30 Δεκεμβρίου. Γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα και τον κόσμο

ΚΥΠΡΟΣ ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

30 Δεκεμβρίου 1963: Χάραξη της «Πράσινης Γραμμής» στη Λευκωσία. Έξι τουρκοκυπριακοί θύλακοι στη μεγαλόννησο, μετά τις δικοινοτικές ταραχές.

 

1822: Μάχη στην Άμφισσα και ανακατάληψη της πόλεως από τους Τούρκους.

1824: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παραδίδεται στην κυβέρνηση, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

1871: Η Βικτόρια Γούντχαλ δημοσιεύει για πρώτη φορά στις ΗΠΑ το Κομμουνιστικό Μανιφέστο των Μαρξ και Ένγκελς.

1903: 602 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από φωτιά που ξεσπάει στο θέατρο “Iroquois” του Σικάγο.

1906: Η δυναστεία των Καζάρων εγκαινιάζει στο Ιράν την περίοδο της συνταγματικής μοναρχίας.

1918: Ο Ελευθέριος Βενιζέλος διατυπώνει με το περίφημο υπόμνημά του προς τη Συνδιάσκεψη της Ειρήνης των Παρισίων τις ελληνικές διεκδικήσεις στη Μικρά Ασία, τη Θράκη, τη Βόρειο Ήπειρο, τα νησιά του Αιγαίου και την Κύπρο.

1922: Συγκρότηση της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) στη Μόσχα.

1934: Υπογραφή σύμβασης για την ίδρυση ραδιοφωνικού σταθμού στην Ελλάδα.

1941: Το πρώτο πλοίο τύπου Λίμπερτι καθελκύεται στις ΗΠΑ. Θα συμβάλει καθοριστικά στην αναγέννηση της ελληνικής ναυτιλίας μεταπολεμικά.

1944: Ο Ανδρέας Εμπειρίκος συλλαμβάνεται στο σπίτι του από την ΟΠΛΑ και περνά λαϊκό δικαστήριο στο Περιστέρι. Ο ΕΛΑΣ τον παίρνει όμηρο, αλλά κάπου στη Θήβα δραπετεύει. Επιστρέφει στην Αθήνα, ξυπόλητος, με πληγές και με κρυοπαγήματα στα πόδια, φοβερά εξαντλημένος.

1947: Παραίτηση του βασιλιά της Ρουμανίας Μιχαήλ και κατάλυση της μοναρχίας. Ανάδειξη της «Λαϊκής Δημοκρατίας» ως επισήμου πολιτεύματος της χώρας.

1950: Πόλεμος της Κορέας: Το Τάγμα του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος Κορέας, εντεταγμένο στο 7ο Αμερικανικό Σύνταγμα Ιππικού, αναλαμβάνει την πρώτη πολεμική αποστολή στην Κορέα και εγκαθίσταται αμυντικώς στη ζωτική περιοχή Κιούμκο-Ρι, κοντά στη Σεούλ.

1963: Χάραξη της «Πράσινης Γραμμής» στη Λευκωσία. Έξι τουρκοκυπριακοί θύλακοι στη μεγαλόννησο, μετά τις δικοινοτικές ταραχές.

1965: Εκλογή του Φερντινάντ Ε. Μάρκος ως νέου προέδρου στις Φιλιππίνες.

1966: Έκδοση της απόφασης για τη δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη η οποία καταδικάζει τους Σπύρο Γκοτζαμάνη και Εμμανουήλ Εμμανουηλίδη για θανατηφόρο σωματική κάκωση σε 11 και 8, 5 χρόνια αντίστοιχα.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ

1970: Ο Πολ Μακάρτνεϊ με αγωγή του ζητά τη διάλυση των Beatles.

1972: Αποφασίζεται η έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και κυβέρνησης του Ανόι από τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον. Έχει προηγηθεί ο ανελέητος βομβαρδισμός δύο εβδομάδων του Βορείου Βιετνάμ.

1973: Φωτογραφική αποτύπωση για πρώτη φορά κομήτη από το διάστημα. Το Skylab φωτογραφίζει τον κομήτη Κοχούτεκ.

1975: Λήγει η Δίκη του Πολυτεχνείου. Ιωαννίδης, Βαρνάβας και Ντερτιλής καταδικάζονται σε ισόβια. 17 κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης ανάμεσά τους και ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος. 12 αθωώνονται.

1977: Απόδραση του κατά συρροή δολοφόνου Τεντ Μπάντι από τις φυλακές του Γκλενγουντ Σπρινγκς στο Κολοράντο.

1981: Για την αντιμετώπιση του νέφους στο κέντρο της Αθήνας αποφασίζεται η εφαρμογή κλιμακωτού ωραρίου στην αγορά και η εναλλάξ κυκλοφορία των αυτοκινήτων (μονά-ζυγά).

1991: Οι χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) αποφασίζουν να μη διατηρήσουν ενιαίο στρατό, αφήνοντας κάθε Δημοκρατία να έχει τον δικό της.

1993: Εγκαινιάζεται η περίοδος διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Βατικανού μέσω της υπογραφής συμφωνίας αμοιβαίας αναγνώρισης.

2006: Εκτέλεση δια απαγχονισμού του ιρακινού δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν.

2008: Το κυπριακό σκάφος Dignity της οργάνωσης «Ελευθερώστε τη Γάζα» με ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα εμβολίζεται από σκάφος του ισραηλινού πολεμικού Ναυτικού σε διεθνή ύδατα.

2010: Ισχυρή έκρηξη σημειώνεται στις 8:22 το πρωί έξω από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών, που βρίσκεται επί της οδού Λουίζης Ριανκούρ στους Αμπελόκηπους. Η έκρηξη προκαλεί εκτεταμένες ζημιές στο Πρωτοδικείο καθώς και σε παρακείμενα κτίρια, ενώ πολλά αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα στο σημείο καταστρέφονται ολοσχερώς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ