Η παράδοση της Προύσας στους Οθωμανούς

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΥΣΑΣ

Γράφει ο Ηλίας Αναγνωστάκης

 

Σαν σήμερα, στις 6 Απριλίου 1326, η λαμπρή πόλη της Προύσας, στη Βιθυνία, μεγάλο εμπορικό και στρατιωτικό κέντρο, παραδίδεται στον ετοιμοθάνατο Οθωμανό Σουλτάνο Οσμαν και τον γιο του Ορχάν (εικόνα) που τελούν προσευχή (Ναμαζι) μαζί με τον επιφανή Ιρανό ιμάμη Yassaf Ibn- Rousteni στην κεντρική πλατεία της πόλεως.

Η Προύσα ήταν τελείως αποκλεισμένη από τους Τούρκους ήδη απο το 1317, και παρα τις σπασμωδικές κινήσεις του Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου και την γενναία αντίσταση της φρουράς, ο κλοιός στένευε συνεχώς.

Όπως και στη περίπτωση της Νίκαιας, οι Οθωμανοί εφάρμοσαν ένα είδος “ενεργητικού αποκλεισμού” με συνεχείς μικροεπιθέσεις και αποκοπή κάθε είδους ενισχύσεων και τροφοδοσίας προς τους Έλληνες κατοίκους της πόλεως, που ξεπερνούσαν τις 30.000, ενώ η πόλη ήταν πολύ βαριά οχυρωμένη.

Μετα από εννέα συνεχή χρόνια πολιορκίας, η διοίκηση της πόλεως, με επικεφαλής τον Άρχοντα Ουρανο (προφανώς απόγονο της φημισμένης οικογένειας των Ουρανων του 10ου αιώνα) έλαβε την σκληρή απόφαση να παραδοθεί στους 20.000 Τουρκομανους του βαριά αρρώστου πλέον, Οσμαν και του δραστήριου γιου του, Ορχάν.

Στις 6 Απρίλιου 1326 οι Τούρκοι εισήλθαν ειρηνικά στην μεγάλη πόλη, και η Ελληνική κυριαρχία ήταν πλέον παρελθόν. Ο Άρχοντας Ουρανός εξισλαμίσθηκε, οπως και οι περισσότεροι ευγενείς, ενω αρκετοι άλλοι κατέφυγαν στην Κωνσταντινούπολη και τη Θράκη, όπως και χιλιάδες κάτοικοι, αν και αρκετοί έμειναν.

Μέχρι το 1370, δυο γενιές μετα, ο Ελληνικός πληθυσμός είχε μειωθεί στο 20% του συνολικού πληθυσμού της πολεως, αφού σύντομα κατέφθασαν πολλοί Τούρκοι έποικοι, ενώ ο εξισλαμισμός ήταν σε πλήρη εξέλιξη.

Ο Οσμαν πέθανε λίγες μέρες μετα, και ταφηκε μέσα στην πόλη της Προύσας, όπου ταφηκε σε λαμπρό Μαυσωλείο.

Πολλά χρόνια μετα, ο Ελληνικός Στρατός ανακατελαβε την Προύσα, για πολύ λιγο όμως (1920-22).

 


Περισσότερα άρθρα από τον Ηλία Αναγνωστάκη:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΗΛΙΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ