16 Φεβρουαρίου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΥΨΗΛΑΝΤΗΣ

16 Φεβρουαρίου 1821: Αποφασίζεται στο Κισνόβιο της Βεσσαραβίας (σημερινό Κισινάου της Μολδαβίας) η κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.

 

1568: οι κάτοικοι της Ολλανδίας -3.000.000 άνθρωποι- καταδικάζονται σε θάνατο από τον Πάπα, επειδή ασπάστηκαν τον προτεσταντισμό.

1816: αποβιβάζεται στην Κέρκυρα ο Τόμας Μέτλαντ, πρώτος Ύπατος Αρμοστής των Ιονίων Νήσων.

1825: ο Γάλλος συγγραφέας Σατομπριάν, γνωστός στην Ελλάδα ως Σατοβριάνδος, συνιστά τη Φιλελληνική Εταιρία.

1833: Εκδίδεται στο Ναύπλιο το πρώτο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

1879: Απεργία στα Ναυπηγεία της Σύρου. Τα αιτήματα των απεργών : αύξηση 25 έως 50% των μισθών και μείωση του ωραρίου εργασίας από 14 σε 10 ώρες. Η απεργία στα ναυπηγεία θα τελειώσει μετά από μια βδομάδα με πρόσκαιρη νίκη των εργατών. Ένα μήνα μετά θα προσληφθούν ανειδίκευτοι εργάτες από τα νησιά και θα απολυθούν δεκάδες εργάτες, ιδιαίτερα εκείνοι που συμμετείχαν στην απεργία.

1914: Αρχίζει η εκκένωση της Ηπείρου, εν μέσω συλλαλητηρίων υπέρ της αυτονομίας.

1918: Η Λιθουανία κηρύττει την ανεξαρτησία της από την Γερμανία και την Ρωσία.

1923: Παύει να ισχύει για την Ελλάδα το Ιουλιανό Ημερολόγιο και τίθεται σε ισχύ το Γρηγοριανό. Η 16/2/1923 με το Παλαιό ημερολόγιο γίνεται 1/3/1923 με το Νέο.

1923: Ο αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανοίγει τη σαρκοφάγο του Φαραώ Τουταγχαμών. Τα ευρήματα στο εσωτερικό της- ανάμεσα τους και μουμιοποιημένο σώμα του Τουταγχαμών-  δίνουν πλήθος νέων πληροφοριών για τον  αρχαίο αιγυπτιακό πολιτισμό.

Tutankhamun

1937: Ανακαλύπτεται το υλικό νάιλον, χάρη στις έρευνες του Αμερικανού χημικού Γουάλας Χιουμ Καρόδερς. Η ονομασία του οφείλεται στο γεγονός ότι ανακαλύφθηκε ταυτόχρονα στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο.

1939: γερμανική αντιπροσωπεία ζητά από τους καρδινάλιους της Ρώμης να εκλέξουν πάπα, που να είναι υπέρ του φασισμού.

1943: Οι ιταλικές κατοχικές δυνάμεις εκτελούν 150 κατοίκους του χωριού Δομένικο Λάρισας, σε αντίποινα για τον θάνατο εννέα ιταλών στρατιωτών από δυνάμεις του ΕΛΑΣ.

1945: Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αμερικανικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν το Τόκιο.

1951: Η ελληνική Κυβέρνηση θέτει επίσημα το αίτημα της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.

1952: η Ιορδανία υπογράφει το αραβικό αμυντικό σύμφωνο.

1959: Ο Φιντέλ Κάστρο ανακηρύσσεται Πρόεδρος της Κούβας μετά την πτώση του δικτάτορα Μπατίστα.

1964: Ο Γεώργιος Παπανδρέου και η Ένωση Κέντρου κερδίζουν τις με ποσοστό 52,8%. Η ΕΡΕ λαμβάνει 35,2% και η ΕΔΑ 11,8%.

1978: δημιουργείται στο Σικάγο το CBBS (computer bulletin board system), προάγγελος του Διαδικτύου που επιτρέπει την επικοινωνία των κομπιούτερ, που είναι συνδεδεμένοι μέσω τηλεφωνικού δικτύου.

1985: ο Ανδρέας Παπανδρέου εγκαινιάζει το ΣΕΦ παρουσία 12.000 φιλάθλων κατά την τελετή έναρξης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Κλειστού Στίβου.
ΣΕΦ

1987: Αρχίζει στην Ιερουσαλήμ η δίκη του Ναζί John Demjanjuk, φύλακα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Τρέμπλινκα, γνωστού με το ψευδώνυμο «Ιβάν ο Τρομερός».

1999: Οι τουρκικές αρχές ανακοινώνουν τη σύλληψη του ηγέτη του παράνομου κουρδικού εργατικού κόμματος, Αμπντουλά Οτσαλάν, στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα. Ακολουθεί κύμα διαμαρτυριών από Κούρδους και καταλήψεις ελληνικών πρεσβειών σε πολλές χώρες της Ευρώπης. Ο Οτσαλάν οδηγείται στις φυλακές του Ιμραλί, στο Μαρμαρά και τίθεται υπό κράτηση. Με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου αποκαλύπτεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έκρυβε επί 15 μέρες τον Οτσαλάν στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα. Το ΡΚΚ κατηγορεί ως υπεύθυνη για τη σύλληψή του την Ελλάδα και Κούρδοι διαδηλωτές καταλαμβάνουν ελληνικές πρεσβείες σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις.

2001: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, ο νεότερος δίνει την πρώτη διαταγή για επίθεση εναντίον του Ιράκ.

2003:  εκλέγεται από τον πρώτο γύρο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Τάσσος Παπαδόπουλος. Αντικαθιστά τον επί 14 χρόνια Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.

2011: ο Λαρς Άρμστρονγκ ανακοινώνει την αποχώρηση του από την επαγγελματική ποδηλασία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ