Τουρκική Αεροπορία: Ξέμεινε από Πιλότους;

Είναι γεγονός πως το πραξικόποημα του περσινού καλοκαιρίού άνοιξε το δρόμο στον πρόεδρο της Τουρκίας να επιβάλλει μια πολιτική στις Ένοπλες Δυνάμεις η οποία είχε ως μοναδικό σκοπό να καρατομήσει όποιο στέλεχος δεν ασπαζόταν τις θέσεις του Ερντογάν.

Στις εκτεταμένες αρχικές εκκαθαρίσεις στις οποίες προέβη, φαίνεται να δήλωσαν αντίθετοι πολλοί στρατιωτικοί ενώ οι αντιδράσεις ήταν μεγαλύτερες από την πλευρά της Πολεμικής Αεροπορίας. Έτσι, σε δεύτερο γύρο άρχισαν να καρατομούνται κι εκείνοι που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αντέδρασαν, και με το δίκιο τους, στην ευρεία και συστηματική απόταξη ή και φυλάκιση έμπειρων και ικανών στελεχών.

Το αποτέλεσμα για την Τουρκική Αεροπορία με αριθμούς το δίνει η γερμανική Handelsblatt η οποία σε έγκυρο δημοσίευμα της αναφέρει πως από τους 1.350 πιλότους της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας έχουν απολυθεί (ή έχουν φυλακιστεί) οι 380, χωρίς να έχουν αναπληρωθεί.

Τα μαχητικά αεροσκάφη τα οποία διαθέτει η Τουρκική Αεροπορία διαθέτουν και γυνάικες πιλότους πλέον προκειμένου να καλυφθεί το κενό. Ενώ πρίν από το πραξικόπημα αναλογούσαν 1,5 πιλότοι για κάθε μαχητικό ενώ τώρα αναλογούν 0,8 σύμφωνα με δημοσιεύματα τουρκικών ιστοσελίδων και πρόσφατες αναλύσεις από το ΝΑΤΟ.

Ο κίνδυνος να εξελιχθεί μια εικονική αερομαχία στο Αιγαίο σε θερμό επεισόδιο έχει πλέον μεγάλες πιθανότητες όπως εκτιμούν στο ΓΕΑ και γι’ αυτό παίρνουν τα μέτρα τους. Η προσπάθεια των Τούρων να εκπαιδεύσουν νέους πιλότους προσέκρουσε τόσο στην αντίδραση του ΝΑΤΟ (εκπαίδευση Τούρκων πιλότων στο Πακιστάν) όσο και στην κατηγορηματική άρνηση των ΗΠΑ. Φαίνεται πως το πρόβλημα θα γίνει μεγαλύτερο καθότι φημολογείται και νέο κύμα εκκαθαρίσεων αφού έχουν κληθεί πολλοί απόστρατοι πιλότοι να επανέλθουν στην ενεργό υπηρεσία.

Η κατάσταση έχει ήδη ξεφύγει, καθότι και στις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις πλέον το προσωπικό που καλείται να λάβει μέρος εκτός του γεγονότος πως διακατέχεται από ένα “φοβικό σύνδρομο” τείνει προς αντικοινωνικές συμπεριφορές λόγω της κατάστασης που επικρατεί και της έλλειψης εμπιστοσύνης στην ηγεσία του.

Το όλο σκηνικό μυρίζει μπαρούτι διότι το “θηρίο” γίνεται πιο επικίνδυνο όταν είναι λαβωμένο. Να τονίσουμε εδώ την ψύχραιμη και υπεύθυνη στάση του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου ο οποίος προς τιμήν του “έκοψε” τις ακραίες αντιδράσεις και φαίνεται να είναι πιο ώριμος από ποτέ στον κρίσιμο ρόλο που έχει κληθεί να παίξει στη δύσκολη αυτή συγκυρία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ