Ελληνο-Αμερικανικές Σχέσεις και Εθνικά Συμφέροντα…

Ελληνο-Αμερικανικές Σχέσεις
Γράφει ο Γεώργιος Χατζηθεοφάνους, Υποστράτηγος ε.α. (ανάρτηση facebook)
Αυτή η όλο και αυξανόμενη παρουσία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Ελλάδα (ουσιαστικά έχουμε μετατρέψει τη Χώρα σε μια μεγάλη αμερικανική βάση, από την Σούδα μέχρι την Αλεξανδρούπολη) με προβληματίζει…το έχω ξαναγράψει.
Αναρωτιέμαι εάν εξυπηρετεί μεσο-μακροπροθεσμα τα εθνικά μας συμφέροντα και τι θα γίνει όταν τα δεδομένα αλλάξουν όπως π.χ. αλλαγή στην ηγεσία της Τουρκίας και επαναφορά της στη Δύση που φαίνεται να προωθείται από τις ΗΠΑ (θεωρώ πως βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο αποδόμησης του Ερτογάν και φοβάμαι τη στιγμή που θα αντικατασταθεί) .
Υπάρχει σχέδιο απεγκλωβισμού;
Πόσο εύκολο θα είναι να ζητήσουμε τότε την απόσυρση έστω μέρους της Αμερικανικών δυνάμεων;
Κι αυτό διότι ,πέραν της Τουρκίας, το διεθνές σύστημα αλλάζει και δεν ξέρω ποια θα είναι η κατάσταση αύριο σε ότι αφορά στα εθνικά μας συμφέροντα.
Προβληματίζομαι γιατί φοβάμαι πως δεν υπάρχει εθνική στρατηγική…λαμβάνουμε αποφάσεις που σήμερα φαίνονται καλές έως πολύ καλές χωρίς να βλέπουμε τις προεκτάσεις των σημερινών μας αποφάσεων στο αύριο.
Για να γίνω πιο σαφής θα σας θυμίσω την υπόθεση της επίσκεψης του Χαφτάρ στην Αθήνα όπου πραγματικά όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε δεν υπήρξε κανένας σχεδιασμός παρά μόνο μια απόφαση στιγμής ως απάντηση στο Τουρκολυβικό Σύμφωνο…
Το τι ακολούθησε το γνωρίζετε…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ