχθηκε το ρωσικό Su-24 και την εξ αυτής απότομη στροφή που πήρε το σκάφος οι δύο πιλότοι αντιλαμβανόμενοι τη λάμψη και την ουρά λευκού καπνού και ενημερώνοντας άμεσα τον αξιωματικό ελέγχου πτήσης εκτινάχθηκαν επιτυχώς εγκαταλείποντας το σκάφος το οποίο και χάθηκε από τις οθόνες των ραντάρ.

Οι κλήσεις που ακολούθησαν από τη βάση ελέγχου προς τον αντισμήναρχο Πεσκώφ στις 10.25 έμειναν αναπάντητες. Στον συναγερμό που ακολούθησε για τον εντοπισμό και διάσωση των πιλότων ενεπλάκησαν το συριακό πυροβολικό και πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών για την εκκένωση της περιοχής από τους Τουρκμένους αντάρτες.

Την ίδια δε ώρα Τούρκος αξιωματούχος βεβαίωνε ότι και οι δύο Ρώσοι πιλότοι έχουν διασωθεί. Στο μεταξύ στις επίγειες δυνάμεις έρευνας έλαβαν μέρος ειδική μονάδα επίλεκτων καταδρομέων της Χεζμπολάχ που συγκροτήθηκε επί τούτου και γνώριζε πολύ καλά την περιοχή καθώς και πέντε κατάλληλα επανδρωμένα ελικόπτερα τύπου Mil Mi-8 τα οποία και κατάφεραν να εντοπίσουν και να σώσουν τον δεύτερο πιλότο, μετά από διαπραγμάτευση με τους αντάρτες που τον είχαν συλλάβει όμηρο.

Τη διάσωσή του ανήγγειλε ο Ρώσος πτέραρχος Σεργκέι Ρουσκόι επιβεβαιώνοντας παράλληλα τον θάνατο του πρώτου πιλότου Ολέγκ Πεσκώφ από επίγεια πυρά που είχε δεχθεί στον αέρα, κατά τη κάθοδό του με αλεξίπτωτο. Στη διάρκεια των επιχειρήσεων αυτών βλήθηκε το ένα από τα πέντε ελικόπτερα με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ρώσος πεζοναύτης και το ελικόπτερο να εκτελέσει αναγκαστική προσεδάφιση και να εγκαταλειφθεί από το πλήρωμά του.

Τελικά το μεν σώμα του νεκρού πιλότου παραδόθηκε στις τουρκικές Αρχές και μέσω Άγκυρας παρελήφθη από τις ρωσικές όπου και μεταφέρθηκε στη Μόσχα με τιμές ήρωα, το δε ελικόπτερο που είχε εγκαταλειφθεί ανατινάχθηκε από τους Τουρκμένους αντάρτες με αντιαρματικό κατευθυνόμενο βλήμα (TOW), αμερικανικής κατασκευής σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ