Η εκστρατεία του Γκουανταλκανάλ: Ένα αιματηρό αλλά αναπόφευκτο μάθημα για τους Αμερικανούς

Σαν σήμερα στις 7 Αυγούστου 1942 ξεκινάει εκστρατεία του Γκουανταλκανάλ. Πρόκειται για την πρώτη επιθετική ενέργεια των Αμερικανών στον Ειρηνικό, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το Γκουανταλκανάλ  είναι ένα τροπικό νησί στο νοτιοδυτικό Ειρηνικό Ωκεανό. Είναι το μεγαλύτερο νησί των Νησιών Σολομώντα και το 1942-43 ήταν η περιοχή όπου διαδραματίστηκε μία από τις πιο σκληρές μάχες μεταξύ Αμερικανών και Ιαπώνων.

Οι Αμερικανοί στις 7 Αυγούστου του 1942 ξεκίνησαν την απόβαση στο νησί Γκουανταλκανάλ, η οποία και διήρκεσε μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου του 1943. Συνολικά στο νησί αποβιβάστηκαν 60.000 Αμερικανοί αλλά και Αυστραλοί στρατιώτες ενώ η ιαπωνική δύναμη αριθμούσε 36.000.

Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στο Guadalcanal. Πηγή εικόνας: britannica.com

Οι επιθέσεις των συμμαχικών δυνάμεων ήταν αδυσώπητες. Για έξι μήνες πραγματοποιήθηκε μια μεγάλη επιχείρηση από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Η μάχη με τον καιρό εξελίχθηκε σε εκστρατεία φθοράς έως ότου οι Ιάπωνες τελικά παραδόθηκαν, νικημένοι από την πείνα. Ηταν η πρώτη στρατηγικής σημασίας επίθεση των Συμμάχων στον πόλεμο στον Ειρηνικό.

Η εκστρατεία στο Guadalcanal 1
Αμερικανοί πεζοναύτες σε στιγμές ανάπαυσης κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στο Guadalcanal. Πηγή εικόνας: wikiwand.com

Οι απώλειες ήταν τρομακτικές. Οι συμμαχικές δυνάμεις είχαν χάσει 7.000 περίπου στρατιώτες την στιγμή που οι Ιάπωνες μετρούσαν 31.000 νεκρούς. Επίσης χάθηκαν 29 πλοία και 615 αεροπλάνα για τους Αμερικανούς και 38 πλοία και 683 αεροπλάνα για τους Ιάπωνες.

Αμερικανοί πεζοναύτες ανάμεσα σε νεκρούς Ιάπωνες μετά τη μάχη στον ποταμό Tenaru. Πηγή εικόνας: britannica.com
Αμερικανοί πεζοναύτες ανάμεσα σε νεκρούς Ιάπωνες μετά τη μάχη στον ποταμό Tenaru. Πηγή εικόνας: britannica.com

Το Ιαπωνικό Ναυτικό, ωστόσο, πλήρωσε βαρύ τίμημα. Παρά την ανωτερότητά του στο νυχτερινό πυροβολικό και στις επιθέσεις με τορπίλες, το Αυτοκρατορικό Ιαπωνικό Ναυτικό έχασε μεταξύ άλλων, δύο θωρηκτά, τέσσερα καταδρομικά, έντεκα αντιτορπιλικά, έξι υποβρύχια και 4.000 μέλη πληρώματος.

Με νέα πολεμικά πλοία υπό κατασκευήν ή σε στάδιο εκπαίδευσης πληρωμάτων, το αμερικανικό Ναυτικό μπορούσε να αναπληρώσει τις απώλειές του. Με ένα περιορισμένο πρόγραμμα ναυπήγησης πολεμικών πλοίων σε εξέλιξη, το Αυτοκρατορικό Ιαπωνικό Ναυτικό δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τους Αμερικανούς στην ταχύτητα κατασκευής, αν και η δύναμη επιφανείας του παρέμεινε αήττητη μέχρι το 1944.

ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΓΚΟΥΑΛΝΤΑΚΑΝΑΛ

Μεγαλύτερη σημασία έχει ο αριθμός των πιλότων που σκοτώθηκαν. Οι Σύμμαχοι έχασαν 420 πιλότους και μέλη πληρώματος, ενώ οι Ιάπωνες έχασαν 125 επίλεκτους πιλότους σε αεροπλανοφόρα και ενδεχομένως 400 ακόμη πιλότους και μέλη πληρώματος σε αεροδρόμια.

Η εκστρατεία του Γκουανταλκανάλ απεδείχθη ένα αιματηρό αλλά αναπόφευκτο μάθημα για τους Αμερικανούς στο πώς να νικήσουν την Ιαπωνία σε έναν ωκεάνιο πόλεμο, από νησί σε νησί.

Μέσα από αυτή τη δοκιμασία, η αμερικανική υπερδύναμη συγκέντρωσε πλήθος στοιχείων που αποδείχτηκαν πολύτιμα για τη συνέχεια του πολέμου. Πρώτα απ’ όλα, αντιλήφθηκε ότι οι συνθήκες στα νησιά του Ειρηνικού δε θα ήταν ιδανικές. Στο Guadalcanal, τα απροετοίμαστα αμερικανικά στρατεύματα δοκιμάστηκαν από το τροπικό κλίμα και, κυρίως, από την ελονοσία, η οποία «θέρισε» χιλιάδες στρατιώτες και τους ανάγκασε να εγκαταλείψουν το νησί. Τέλος, ήρθαν σε επαφή με τις τακτικές του ιαπωνικού στρατού, τον οπλισμό του και τα εφόδια που είχαν οι στρατιώτες μαζί τους. Απέκτησαν, έτσι, τη δυνατότητα να τροποποιήσουν τις δικές τους τακτικές, προκειμένου να γίνουν αποτελεσματικότεροι έναντι των αντιπάλων τους.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ