Γιατί αμερικανικά drones επιχειρούν για πρώτη φορά από την Ελλάδα ;

Για πρώτη φορά, αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη -drones- επιχειρούν από ελληνικό έδαφος.

 

 

 

Η αμερικανική Πολεμική Αεροπορία έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί τα drones τύπου MQ-9 Reaper από την αεροπορική βάση της Λάρισας.

Αξιωματούχος του αμερικανικού Πενταγώνου ανέφερε πως τα drones επιχειρούν προσωρινά από τη Λάρισα, λόγω εργασιών συντήρησης της κανονικής βάσης τους που είναι στην Αφρική.

“Αυτά τα drones δεν είναι οπλισμένα και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για ανάγκες αναγνωρίσεως. Ωστόσο, για λόγους απορρήτου, δεν ανακοινώνουμε λεπτομέρειες για τις συγκεκριμένες αποστολές”, ανέφερε ο ίδιος Αξιωματούχος και συνέχισε “Η υποστήριξη που παρέχουν αυτά τα drones στην επίτευξη των στόχων της εξωτερικής πολιτικής ασφαλείας των ΗΠΑ στην περιοχή, είναι σημαντική, κυρίως στον εντοπισμό απειλών που προέρχονται από το Νότο”

Τα drones σταθμεύουν στη Λάρισα, με βάση  κοινή συμφωνία εκπαίδευσης μεταξύ των δύο κρατών.

Η απογείωση και προσγείωση των Reapers θα πραγματοποιείται από χειριστές στη Λάρισα, ενώ ο χειρισμός των λειτουργιών πτήσης – αναγνώρισης θα πραγματοποιείται μέσω δορυφόρου, από χειριστές που βρίσκονται στις ΗΠΑ.

“Στον ελληνικό εναέριο χώρο, τα drones πετούν αποκλειστικά σε αεροδιαδρόμους εγκεκριμένους από την ελληνική κυβέρνηση, και όσο πετούν εντός του ελληνικού εναέριου χώρου βρίσκονται σε επαφή συνεχώς με τις ελληνικές αρχές ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας”, ανέφερε ο Δντής Ενημέρωσης των αεροπορικών δυνάμεων της USAF στην Αφρική.

 Ενώ οι αποστολές των MQ-9 Reaper επικεντρώνονται προς το Νότο, η μετακίνησή τους έχει αναστατώσει την Τουρκία. Οι Η.Π.Α. ανέκαθεν βασίζονταν στη στρατιωτική βάση του Incirlik για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στην περιοχή, αλλά οι σχέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας είναι τεταμένες από το 2016 που έγινε απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν.

Η Ελλάδα σίγουρα θα επιθυμούσε  να αξιοποιήσει αυτή την ένταση και οι ΗΠΑ φαίνεται ότι έχουν την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν στο μέλλον ελληνικές εγκαταστάσεις για διάφορες αποστολές.

Πηγή 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ