25η Μαρτίου – στρατιωτική παρέλαση: Τι έγινε με τον Αβέρωφ και τα Απάτσι

Η μετάδοση που έχει η στρατιωτική παρέλαση έχει και κάποια λαθάκια. Τρια απο αυτά προκάλεσαν αίσθηση. Πρωταγωνιστές ο Πάνος Καμμένος και η Αεροπορία Στρατού.

Η γενικά καλή τηλεοπτική μετάδοση που έχει η στρατιωτική παρέλαση έχει μέχρι στιγμής και λαθάκια τα οποία εντοπίστηκαν πάντως και διορθώθηκαν άμεσα.

Το ένα αφορά μια διέλευση ελικοπτέρων Απάτσι της Αεροπορίας Στρατού τα οποία λαθεμένα αρχικά θεωρήθηκαν Χιούι. Όπως έγινε και με Σινούκ αργότερα.

Το άλλο την αναφορά  του Πάνου Καμμένου ως υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Αβέρωφ.

Όλα πάντως διορθώθηκαν άμεσα.

Ποιος ήταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ

(πηγή Ίδρυμα Κ. Καραμανλή)

Εξελέγη βουλευτής το 1946, με το Κόμμα Φιλελευθέρων και το 1952 υπηρέτησε για σύντομο χρονικό διάστημα ως υφυπουργός Εξωτερικών.

Μετά την ανάδειξη στην πρωθυπουργία του Κ. Καραμανλή, προσχώρησε στην ΕΡΕ, με την οποία εκλεγόταν συνεχώς ως το 1967. Το 1956 ανέλαβε το υπουργείο Γεωργίας, και από το Μάιο 1956 ως το 1963 χρημάτισε υπουργός Εξωτερικών.

Σημαντικό μέρος των προσπαθειών του εντοπίστηκε στη ενίσχυση του κυπριακού αγώνα (1955 – 1959): εκτός από τη διπλωματική δραστηριότητα που ανέπτυξε, επέβλεψε τον ανεφοδιασμό της ΕΟΚΑ με όπλα και υπήρξε εκ των πρωτεργατών των συμφωνιών Ζυρίχης και Λονδίνου, που απέδωσαν στη Μεγαλόνησο την ανεξαρτησία της.

Το 1967 έγινε υπουργός Γεωργίας στην κυβέρνηση Π. Κανελλόπουλου, η οποία ανατράπηκε στις 21 Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας (1967-1974), διατήρησε στενή επαφή με τον Κ. Καραμανλή, που βρισκόταν στο Παρίσι, αναμίχθηκε στο κίνημα του Ναυτικού το 1973 και συνελήφθη.

Κατά τις κρίσιμες συσκέψεις που, τον Ιούλιο του 1974, οδήγησαν στη Μεταπολίτευση, διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο, ιδιαίτερα στην απόφαση να κληθεί στην πρωθυπουργία ο Κ. Καραμανλής.

Ως σημαίνον στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας και υπουργός Εθνικής Αμύνης, το 1974-1981, συνέβαλε αποφασιστικά στην αποκατάσταση της νομιμότητας στο στράτευμα, καθώς και στην ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων, σε μία εποχή που ο πόλεμος με την Τουρκία φαινόταν πιθανός.

Το Μάιο του 1980 διεκδίκησε την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και την πρωθυπουργία. Μετά την επικράτηση του Γ. Ράλλη, εξακολούθησε να κατέχει το αξίωμα του υπουργού Αμύνης και το επόμενο έτος ανέλαβε και την αντιπροεδρία της κυβερνήσεως.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ