Τα ελληνικά πολεμικά πλοία που συμμετείχαν στην απόβαση της Νορμανδίας

ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΗ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ

Σαν σήμερα, στις 6 Ιουνίου 1944, πραγματοποιήθηκε η  μεγαλύτερη αμφίβια επιχείρηση στα στρατιωτικά χρονικά, η Απόβαση στη Νορμανδία ή D-Day, όπως έμεινε στην Ιστορία, η οποία υπήρξε η μεγαλύτερη πολεμική επιχείρηση στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και άλλαξε ουσιαστικά την έκβαση του πολέμου υπέρ των Συμμάχων και οδήγησε στην ήττα της Χιτλερικής Γερμανίας.

Μια από τις άγνωστες πτυχές της τεράστιας αυτής επιχείρησης, ήταν και η ελληνική συμμετοχή στην απόβαση.

Η Ελλάδα συμμετείχε στην απόβαση της Νορμανδίας με δύο κορβέτες του τότε Ελληνικού Βασιλικού ναυτικού:

 • Την κορβέτα «Τομπάζης», με κυβερνήτη τον  Πλωτάρχη Γεώργιο Παναγιωτόπουλο
 • Tην κορβέτα «Κριέζης», με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη  Δημήτριο Κιοσσέ,  ο οποίος αργότερα έγινε Ναύαρχος και αρχηγός του ΓΕΝ.

Οι παραπάνω κορβέτες, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου είχαν εκτελέσει αποστολές συνοδείας νηοπομπών στον Ατλαντικό Ωκεανό.

Τα δύο πλοία επανδρώνονταν από αξιωματικούς του Ελληνικού Βασιλικού Ναυτικού, καθώς και από εφέδρους που προέρχονταν από το Εμπορικό Ναυτικό.

Τα ελληνικά πλοία έλαβαν το απόρρητο σήμα για τη συμμετοχή τους στην επιχείρηση μια ημέρα πριν την έναρξη της απόβασης. Αποστολή τους ήταν  η συνοδεία των αποβατικών πλοίων που θα αποβίβαζαν τις δυνάμεις της 50ης Βρετανικής Μεραρχίας Πεζικού της Bρετανικής 2ης Στρατιάς, στην ακτή Gold.

Από το πρωί της απόβασης, τα ελληνικά πλοία παρέμειναν στα ανοιχτά προσφέροντας κάλυψη στα αποβατικά. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, δέχθηκαν αεροπορική επίθεση από τη γερμανική Luftwaffe την οποία αντιμετώπισαν επιτυχώς με τα αντιαεροπορικά τους όπλα, χωρίς να σημειωθούν απώλειες. Τις επόμενες ημέρες, οι δύο ελληνικές κορβέτες ανέλαβαν να συνοδεύσουν τα άδεια εμπορικά και επιβατικά πλοία πίσω στην Αγγλία.

Τομπάζης F-89 (1943-1959)

Πρώην C-89, πρώην HMS TAMARIS
ΚΟΡΒΕΤΤΑ τύπου Flower

ΚΟΡΒΕΤΑ ΤΟΜΠΑΖΗΣ

 • Διαστάσεις: 62,5 / 9,75 / 4,4 μέτρα
 • Εκτόπισμα: 1.060 / 1.250 τόν.
 • Πρόωση: Παλινδρομική 2.750 hp
 • Ταχύτητα: 16 κόμβοι
 • Οπλισμός: 1 πυροβόλο 4 ιντσών, 1 πυροβόλο 40 χιλ. και 4 πυροβόλα 20 χιλ..
 • Πλήρωμα: 85

Κατασκευάσθηκε το 1941 στα ναυπηγεία Fleming & Ferguson της Β.Ιρλανδίας και ήταν μετασκευασμένη στο πρόστεγο. Παρελήφθη με την Κ/Β ΚΡΙΕΖΗΣ τον Νοέμβριο του 1943 στο Ναυσταθμο του Chatham της Αγγλίας από τον Πχη Γ. Παναγιωτόπουλο. Έλαβε μέρος σε συνοδείες νηοπομπών στον Ατλαντικό και στην Απόβαση στη Νορμανδία. Έλαβε μέρος στις επιχειρήσεις αποβάσεως στη Ν.Γαλλία. Του ιδίου τύπου: ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, ΚΡΙΕΖΗΣ και ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ. Επεστράφη στο βρετανικό ναυτικό το 1959.

Κριεζής F-49 (1943-1951)

Πρώην K-32, πρώην HMS COREOPSIS
ΚΟΡΒΕΤΤΑ τύπου Flower

ΚΡΙΕΖΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

 • Διαστάσεις: 62,5 / 9,75 / 4,4 μέτρα
 • Εκτόπισμα: 1.060 / 1.250 τόν.
 • Πρόωση: Παλινδρομική 2.750 hp
 • Ταχύτητα: 16 κόμβοι
 • Οπλισμός: 1 πυροβόλο 4 ιντσών, 1 πυροβόλο 40 χιλ. και 4 πυροβόλα 20 χιλ..
 • Πλήρωμα: 85

Μία από τις τέσσερις κορβέττες (οι άλλες ήταν ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ, ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ και ΤΟΜΠΑΖΗΣ) που παραχωρήθηκαν από το βρετανικό ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ήταν μετασκευασμένη στο πρόστεγο. Παρελήφθη τον Νοέμβριο του 1943 στο Chatham της Αγγλίας από τον Πχη Δ.Κιοσσέ. Έλαβε μέρος σε συνοδείες νηοπομπών και στην Απόβαση στη Νορμανδία. Κατέπλευσε στην Αλεξάνδρεια περί το τέλος Οκτωβρίου 1944. Χρησιμοποιήθηκε στις επιχειρήσεις του Εμφυλίου και επεστράφη στο βρετανικό ναυτικό το Σεπτέμβριο του 1951.

 

Πηγές: hellenicnavy.gr, el.wikipedia.org

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ