Το κορίτσι “Ναπάλμ”….

ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΝΑΠΑΛΜ

Γράφει ο Βαγγέλης Χωραφάς , δρ. Πολιτικών Επιστημών 

 

Αυτή είναι μια από τις πιο γνωστές φωτογραφίες του πολέμου στο Βιετνάμ. Τραβήχτηκε  από τον φωτογράφο του Associated Press, Huynh Cong «Nick» Ut.

Στις 8 Ιουνίου του 1972, το χωριό Τρανγκ Μπανγκ στο Νότιο Βιετνάμ βομβαρδίστηκε με βόμβες ναπάλμ. Όλοι έτρεχαν να γλυτώσουν από τη φωτιά κι ανάμεσά τους τα παιδιά της φωτογραφίας.

Το γυμνό κορίτσι ήταν η 9χρονη τότε Παν Τι Κιμ Πουκ τα ρούχα της οποίας είχαν πάρει φωτιά και γι’ αυτό τα έβγαλε. Η μικρή από τότε έγινε σύμβολο της βαρβαρότητας του πολέμου των ΗΠΑ.

Η φωτογραφία αμφισβητήθηκε από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον, ως προς την αυθεντικότητα της. Ο Ut είχε δηλώσει σχετικά: «Αν και έχει γίνει μια από τις πιο αξέχαστες εικόνες του εικοστού αιώνα, ο Πρόεδρος Νίξον αμφέβαλλε κάποτε για την αυθεντικότητα της φωτογραφίας μου όταν την είδε στις εφημερίδες στις 12 Ιουνίου 1972…

Η εικόνα για μένα και αναμφισβήτητα για πολλούς άλλους, δεν θα μπορούσε να ήταν πιο αληθινή. Η φωτογραφία ήταν τόσο αυθεντική όσο ο ίδιος ο πόλεμος του Βιετνάμ. Η φρίκη του πολέμου του Βιετνάμ που κατέγραψα δεν χρειάστηκε να «στηθεί».

Αυτό το τρομοκρατημένο κοριτσάκι είναι ακόμα ζωντανό σήμερα και έχει γίνει μια ζωντανή μαρτυρία για τον αυθεντικότητα αυτής της φωτογραφίας. Εκείνη η στιγμή πριν από τριάντα χρόνια υπήρξε μια Κιμ Πουκ που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Έχει αλλάξει τελικά τις ζωές και των δύο μας».

Το 1973, ο Huynh Cong «Nick» Ut κέρδισε για αυτή τη φωτογραφία, το βραβείο Πούλιτζερ.

Η Παν Τι Κιμ Πουκ ζει σήμερα στον Καναδά, είναι μητέρα δύο παιδιών και συγγραφέας τριών βιβλίων. Τον Δεκέμβριο 2017 σε άρθρο της στη Wall Street Journal ανέφερε ότι τα τραύματα από τη βόμβα ναπάλμ χρειάζονται ακόμα θεραπεία, αλλά πιο σημαντικό ήταν το ψυχολογικό τραύμα που είχε υποστεί για περισσότερα από σαράντα χρόνια, ως το «Κορίτσι Ναπάλμ».

 


Περισσότερα άρθρα από το Βαγγέλη Χωραφά:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΩΡΑΦΑΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ