Τα γεγονότα της πλατείας Τιανανμέν και το κινέζικο ολοκληρωτικό καθεστώς

ΤΙΕΝΑΝΜΕΝ ΚΙΝΑ

Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν, Διεθνολόγος, επιστημονικός συνεργάτης Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) και ερευνητής στο Washington Institute for Defence and Security.

 

Τιενανμέν – 4 Ιουνίου, 1989

Θεωρούμε τα γεγονότα της πλατείας Τιανανμέν, με τις εικόνες φυσικής βίας με τις οποίες είχε φρικιάσει όλος ο κόσμος, σαν χαρακτηριστικά μιας άλλης εποχής.

Όμως η εποχή δεν έχει ουσιαστικά αλλάξει. Το μόνο που έχει αλλάξει είναι ότι έχει «εξαγοραστεί» ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού από τον ελεγχόμενο κινεζικό καπιταλισμό!

Αυτό, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη οικονομική εξάρτηση της Δύσης από την Κίνα, η οποία Δύση είναι τόσο ενεργά συνδεδεμένη με την κινεζική οικονομία (δείτε το χρέος των ΗΠΑ στην Κίνα), που στην ουσία κάνει τα στραβά μάτια στην σκληρότητα του καθεστώτος του Πεκίνου.

Όπως το κινέζικο καθεστώς ρίχνει στάχτες στα μάτια των Κινέζων με τις παροχές που προσφέρει, έτσι και τα δυτικά κράτη ρίχνουν στάχτη στα μάτια μας με τις σχεδόν τελετουργικές κατά περιόδους χλιαρές τους διαμαρτυρίες κατά του κινεζικού καθεστώς.

Χαρακτηριστικό ότι ελάχιστοι στην Δύση γνωρίζουν για την εν εξελίξει γενοκτονία των Ουιγούρων.

Έχουμε μπει σε μια νέα φάση ολοκληρωτικών καθεστώτων. Σε αυτό της αλληλοανοχής και της συνύπαρξης τόσο με τον καπιταλιστικό κόσμο όσο και με τους υπηκόους του, εξαιτίας της σχετικής ευημερίας που τους προσφέρει.

Αλλά τους έχει εξαγοράσει και με κάτι άλλο. Με την περηφάνια που τους προσφέρει η νέα θέση της Κίνας στο διεθνές ισοζύγιο ισχύος.

Η άνοδος της Κίνας έχει δημιουργήσει έναν νέο κινεζικό «εθνικισμό» και αυτό, σε συνδυασμό με την σχετική ή και μεγάλη οικονομική ευημερία, παρηγορεί τον κινεζικό λαό.

Την νύφη την πληρώνουν οι Ουιγούροι, οι φιλελεύθεροι του Χονγκ Κονγκ, οι Θιβετιανοί και βέβαια ο ίδιος ο κινέζικος λαός που συνεχίζει να στερείται τις θεμελιώδεις του ελευθερίες.

 


Περισσότερα άρθρα από το Γιώργο Μενεσιάν:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΝΕΣΙΑΝ


 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ