Φορτ Νοξ: Το μυστήριο με τις ποσότητες χρυσού που φυλάσσονται στο ασφαλέστερο θησαυροφυλάκιο του κόσμου!

ΦΟΡΤ ΝΟΞ ΘΥΣΑΥΡΟΦΥΛΑΚΙΟ

Το Φόρτ Νόξ («Fort Knox») θεωρείται το ασφαλέστερο θησαυροφυλάκιο του κόσμου και πολλές χώρες, εδώ και χρόνια, ασφαλίζουν εκεί τα αποθέματα χρυσού που διαθέτουν. 

 

Το θησαυροφυλάκιο βρίσκεται στην ομώνυμη αμερικανική στρατιωτική βάση Fort Knox στο Κεντάκι, ένα αχανές στρατόπεδο εμβαδού 441 τετραγωνικών χιλιομέτρων!

φορτ νοξ βαση

Ασφάλεια

Για την ασφάλεια του εσωτερικού του Φορτ Νοξ, έχουν χρησιμοποιηθεί πάνω από 1.400 τόνοι χάλυβα και χιλιάδες τόνοι τσιμέντου και γρανίτη, ενώ ταυτόχρονα πέρα από τα συρματοπλέγματα, τους ηλεκτρικούς φράχτες και τα ναρκοπέδια.
Ο Περίβολος του Θησαυροφυλακίου είναι περιφραγμένος με τοίχο από παχιές πλάκες γρανίτη πάχους 1,5 μέτρου και είναι ενισχυμένοι με χάλυβα οπλισμού 750 τόνων ενώ προστατεύεται και από αλλεπάλληλες σειρές 4 συρματοπλεγμάτων, εκ των οποίων οι δύο είναι ηλεκτροφόρες.
Η οροφή και οι τοίχοι του είναι φτιαγμένοι από παχιές πλάκες γρανίτη και η πόρτα του χώρου, όπου φυλάσσεται ο χρυσός ζυγίζει 20 τόνους. Για ν’ ανοίξει, απαιτείται η παρουσία πολλών ατόμων, που το καθένα τους γνωρίζει ένα μόνο μέρος του κωδικού της κλειδαριάς.
Το όλο οικοδόμημα αντέχει ακόμα και την έκρηξη Πυρηνικής Βόμβας. Το «Fort Knox» στην ουσία είναι σαν φυλακή υψίστης ασφαλείας με μικρά παράθυρα και διαδρόμους που οδηγούν σε δωμάτια το επίπεδο των οποίων είναι βαθιά χωμένο κάτω από την γη.
Το θυσαυροφυλάκιο φυλάσσουν ένοπλοι φρουροί, ενώ ελικόπτερα Απάτσι  είναι έτοιμα για κάθε ενδεχόμενο. Το όλο συγκρότημα παρακολουθείται από δορυφόρο.

Πόσο χρυσό έχει;

Στην ιστοσελίδα του νομισματοκοπείου των ΗΠΑ αναφέρεται λακωνικά ότι η ποσότητα των αποθεμάτων χρυσού του Φορτ Νοξ είναι 147,3 εκ. ουγγιές, (4.581 τόνοι χρυσού, χωρίς να αναφέρεται αν είναι κρατικά ή ιδιωτικά, εθνικά ή ξένα).
Το Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών σε έκθεσή του (29/9/2009) υπολόγισε τα συνολικά αποθέματα χρυσού σε 8.965 τόνους. Με εμπορική τιμή χρυσού γύρω στα 1100 $/ουγγιά, αυτά τα αποθέματα χρυσού υπολογίζεται πως αξίζουν περί τα 358 δις δολάρια.
Το πρόβλημα είναι ότι ελάχιστοι γνωρίζουν την πραγματική ποσότητα του χρυσού αυτού, καθώς δεν έχει γίνει κανονική επιθεώρηση του θησαυροφυλακίου από το 1950.
Αν ρωτήσει κανείς γερουσιαστές, δημοσιογράφους, ερευνητές και κυρίως συνωμοσιολόγους, θα υποστηρίξουν πως είναι παντελώς ή σχεδόν άδειο.
Πριν από 44 χρόνια, στις 23 Σεπτεμβρίου 1974, κυβερνητικό κλιμάκιο και ομάδα δημοσιογράφων πέρασαν την κεντρική πύλη του στρατοπέδου και επιθεώρησαν τους τόνους χρυσού. Η προηγούμενη καταγραφή των αποθεμάτων είχε γίνει το 1953 επί προεδρίας Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Στο 5% του χρυσού που εξετάστηκε δεν περιλαμβανόταν στην ομάδα έρευνας κανένας ανεξάρτητος ερευνητής, με αποτέλεσμα ο μόνος εγγυητής για την ύπαρξη ή μη χρυσού στο Φορτ Νοξ, να είναι η αμερικανική κυβέρνηση.
Έκτοτε, κανείς δεν είχε καταφέρει να εισέλθει στο κτίριο και κανείς δεν είχε τη δυνατότητα να γνωρίζει πραγματικά τι περιλαμβάνει το θησαυροφυλάκιο. Ακόμα και όσοι γερουσιαστές ενδιαφέρθηκαν να μάθουν, μετά από μέρες πήραν αρνητική απάντηση. Πρόσφατο παράδειγμα, η περίπτωση του γερουσιαστή, Ρον Πολ, ο οποίος είχε καταθέσει τροπολογία για την καταγραφή των αποθεμάτων.
Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο επίσης ότι αρκετές κυβερνήσεις ξεπουλούσαν συχνά μεγάλες ποσότητες χρυσού στην παγκόσμια αγορά για να χειραγωγήσουν τις τιμές του. Έτσι, ένας νέος πιθανός έλεγχος θα κατέγραφε δραστική μείωση των αποθεμάτων και θα εξέθετε την οικονομία των ΗΠΑ.
Εξαιτίας των ασαφών διακηρύξεων του επίσημου κράτους και της απροθυμίας της αμερικανικής κυβέρνησης να αποκαλύψει στοιχεία και ευρήματα σχετικά με το αν υπάρχουν πράγματι αποθέματα χρυσού στο Φορτ Νοξ, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο, το κτίριο να διαθέτει μικρότερες ποσότητες χρυσού ή να είναι ακόμα και άδειο, όπως ισχυρίζεται o βραβευμένος για το ντοκιμαντέρ «The Secret of Oz», αμερικανός δημοσιογράφος, Μπιλ Στιλ. Στην τελευταία «αυτοψία» που πραγματοποιήθηκε, ο 62ος  και νυν Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Κεντάκι, Ματ Μπέβιν δήλωσε: «Αυτό που έχω να πω είναι ότι το θησαυροφυλάκιο είναι εξαιρετικά ασφαλισμένο. Ο χρυσός είναι ασφαλής». Όσο πάντως δεν δίνονται ξεκάθαρες απαντήσεις για το ζήτημα, αυτό που κρύβεται στο εσωτερικό του Φορτ Νοξ θα παραμένει μυστήριο και μια διάσημη θεωρία συνωμοσίας….

Η κρυφή μαζική πώληση χρυσού του 1967-68

Ο επιχειρηματίας Έντουαρντ Ντάρελ, αναλύοντας ισολογισμούς, είχε καταλήξει στις αρχές της δεκαετίας του ‘70 ότι μόνον 1.000 τόνοι παρέμεναν στο θησαυροφυλάκιο, ισχυρισμός που δεν έχει διαψευστεί με κατηγορηματικό τρόπο.  Αυτός και άλλοι αναλυτές υποψιάζονται ότι οι ΗΠΑ πούλησαν κρυφά μεγάλες ποσότητες χρυσού στην αγορά του Λονδίνου μεταξύ 1967-68. Τότε, πολλές ξένες κυβερνήσεις ανησυχούσαν για την ισοτιμία του δολαρίου από τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Βιετνάμ και είχαν αρχίσει να εξαργυρώνουν τα δολαριακά τους συναλλαγματικά αποθέματα σε χρυσό (με το σύστημα του Μπρέτον Γουντς το δολάριο ήταν συνδεδεμένο με τον χρυσό στην τιμή 35 $/ουγγιά από το 1944. Οι ΗΠΑ έπρεπε να εξαργυρώνουν δολάρια στην ισοτιμία αυτή).
Η υπόθεση που γίνεται είναι ότι για να κρατήσει χαμηλά την τιμή του χρυσού (και ταυτόχρονα να κρατήσει ψηλά το δολάριο) ο Λίντον Τζόνσον επιχείρησε να «πλημμυρίσει» την αγορά με χρυσό μέσω της Τραπέζης της Αγγλίας. Η ελπίδα ήταν ότι μόλις ο κόσμος έβλεπε την αφθονία του χρυσού, θα προτιμούσε να κρατήσει τα δολάριά του. Έτσι επιχείρησε να πουλήσει μαζικές ποσότητες χρυσού και να τις ξαναγοράσει μόλις η τιμή τους έπεφτε κάτω από τα 35 $/ουγγιά.
Αλλά ο χρυσός απορροφήθηκε όλος χωρίς να πέσει η τιμή του και οι ΗΠΑ βρέθηκαν ακόμη πιο εκτεθειμένες. Μάλιστα, θεωρείται ότι πωλήθηκε ο καθαρός χρυσός (99.9% καθαρότητας).  Θεωρείται ότι μετά από αυτήν την «γκάφα» του Λύντον Τζόνσον, ο Ρίτσαρντ Νίξον δεν είχε άλλη επιλογή από την αναστολή της μετατρεψιμότητας του δολαρίου σε χρυσό λίγα χρόνια μετά. Απλούστατα δεν είχε άλλο χρυσό για να εξαργυρώνει δολάρια.

Πηγές :  mixanitouxronou.gr – otyposnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ