Επίθεση στην Αγία Πετρούπολη: Τι έχει να αντιμετωπίσει ο Πούτιν

Η τρομοκρατική επίθεση στην Αγία Πετρούπολη αναδεικνύει τα προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν στην ασφάλεια της χώρας του

 

Γράφει ο Βασίλης Παπαγεωργίου, Αναλυτής ΚΕΔΙΣΑ

Τη Δευτέρα 3 Απριλίου 2017 η Ρωσία δέχθηκε μια πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση σε σταθμό του μετρό (κατά τη διάρκεια που ο συρμός εκτελούσε τη διαδρομή από το σταθμό Sennaya Ploshchad προς το σταθμό Tekhnologichesky Institut), κοντά στο ιστορικό κέντρο της Αγίας Πετρούπολης.

Σύμφωνα με επίσημες κυβερνητικές πηγές της Ρωσίας και με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η επίθεση στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 14 ανθρώπους ενώ άφησε πίσω της περίπου 40 τραυματίες μερικοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Πληροφορίες κάνουν λόγο για την ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού μέσα σε χαρτοφύλακα, τον οποίο μετέφερε βομβιστής αυτοκτονίας και στον οποίο μάλιστα περιέχονταν και μεταλλικά σφαιρίδια με σκοπό να μεγιστοποιηθούν οι όποιες ανθρώπινες απώλειες από την έκρηξη.

Η τρομοκρατική ενέργεια έλαβε χώρα το μεσημέρι της Δευτέρας  τη στιγμή μάλιστα που ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, βρισκόταν σε συνάντηση με τον Λευκορώσο ομόλογό του, Αλεξάντερ Λουκασένκο, σε προάστιο της Αγίας Πετρούπολης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Γενικής Εισαγγελίας της Ρωσίας, Αλεξάντρ Κουρενόι, αλλά και τον Ρώσο Πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, η επίθεση αποτελεί «τρομοκρατική ενέργεια», ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου τη χαρακτήρισε ως «πρόκληση απέναντι σε κάθε Ρώσο πολίτη, συμπεριλαμβανομένου του Ρώσου Προέδρου».

Λίγη ώρα μετά την έκρηξη στο βαγόνι του μετρό, η ρωσική αστυνομία βρήκε έναν ακόμα μεγαλύτερο εκρηκτικό μηχανισμό, ο οποίος απενεργοποιήθηκε, σε άλλο σταθμό του μετρό (Ploshchad Vosstaniya), σε απόσταση περίπου 2 χιλιομέτρων από την πρώτη επίθεση, αναγκάζοντας τις αρχές να διατάξουν την εκκένωση και το κλείσιμο όλων των σταθμών του Μέτρο στην πόλη.

Σημείο της επίθεσης. Πηγή GuardianΤο σημείο της επίθεσης και η θέση του 2ου εκρηκτικού μηχανισμού στην Αγ. Πετρούπολη
Πηγή: Guardian

 

Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Ρωσίας έχουν αποτελέσει και στο παρελθόν στόχο τρομοκρατικών επιθέσεων, με την τελευταία επίθεση να χρονολογείται πίσω στο 2013, όπου βομβιστές αυτοκτονίας σκότωσαν 31 άτομα στο Volgograd, στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό καθώς και σε ένα τρόλεϊ.Μάλιστα, από το 2009 μέχρι το 2011, πραγματοποιούνταν μια σημαντική τρομοκρατική επίθεση ανά έτος, με τον οδυνηρό απολογισμό να φτάνει τους 100 νεκρούς μέσα σε 3 χρόνια.

Μολονότι οπαδοί του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους (I.K) πανηγυρίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την παραπάνω επίθεση, κανένας δεν έχει αναλάβει, προς ώρας, την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα.

Ωστόσο, η επίθεση αυτή, έρχεται μετά από μια σειρά από προτροπές του ΙΚ προς τους οπαδούς του, για τη διεξαγωγή τρομοκρατικών ενεργειών με στόχο τη Ρωσία.

Η Ρωσία ως γνωστόν, αποτελεί σημαντικότατο εχθρό για το ΙΚ από το 2015, όπου και αναμείχθηκε ενεργά στον εμφύλιο στη Συρία.

Έκτοτε, μια σειρά από επιθέσεις, με έδρα κυρίως τον Βόρειο Καύκασο (Dagestan) έχουν πραγματοποιηθεί υπό την καθοδήγηση του ΙΚ.

Το αποκορύφωμα όμως των επιθέσεων ήταν στις 31 Οκτωβρίου 2015, όταν η έκρηξη βόμβας κατά τη διάρκεια της διεθνούς πτήσης ρωσικών αερογραμμών που εκτελούσαν το δρομολόγιο Sharm El Sheikh (Αίγυπτος) – Αγία Πετρούπολη (Metrojet Flight 9268) οδήγησε στο θάνατο 224 επιβάτες και πλήρωμα.

Η επίθεση αυτή προκάλεσε τη χειρότερη αεροπορική τραγωδία στην ιστορία της Ρωσικής αεροπορίας. Έκτοτε, το ΙΚ προσπάθησε να πραγματοποιήσει και άλλες επιθέσεις εκτός της περιφέρειας του Καυκάσου, οι οποίες απετράπησαν επιτυχημένα στην πλειονότητά τους από τις ρωσικές αρχές.

Το αυτοαποκαλούμενο ΙΚ, μπορεί να μην έχει αναλάβει την ευθύνη ακόμα, όμως είναι αρκετά πιθανό να ενέπνευσε με την προπαγάνδα του τη δράση του βομβιστή αυτοκτονίας, ως «μοναχικού λύκου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ στην ιστοσελίδα του ΚΕΔΙΣΑ

ΚΕΔΙΣΑ

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ