22 Μαΐου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο

Α/Τ ΒΕΛΟΣ

22 Μαΐου 1973: Αποτυγχάνει το Κίνημα στο Πολεμικό Ναυτικό για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος Παπαδόπουλου.

 

334 π.Χ: Ο Μέγας Αλέξανδρος νικάει τους Πέρσες στη Μάχη του Γρανικού. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη νίκη του Μεγάλου Αλέξανδρου κατά της Περσικής Αυτοκρατορίας, που εδραίωσε τη φήμη του ως μέγα στρατηλάτη. Την επομένη του θριάμβου του, ο Αλέξανδρος διέταξε να ταφούν οι πεσόντες άνδρες του μετά των όπλων τους, αλλά και ‘Ελληνες μισθοφόροι κατά τα έθιμα.

 

1067: Νέος αυτοκράτορας του Βυζαντίου αναγορεύεται ο Μιχαήλ Ζ’ Δούκας, ο επονομαζόμενος και Παραπινάκης. Γνωστός για τις απίστευτες καταχρήσεις του, έφθασε να πουλά το σιτάρι στο λαό ελλειποβαρές («παρά πινάκιο», εξ ου και το προσωνύμιο Παραπινάκης).

1825: Πέθανε η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, αγωνίστρια της Ελληνικής Επανάστασης.

1907: Ο Κάιζερ αγοράζει το «Αχίλλειο» της Κέρκυρας για να το χρησιμοποιήσει ως κοιμητήριο.Το Αχίλλειο είναι αναμφισβήτητα ένα από τα πιο γνωστά και σημαντικά αξιοθέατα στην Κέρκυρα, που βρίσκεται στο χωριό Γαστούρι, εννιά χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Κέρκυρας. Χτίστηκε το 19o αιώνα κατά παραγγελία της Αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας, πιο γνωστής ως Σίσσυ. Μετά τη δολοφονία της Σίσσυ, το 1898, το Αχίλλειο έμεινε κλειστό για χρόνια. Το 1907 εξαγοράστηκε από τον Γουλιέλμο Β’ Κάιζερ, ο οποίος έκανε ανεπιτυχείς προσθήκες και διακοσμητικές παρεμβάσεις στο ανάκτορο για να το χρησιμοποιήσει ως κοιμητήριο. Το Αχίλλειο χρησιμοποιήθηκε ως νοσοκομείο κατά τον Α και Β Παγκόσμιο πόλεμο και υπέστη αρκετές φθορές. Το 1994 το Αχίλλειο πέρασε στη δικαιοδοσία του Ελληνικού Δημοσίου και έκτοτε λειτουργεί ως μουσειακός χώρος, προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες κάθε καλοκαίρι.

1917: Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος παραιτείται, μετά την κατάληψη του Πειραιά από δυνάμεις της Αντάντ.

1947: Ο αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν υπογράφει το νόμο που προβλέπει παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα. (Δόγμα Τρούμαν). Το Δόγμα Τρούμαν «έβαλε τέλoς» στην εποχή των φιλικών σχέσεων ΗΠΑ – ΕΣΣΔ και κήρυξε την έναρξη του ψυχρού πολέμου. Στην απόφαση αυτή κατέληξε μια μυστική σύσκεψη πoυ έγινε στις 27/2/47 στο Λευκό Οίκοανάμεσο στον Πρόεδρο Τρούμαν, τονυπουργό εξωτερικών στρατηγό Μάρσαλκαι τους αντιπροσώπoυς των δυο κομμάτων (δημοκρατικού και ρεπουμπλικανικού).

 

1955: Ο Χαρίλαος Ξενοφώντας, μέλος της ΕΟΚΑ, τοποθετεί ωρολογιακή βόμβα κατά του Άγγλου κυβερνήτη στο κινηματοθέατρο Παλλάς της Λευκωσίας.

1963: Δολοφονική επίθεση σημειώνεται στη Θεσσαλονίκη εναντίον του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη, ο οποίος θα υποκύψει πέντε μέρες αργότερα.

 

1967: Σε παραλία της Ρόδου ανακαλύπτεται το πτώμα του καταζητούμενου από τη χούντα Νικηφόρου Μανδηλαρά, συνηγόρου υπεράσπισης στη δίκη για την υπόθεση «Ασπίδα». Αν και οι Αρχές κάνουν λόγο για πνιγμό, θεωρείται βέβαιη η δολοφονία του από όργανα του καθεστώτος.

1973: Αποτυγχάνει το Κίνημα στο Πολεμικό Ναυτικό για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος Παπαδόπουλου.

1997: Θύελλα αντιδράσεων προκαλούν οι δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, στο περιοδικό ΚΛΙΚ, υπέρ της αποποινικοποίησης των μαλακών ναρκωτικών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας ξεκαθαρίζει ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τέτοιο μέτρο. Την αποπομπή του Γιώργου Παπανδρέου από την κυβέρνηση ζητά η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

2005: «Έφυγε» ο επί πολλά χρόνια γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης.

2014: Ο στρατηγός Prayuth Chan-ocha των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊλάνδης ανακοινώνει στρατιωτικό πραξικόπημα, μετά από 6 μήνες πολιτικής κρίσης.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ