Ο πιλότος που επέζησε από 11 αεροπορικά ατυχήματα!

ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΠΙΛΟΤΟΣ

Πρόκειται για τον Βρετανό πιλότο Έρικ Μπράουν που θεωρήθηκε ο καλύτερος Βρετανός πιλότος όλων των εποχών.

 

 

Η ζωή του σχεδόν συμπύκνωνε ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας του 20ου αιώνα: ο Captain Brown πέταξε στους αιθέρες με 487 διαφορετικούς τύπους αεροπλάνων, είχε παγκόσμιο ρεκόρ 2.407 προσγειώσεων, επέζησε 11 σοβαρών αεροπορικών ατυχημάτων, ενώ συνάντησε και συναναστράφηκε με σπουδαίες προσωπικότητες από τον Ουϊνστον Τσόρτσιλ μέχρι τον Νιλ Αρμστρονγκ.

Μαζί  με μερικούς άλλους συναδέλφους του είχε τα κότσια να δοκιμάσει πρωτοποριακά αεροσκάφη με ευρεσιτεχνίες που εφαρμόζονταν για πρώτη φορά και θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν στον θάνατο. Χάρις στη δική τους συνδρομή εξελίχθηκε η αεροναυπηγική, καθώς δέχθηκαν οικειοθελώς να αναλάβουν αυτό το δύσκολο καθήκον. Δικαίως λοιπόν οι Βρετανοί τον θεωρούν την επιτομή του ήρωα πολέμου.

Παρασημοφορήθηκε τόσες πολλές φορές, που όταν εμφανίστηκε το 1947 μπροστά στον Βασιλιά Γεώργιο στο Μπάκινγχαμ για να πάρει το τέταρτο παράσημο, ο μονάρχης του είπε με το κλασικό βρετανικό χιούμορ: «Πάλι εδώ είσαι;»

Γεννημένος στην Σκωτία ο Μπράουν πίστευε ότι για να τα πας καλά σε αυτήν την δουλειά πρέπει να είσαι ακριβής, προσεκτικός και να μην διστάζεις :

«Το πιο σημαντικό πράγμα όταν πετάς είναι να μπορείς να διατηρείς την ψυχραιμία σου. Έχω έναν χαρακτήρα που δεν υποκύπτει καθόλου στον πανικό. Θυμάμαι άλλους πιλότους που βιάζονταν να απογειωθούν. Εγώ ήμουν πάντα εξαιρετικά προσεκτικός κατά την προετοιμασία κάθε πτήσης και στον έλεγχο του αεροσκάφους. Αυτό ήταν το μυστικό της επιβίωσής μου. Είχα ένα ακόμα χάρισμα. Ήμουν μικροκαμωμένος. Πολλοί ψηλοί συνάδελφοι έχασαν τα πόδια τους σε ατυχήματα. Τα δικά μου κατάφερνα και τα έκρυβα κάτω από την θέση μου και γινόμουν μια μικρή μπάλα μέσα στο πιλοτήριο» είπε σε μια παλαιότερη του συνέντευξη στο BBC.

Η μύησή του στα αεροπλάνα έγινε στη παιδική του ηλικία. Ήταν και ο πατέρας του πιλότος, βετεράνος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και μια ημέρα τον πήρε μαζί του σε ένα μονοθέσιο αεροπλάνο. Ήταν μόλις 8 ετών και είδε τον κόσμο από ψηλά:

«Δεν υπήρχε δεύτερη θέση και έτσι ο πατέρας μου με κρατούσε στην αγκαλιά του και μάλιστα με άφηνε να ακουμπάω το πηδάλιο».

Κάπως έτσι μπήκε μέσα του το μικρόβιο του να πετάει κάτι που τον ακολούθησε σε ολόκληρη την ζωή του.

Ξεκίνησε ως στρατιωτικός πιλότος το 1939 και η «παραμονή» του στους αιθέρες κράτησε μέχρι και το 1970. Έχει περιγράψει αυτές τις τρεις δεκαετίες σε διάφορα αυτοβιογραφικά βιβλία. Μια από τις συγκλονιστικότερες στιγμές της καριέρας του ήταν όταν προσνήωσε πρώτος αεροπλάνο πάνω σε αεροπλανοφόρο.

«Καθώς κατέβαινα μου έμοιαζε ότι ήταν ένα κουτί σπίρτα που έπλεε μέσα σε μια μπανιέρα».

Ήταν εκείνος που ύστερα εκπαίδευσε δεκάδες Βρετανούς αεροπόρους να κάνουν αυτού του τύπου την προσγείωση, σε μια εποχή όπου η τεχνολογία δεν ήταν τόσο βοηθητική για τους πιλότους….

Πώς περιέγραφε ο ίδιος την εμπειρία του να πετάς;

«Όταν ο πιλότος είναι σε απόλυτη αρμονία με το αεροπλάνο του, το αισθάνεται και το ελέγχει όπως κάποιο μέλος του σώματός του. Έχεις την αίσθηση ότι μπαίνεις στο πιλοτήριο και το αεροσκάφος σε καλωσορίζει γιατί θέλει να πετάει μόνο με εσένα…»… 

 

Πηγή: mixanitouxronou.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ