Πώς τα “σκυλιά νάρκες” των Ρώσων εξολόθρευαν τα τανκς στο Β’ Π.Π.!!

σκυλια ναρκεσ

Η κακοποίηση των σκυλιών – καμικάζι των Ρώσων που εξολόθρευαν τα τανκς. Τα άφηναν να λιμοκτονήσουν και πετούσαν την τροφή κάτω από τα άρματα. Ξέχασαν όμως ότι οι σκύλοι έχουν τέλεια όσφρηση.

 

Τα αποκαλούσαν «κυνηγούς νάρκες» ή «σκυλιά νάρκες» και είχαν εκπαιδευτεί να ορμούν ζωσμένα με εκρηκτικά στα τανκς του εχθρού και να… πυροδοτούνται. Η άσχημη μοίρα που γνώριζαν τα σκυλιά ράτσας Αλσατίας, επινοήθηκε πρώτα από τους Σοβιετικούς, πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος.

Το 1924 δημιουργήθηκε στη Μόσχα μία σχολή εκπαίδευσης σκύλων, οι οποίοι θα προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στη μάχη. Ο στρατός προσέλαβε ειδικευμένους αστυνομικούς, κυνηγούς, θηριοδαμαστές τσίρκων και κτηνιάτρους για να τους εκπαιδεύσουν. Περισσότερες από 12 σχολές δημιουργήθηκαν και αρχικά, τα σκυλιά είχαν εκπαιδευτεί να μεταφέρουν προμήθειες, να ανιχνεύουν νάρκες και να εντοπίζουν αγνοούμενους.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’30, αποφάσισαν να μετατρέψουν τους καλύτερους φίλους του ανθρώπου σε αντιαρματικό όπλο κι έτσι άρχισε η σχετική εκπαίδευση σε τρεις από τις σχολές. Σε πρώτη φάση, τα σκυλιά μάθαιναν να μεταφέρουν μία βόμβα, να την αφήνουν επάνω στο τανκ και να φεύγουν. Έπειτα, οι εκπαιδευτές πειραματίστηκαν να πυροδοτήσουν τη βόμβα με τηλεχειριστήριο ή απλώς να την τοποθετήσουν επάνω στα σκυλιά με χρονόμετρο, μετατρέποντας τα δύσμοιρα ζώα σε κινητές ωρολογιακές βόμβες!

Οι παραπάνω μέθοδοι δεν απέδωσαν. Για να πετάξουν τη βόμβα, τα σκυλιά έπρεπε να φορούν μία ζώνη στα δόντια, το οποίο αποδείχθηκε εξαιρετικά περίπλοκο και τα σκυλιά γύριζαν άπραγα πίσω στον αφέντη τους. Επίσης, τα τηλεχειριστήρια ήταν ακριβά και γι΄ αυτό προτιμούσαν τα χρονόμετρα. Αν όμως το σκυλί επέστρεφε χωρίς να έχει αφήσει τη βόμβα, υπήρχε κίνδυνος για το ίδιο και τον κύριό του. Επιπλέον, ακόμη κι αν το σκυλί άφηνε τη βόμβα κάτω από ένα άρμα που βρισκόταν σε κίνηση, δεν θα προκαλούσε καμία ζημιά.

κακοποιηση σκυλων

Έψαχναν το κόκκαλο στην κοιλιά… των αρμάτων!

Οι Σοβιετικοί λοιπόν επινόησαν ένα άλλο σχέδιο, το οποίο όμως απαιτούσε τα σκυλιά να έχουν δεμένα πάνω τους τα εκρηκτικά και όχι απλώς να τα μεταφέρουν. Όταν το ζώο θα έφτανε κάτω από το άρμα, θα πυροδοτούσαν τη βόμβα, σκοτώνοντας το σκυλί και προκαλώντας ζημιά στο άρμα, αν ήταν τυχεροί. Για να εκπληρώσουν τη φονική αποστολή, τα σκυλιά περνούσαν από σκληρή εκπαίδευση. Τα άφηναν να λιμοκτονήσουν από την πείνα και τοποθετούσαν την τροφή κάτω από άρματα, έτσι ώστε τα τετράποδα να μάθουν να την αναζητούν σε εκείνο το σημείο. Στη συνέχεια, έβαλαν και φυσικούς ήχους μάχης, ώστε να παρασύρουν τα σκυλιά, να κυνηγούν και να μπαίνουν κάτω από τα τανκς που κινούνταν.

Τα αντιαρματικά σκυλιά χρησιμοποιήθηκαν πρώτη φορά το 1941, κατά τη γερμανική εισβολή στα ρωσικά εδάφη. Περίπου 30 σκυλιά επιστρατεύθηκαν στο σώμα των σκυλιών – βόμβες, αλλά η αναποτελεσματικότητά τους ήταν τόσο απογοητευτική, ώστε να κατηγορηθούν οι Σοβιετικοί ότι απλώς τα θυσίαζαν.

Το σημαντικότερο πρόβλημα ήταν ότι πολλά σκυλιά δεν χώνονταν κάτω από τα άρματα, γιατί φοβόντουσαν να τα βάλουν με το σιδερένιο τέρας, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα πυροβολούσαν. Όταν συνέβαινε αυτό, οι Γερμανοί στρατιώτες τα εξέταζαν και αντέγραφαν τον εξοπλισμό που είχαν βάλει πάνω τους οι Ρώσοι. Ωστόσο, αξιολόγησαν ως ανεπαρκές το όλο σύστημα και δεν θεώρησαν ότι πρέπει να λάβουν μέτρα για να προφυλαχθούν. Βασική λεπτομέρεια ήταν επίσης, ότι τα σκυλιά είχαν εκπαιδευτεί σε σοβιετικά άρματα και όχι σε γερμανικά, που χρησιμοποιούσαν διαφορετικό τύπο βενζίνης και πολλά σκυλιά απωθούνταν από τη μυρωδιά των αναθυμιάσεων και έψαχναν τη «γνώριμη» μυρωδιά της βενζίνης των… σοβιετικών αρμάτων.

Λέγεται ότι στη μάχη του Κουρσκ, 16 σκυλιά εξολόθρευσαν 12 γερμανικά τανκς, ενώ αργότερα, οι Σοβιετικοί υποστήριξαν ότι, συνολικά 300 εχθρικά άρματα καταστράφηκαν σε όλη τη διάρκεια του πολέμου από τα σκυλιά – βόμβες. Πολλοί ωστόσο, αμφισβητούν τον αριθμό, αποδίδοντας τη φήμη στην ανάγκη των Σοβιετικών να δικαιολογήσουν τη θυσία τόσων πολλών ζώων με αυτόν τον απεχθή τρόπο.

Ήδη από το 1942, το σώμα των σκυλιών – καμικάζι άρχισε να αποστρατεύεται. Ωστόσο, αντιαρματικά σκυλιά εκπαιδεύονταν έως το 1996 στη Ρωσία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ. Πολύ πιο πρόσφατα, το 2007, βόμβες τοποθετήθηκαν σε σκυλιά στον πόλεμο του Ιράκ, όμως η έκρηξη ενός ζώου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τους μουσουλμάνους, που υποστηρίζουν ότι τα ζώα πρέπει να θανατώνονται μόνο για να φαγωθούν!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ