Άδεια ασθενείας τέκνων: Θα εναρμονιστούν οι στρατιωτικοί με τους Δ.Υ.;

Ποια είναι η απάντηση του ΥΠΕΘΑ σε ότι αφορά το αίτημα να εναρμονιστεί η άδεια ασθενείας τέκνων των στρατιωτικών με αυτή των δημοσίων υπαλλήλων;

Απάντηση στην αναφορά του Ν. Νικολόπουλου (για το ίδιο θέμα αναφορά κατέθεσε και ο Σ. Γιαννάκης) για το αίτημα της ΕΣΠΕΗΠ να δικαιούνται και οι στρατιωτικοί τις ίδιες ημέρες αδείας με αποδοχές για την ασθένεια των παιδιών τους όπως δικαιούνται και οι δημόσιοι υπάλληλοι με τον νέο νόμο, έδωσε το ΥΠΕΘΑ που υποστηρίζει πως το καθεστώς των αδειών του στρατιωτικού προσωπικού καλύπτει επαρκώς την ασθένεια τέκνου.

Ως εκ τούτου εκτιμάται ότι παρέλκει οποιαδήποτε ενέργεια εναρμόνισής του με το αντίστοιχο των πολιτικών υπαλλήλων.

Το θέμα όμως των αδειών έχει και ένα μπέρδεμα αφού απο την μια φαίνεται πως στην Μεσογείων είναι γενικά ικανοποιημένοι με όλο το πλαίσιο για τις άδειες και απο την άλλη εμφανίζονται να ετοιμάζουν…αλλαγές.

Ας δούμε όμως αναλυτικά την απάντηση που αναφέρει:

Το ζήτημα των αδειών του στρατιωτικού προσωπικού των ΕΔ αντιμετωπίστηκε συνολικά με την έκδοση της Φ.400/34/292616/Σ.4753/31-8-16/ΚΥΑ ΥΕΘΑ & ΑΝΥΕΘΑ (ΦΕΚ 2808 τ. Β’), αφού λήφθηκαν υπόψη οι προτάσεις του ΓΕΕΘΑ και των Κλάδων των ΕΔ, με γνώμονα την εκτίμηση των πραγματικών προσωπικών και οικογενειακών αναγκών του στρατιωτικού προσωπικού των ΕΔ, τις κατά περίπτωση συντρέχουσες υπηρεσιακές ανάγκες, την άρση ενδεχόμενων αδικιών και τον εξορθολογισμό εν γένει του συστήματος των αδειών του στρατιωτικού προσωπικού των ΕΔ.

Με το ανωτέρω σκεπτικό, θεσμοθετήθηκαν άδειες που χορηγούνται αποκλειστικά στο στρατιωτικό προσωπικό των ΕΔ και καλύπτουν όλες τις εκφάνσεις της επαγγελματικής, οικογενειακής και προσωπικής ζωής του.

Ειδικότερα, λήφθηκε πρόνοια για την απουσία των στρατιωτικών σε περίπτωση νοσήματος ή νοσηλείας των τέκνων τους, με την καθιέρωση των παρακάτω ειδών αδείας:

Ειδική άδεια τριάντα ημερών λόγω νοσημάτων τέκνων και οικείων, με αποδοχές.

  Γονική άδεια νοσηλείας τέκνου έως τριάντα ημερών, άνευ αποδοχών.

  Άδεια άνευ αποδοχών για σοβαρούς ιδιωτικούς λόγους, έως δώδεκα μήνες.

Επιπρόσθετα για τους στρατιωτικούς, περιπτώσεις ανάλογες με αυτές που καθιστούν αναγκαία τη χορήγηση άδειας τεσσάρων ημερών στους υπαλλήλους και αποτυπώνονται στο άρθρο 31, παράγραφο 8 του ν. 4440/2016 (ΦΕΚ 224 Α’), δύνανται να καλυφθούν από την άδεια απουσίας μικράς διάρκειας δέκα ημερών με πλήρεις αποδοχές σε κάθε ημερολογιακό έτος. Η εν λόγω χορηγείται για χρονικό διάστημα από μία έως τέσσερις συνεχείς ημέρες κάθε φορά.

Τέλος σας διαβεβαιώνω ότι το καθεστώς των αδειών του στρατιωτικού προσωπικού καλύπτει επαρκώς την ασθένεια τέκνου και ως εκ τούτου εκτιμάται ότι παρέλκει οποιαδήποτε ενέργεια εναρμόνισής του με το αντίστοιχο των πολιτικών υπαλλήλων.

 

Μυστήριο με την ΠΟΕΣ

Παρότι όμως ο ΥΕΘΑ στην απάντηση του υποστηρίζει οτι οι υφιστάμενες άδειες καλύπτουν όλες τις εκφάνσεις της επαγγελματικής, οικογενειακής και προσωπικής ζωής του προσωπικού κλείνοντας έτσι κάθε σχετική κουβέντα για την ανάγκη αλλαγών εντύπωση προκαλεί η ανακοίνωση της ΠΟΕΣ που λέει το ακριβώς αντίθετο αφού υποστηρίζει πως ο ΥΕΘΑ ετοιμάζει αλλαγές και μάλιστα περιμένει και προτάσεις!

Όπως υποστηρίζει: «Μετά την τελευταία συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΣ της Ομοσπονδίας μας με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνο Καμμένο, όπως ήδη εγνώσθη, ο κ. ΥΕΘΑ αναμένει από την Ομοσπονδία μας προτάσεις και απόψεις για την υπουργική απόφαση περί αδειών του μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού. Η Ομοσπονδία επεξεργάζεται ήδη το κείμενο και τις επόμενες ημέρες θα αποστείλει τις προτάσεις της, όπως ζητήθηκε. Παρακαλούνται όλες και όλοι οι συνάδελφοι να απευθυνθούν στις κατά τόπους Περιφερειακές Ενώσεις Στρατιωτικών, μέλη της ΠΟΕΣ, προκειμένου και μέσα στην επόμενη βδομάδα να καταθέσουν τυχόν προτάσεις – απόψεις τους. Από τη συμμετοχή σας κρίνεται η διαμόρφωση….»

Όπως είναι προφανές αυτο είναι κάτι διαφορετικό απο αυτά που λέει η απάντηση του ΥΕΘΑ και το σίγουρο είναι πως δεν μπορεί και να ετοιμάζονται αλλαγές και ταυτόχρονα να έχει καλυφθεί το θέμα των αδειών.

Τι συμβαίνει λοιπόν;

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ