Ακίνητα ΥΠΕΘΑ: Σε ποιο είναι εμπόδιο το …ΝΑΤΟ

Ακίνητα ΥΠΕΘΑ: Τα αιτήματα για την παραχώρηση στρατοπέδων παίρνουν μορφή τσουνάμι. Σε ένα στρατόπεδο εμπόδιο φαίνεται πως είναι ΝΑΤΟϊκές εγκαταστάσεις. 

Να γίνει πάρκο το πρώην Στρατόπεδο Κόδρα θέλει Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης ζητά μάλιστα με Ερώτηση στην Βουλή προς τον Πάνο Καμμένο να ενημερωθεί σε ποια θεσμική και λειτουργική κατάσταση τελεί η στρατιωτική μονάδα του ΝΑΤΟ που υπάρχει στον χώρο, αν είναι σε λειτουργία ή είναι παροπλισμένη, και αν μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο χώρο.

Στόχος του Βουλευτή, ο οποίος με την Ερώτηση του ακολουθεί το μπαράζ ετοιμάτων που δέχεται το ΥΠΕΘΑ το τελευταίο διάστημα και ιδίως από όταν εκδήλωσε την πρόθεση να αποδεσμεύσει πολλά στρατόπεδα, είναι το στρατόπεδο να πάει στην τοπική κοινωνία.

Δείτε την ερώτηση του Βουλευτή:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Αμυνας

ΘΕΜΑ: «Πρώην Στρατόπεδο Κόδρα Καλαμαριάς – Ανατολικής Θεσσαλονίκης : Ανάδειξη της περιοχής σε υπερτοπικό πάρκο».

Το πρώην στρατόπεδο «Κόδρα», βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Καλαμαριάς και αποτελεί έναν από τους σπουδαιότερους ελεύθερους χώρους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Από το 1983 (Π.Δ. της 25-01-83 ΦΕΚ 58/Δ/14-03-83) μέχρι σήμερα με μια σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, καταργήσεων παλαιών διατάξεων, χαρακτηρισμών εκτάσεων ως πρασίνου, αρχαιολογικών ή ιστορικών τόπων, δημιουργήθηκε μια ομπρέλα προστασίας του χώρου και προσφάτως δεκαέξι στρατιωτικά κτίρια εντός αυτού χαρακτηρίσθηκαν ως μνημεία, στα οποία επιτρέπεται η υλοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων μετά από άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Εντός του οικοπέδου, συνολικής έκτασης 381.342,96 τ.μ, τα 10.733,59 τ.μ ανήκουν στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας και ο μόνος λειτουργικός χώρος εντός της ιδιοκτησίας του καταλαμβάνεται από τις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ. Ο συνολικός χώρος του πρώην στρατοπέδου, παρουσιάζει σήμερα εικόνα εγκατάλειψης και ειδικότερα τα κτίρια του πρώην στρατοπέδου έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Η εικόνα αυτή πρέπει να αναστραφεί άμεσα και να αποδοθεί στους ιδιοκτήτες του, το λαό και τους πολίτες της Καλαμαριάς.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

– Σε ποια θεσμική και λειτουργική κατάσταση τελεί η στρατιωτική μονάδα του ΝΑΤΟ; Είναι σε λειτουργία ή είναι παροπλισμένη; Αν βρίσκεται σε λειτουργία, μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο χώρο στρατιωτικών εγκαταστάσεων με την προοπτική της παραχώρησης του συνόλου του δημοσίου χώρου του στρατοπέδου στην κοινωνία της Καλαμαριάς και της Ανατολικής Θεσσαλονίκης;

– Με τα υπόλοιπα στρέμματα που ανήκουν στο ΤΕΘΑ και στον ΑΟΟΑ ή σε οποιονδήποτε άλλο φορέα των Ε.Δ. , είναι εφικτή η αποδέσμευση τους πάντα στην προοπτική απόδοσης του χώρου στο λαό της Καλαμαριάς;

Ο ερωτών βουλευτής

Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ