4 Δεκεμβρίου. Το Πυροβολικό τιμά την Προστάτιδά του Αγία Βαρβάρα

ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ

Ο εορτασμός της Προστάτιδος του Πυροβολικού Αγίας Βαρβάρας, πραγματοποιείται στη Σχολή Πυροβολικού στο Μεγάλο Πεύκο Αττικής

Σήμερα γιορτάζει το Πυροβολικό και η προστάτιδά του Αγία Βαρβάρα. Στις 10.00 θα πραγματοποιηθεί ο επίσημος εορτασμός της προστάτιδας του Πυροβολικού,
Αγίας Βαρβάρας, στη Σχολή Πυροβολικού που εδρεύει στο Μεγάλο Πεύκο.

Στην τελετή θα παραβρεθεί ο ΥΦΕΘΑ κ. Αλκιβιάδης Στεφανής.

Η Αγία Βαρβάρα έζησε τον 3ο αιώνα επί Ρωμαίου αυτοκράτορα Μαξιμιανού, στη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας ή στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου. Η παράδοση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αναφέρει ότι έζησε στην περιοχή της Τοσκάνης. Ήταν μοναχοκόρη του πλούσιου ειδωλολάτρη Διόσκουρου και από νεαρή ηλικία ασπάστηκε τον Χριστιανισμό, παρά τις αντίθετες προσπάθειες του πατέρα της.

Η άρνησή της να παντρευτεί έναν ειδωλολάτρη εξόργισε τον Διόσκουρο, ο οποίος την κατήγγειλε στις ρωμαϊκές αρχές για τη χριστιανική της πίστη. Η Βαρβάρα βασανίστηκε και διαπομπεύτηκε γυμνή, για να αποκεφαλιστεί τελικά από το χέρι του πατέρα της. Ο Διόσκουρος για το ανοσιούργημά του αυτό χτυπήθηκε από κεραυνό και έπεσε νεκρός.

Τον τιμωρό αυτό κεραυνό συμβολίζουν τα πυρά του Πυροβολικού και το 1829 καθιερώθηκε ως προστάτιδα του Ελληνικού Πυροβολικού και στις 4 Δεκεμβρίου του ιδίου χρόνου γιορτάσθηκε το γεγονός στο στρατόπεδο του μόλις συγκροτηθέντος πρώτου “Τάγματος Πυροβολητών», όπως ονομάζονταν τότε, οπότε και προσφέρθηκαν στους επισκέπτες οι από τότε πατροπαράδοτοι λουκουμάδες με κονιάκ.

Η Διεύθυνση Πυροβολικού για να τιμήσει τη Προστάτιδα του Όπλου Αγία Βαρβάρα εξέδωσε το 1999 αναμνηστικό μετάλλιο με την ευκαιρία των 170 ετών από της καθιέρωσης της ως προστάτιδος το 1829.

Είναι προστάτιδα του Πυροβολικού σε πολλές χριστιανικές χώρες του κόσμου, στην Ελλάδα από το 1828, και όσων ασχολούνται με τα εκρηκτικά.

Χρόνια πολλά στα στελέχη και τους οπλίτες του ένδοξου Πυροβολικού μας. Είθε η Προστάτης Αγία Βαρβάρα να δίπλα σε αυτούς και τις οικογένειες τους!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ