28 Φεβρουαρίου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο

ΟΡΛΟΦ

28 Φεβρουαρίου 1770: Ο Θεόδωρος Ορλόφ καταπλέει στη Μάνη και παρακινεί τους κατοίκους της να εξεγερθούν κατά των Τούρκων.
1826: Οι Τουρκοαιγύπτιοι κυριεύουν τα νησάκια Ντολμά και Πόρο στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και διακόπτουν κάθε επικοινωνία της πόλης με τον έξω κόσμο.

1849: Αρχίζουν συστηματικά τα δρομολόγια ατμόπλοιων από τη δυτική στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Το «Καλιφόρνια», που μεταφέρει χρυσοθήρες είναι το πρώτο πλοίο που φτάνει στο Σαν Φρανσίσκο από τη Νέα Υόρκη, μετά από ταξίδι 4 μηνών και 21 ημερών.

1854: Ιδρύεται το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των Ηνωμένων Πολιτειών με κύριο στόχο την κατάργηση της δουλείας.

1922: Η Αίγυπτος παύει να είναι προτεκτοράτο του Ηνωμένου Βασιλείου με την υπογραφή της Μονομερούς Διακήρυξης Ανεξαρτησίας.

1932: Επαναληπτικές δημοτικές εκλογές διεξάγονται στον Πειραιά, λόγω της φυλάκισης του Δημάρχου, Τάκη Παναγιωτόπουλου, για υπεξαίρεση μεγάλου ποσού από τα ταμεία του Δήμου. Νέος Δήμαρχος εκλέγεται ο ναύαρχος Αθανάσιος Μιαούλης, δισέγγονος του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, Ανδρέα Μιαούλη.

1935: Ο επιστήμονας Ουάλας Κάροθερς ανακαλύπτει το νάιλον.

1940: Για πρώτη φορά μεταδίδεται από την τηλεόραση ένας αγώνας μπάσκετ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

1943: «Ηχήστε σάλπιγγες…» απαγγέλλει ο Άγγελος Σικελιανός στην κηδεία του σπουδαίου έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά στο Α’ Νεκροταφείο, η οποία εξελίσσεται στην κορυφαία – ίσως – αντιστασιακή εκδήλωση κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, με τη συμμετοχή χιλιάδων κόσμου.

ΚΗΔΕΙΑ Κ. ΠΑΛΑΜΑ

1953: Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, Τζέιμς Γουάτσον και Φράνσις Κρικ παρουσιάζουν ένα “μοντέλο” της δομής του γενετικού υλικού DNA, το οποίο ονομάστηκε το «μοντέλο της διπλής έλικας».

1954: Τίθενται προς πώληση οι πρώτες έγχρωμες τηλεοράσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν την τεχνολογία NTSC.

1959: H ελληνική Βουλή απορρίπτει με ψήφους 170 έναντι 117 την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που υπέγραψε τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου για το Κυπριακό, δηλώνοντας ότι πρόκειται «για τας ευτυχεστέρας ημέρας της ζωής μου». Οι βουλευτές της ΕΡΕ χειροκροτούν, ενώ ο Σοφοκλής Βενιζέλος αποχωρεί κραυγάζοντας: «Ζήτω η Ένωσις».

1975: Τρένο του υπόγειου σιδηρόδρομου του Λονδίνου χάνει τον έλεγχο και συγκρούεται στο σταθμό Μουργκέιτ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 43 άνθρωποι

1980: Με δημοψήφισμα η Ανδαλουσία επικυρώνει το καθεστώς της αυτονομίας της.

1986: Δολοφονείται στη Στοκχόλμη ο πρωθυπουργός της Σουηδίας, Όλαφ Πάλμε.

1991: Τελειώνει ο πρώτος πόλεμος στον κόλπο του Περσικού.

1997: Σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώνεται στην Αρμενία και στο Αζερμπαϊτζάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν έως και 1100 άνθρωποι.

1998: Πόλεμος στο Κοσσυφοπέδιο: οι αστυνομικές δυνάμεις της Σερβίας επιτίθενται κατά του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.

2000: Η UEFA ανακοινώνει ότι όσοι παίκτες πανηγυρίζοντας το γκολ βγάζουν ή σηκώνουν την φανέλα τους αποκαλύπτοντας πολιτικά ή εμπορικά μηνύματα θα τιμωρούνται με κίτρινη κάρτα, θα σημειώνονται στο φύλλο αγώνα και η τιμωρία θα αποφασίζεται από την πειθαρχική επιτροπή της UEFA.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ