Κόσοβο : Διαχωρισμός του ως μόνη βιώσιμη λύση;

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ Ιβιττσα Ντασιτς, δήλωσε χθες ότι η μόνη μόνιμη λύση και ρεαλιστική για το Κόσοβο αποτελεί ο διαχωρισμός του.

 

 

 

Συγεκριμένα ο Σέρβος ΥΠΕΞ  μιλώντας χθες στη δημόσια τηλεόραση RTS επανέφερε την πρόταση που είχε εκφράσει περί «διαχωρισμού του Κοσόβου ως μόνης μόνιμης λύσης για την αιώνια διαμάχη μεταξύ  των Σέρβων και των Αλβανών».

Οι δηλώσεις του αυτές έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στη Σερβία καθόσον εκλαμβάνονται ως υποχώρηση στο σημαντικό αυτό εθνικό θέμα.

Θέλοντας να υποστηρίξει τη θέση του, δήλωσε ότι αποτελεί συμβιβαστική λύση μεταξύ δύο ακραίων απόψεων, δηλαδή, της μιας που λέει ότι είναι ολόκληρο σερβικό και της άλλης ότι  το Κόσοβο είναι ανεξάρτητο

Με τις δηλώσεις του προσπάθησε να πείσει ότι η Σερβία θα πρέπει κάποτε να αποδεχτεί την πραγματικότητα με ρεαλισμό.

Τόνισε ότι  η πρότασή του δεν προβλέπει άσκηση βίας, αλλά επίτευξη συμφωνίας, και προσέθεσε ότι με αυτόν τον τρόπο θα εξαλειφθούν μόνιμα τα αίτια του πολέμου μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών.

Μερικά αποσπάσματα από τις δηλώσεις του :

 «Και στις δύο περιπτώσεις, η Σερβία χάνει, καθώς η πρώτη σημαίνει έναν νέο πόλεμο, τον οποίο δεν μπορούμε να κερδίσουμε, ενώ η δεύτερη σημαίνει ότι χάσαμε το Κόσοβο. Εγώ προσπαθώ να εισηγηθώ μια μόνιμη λύση, που βασίζεται σε συμβιβασμό μεταξύ του ιστορικού και του εθνικού δικαίου και προβλέπει το διαχωρισμό σε αυτό που είναι σερβικό και αυτό που είναι αλβανικό».

 «..μια μόνιμη λύση για το Κόσοβο δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη Σερβία..»

 «…το Κόσοβο δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μέλος του ΟΗΕ.

 «η Σερβία δεν έχει ακόμη καθορίσει τα σύνορά της ούτε με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, πόσο μάλλον με ένα δημιούργημα που αυτοαποκαλείται ανεξάρτητο Κόσοβο».

 «η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει το Κόσοβο»

 «..στις περιοχές όπου ζουν Σέρβοι, ανεξάρτητο Κόσοβο μπορεί να επιτευχθεί μόνο με άρματα».

Εν τω μεταξύ,  ο Σέρβος πολιτικός από το Κόσοβο και πρόεδρος του κόμματος SDP, Ολιβερ Ιβάνοβιτς, πρότεινε  την υιοθέτηση του «κυπριακού μοντέλου» ως λύση στο Κόσοβο, καθώς η κατάσταση είναι παρόμοια. Η παρούσα κατάσταση, είπε, δεν είναι τελική και οι διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών μπορούν να κρατήσουν 15 – 20 χρόνια, χωρίς να έχει λυθεί τίποτα, καθώς ο καθένας παραμένει στις θέσεις του.

Δήλωσε επίσης ότι η πρόταση περί διαχωρισμού του Κοσόβου μεταξύ των Σέρβων και των Αλβανών, είναι μια λύση που μπορεί να φαίνεται καλή μόνο στο χάρτη, αλλά στην πράξη θα σήμαινε την αναγνώριση από τη Σερβία ενός τμήματος του Κοσόβου, στο οποίο βρίσκεται  ό,τι σημαντικό υπάρχει για τη σερβική ταυτότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ