Αλεξιπτωτιστές: Οι νέοι πήραν τις πτέρυγές τους – ΦΩΤΟ

Οι νέοι Αλεξιπτωτιστές πήραν τα Πτυχία και τις Πτέρυγές τους αφού πέρασαν το Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστού (ΣΒΕΑ).

 

 

Την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ), η τελετή απονομής Πτυχίων και Πτερύγων Αλεξιπτωτιστού Στατικού Ιμάντα, στους αποφοιτήσαντες του Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης Αλεξιπτωτιστού (ΣΒΕΑ) της 2017 Ε’/ΕΣΣΟ.

Τα Πτυχία και τις Πτέρυγες απένειμε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Υποστράτηγος Ευθύμιος Μπούνας.

Ιστορία της Σχολής Αλεξιπτωτιστών

Η Σχολή Αλεξιπτωτιστών (ΣΧΑΛ) ιδρύθηκε στις 12 Μαρτίου 1955 στον Ασπρόπυργο Αττικής, χάρη στην πρωτοβουλία και τις προσπάθειες του Στρατηγού Ανδρέα Καλλίνσκη, πρώτου Δκτού των Δυνάμεων Καταδρομών (1947- 1956). Ο Στρατηγός ήθελε να κάνει τους καταδρομείς του αλεξιπτωτιστές.

Τελικά το 1955, το Γενικό Επιτελείο Στρατού αποφάσισε, ύστερα από πρόταση του Στρατηγού Καλλίνσκη, την ίδρυση της Σχολής με την πλήρη υποστήριξη των Αμερικανών,
οι οποίοι ανέλαβαν τον εφοδιασμό της Σχολής με τα απαραίτητα ειδικά υλικά (αλεξίπτωτα, κλπ).

Στην πρώτη εκπαιδευτική σειρά που λειτούργησε από την 1 Ιουλίου 1955,  συμμετείχαν  Έλληνες  και  Αμερικανοί  εκπαιδευτές. Την  ευθύνη εκπαιδεύσεως  είχαν  οι  Αμερικανοί  στρατιωτικοί.

Κατά  την  διάρκεια εκπαιδεύσεως  της  σειράς  αυτής  τραυματίστηκε  θανάσιμα,  σε  άλμα  από Αεροσκάφος σε  πτήση  στο  αεροδρόμιο  του  ΤΑΤΟΪΟΥ,  ο  επικεφαλής των Αμερικανών εκπαιδευτών, Αντισυνταγματάρχης Τζον Φίλιπς.

Μετά το τέλος της πρώτης εκπαιδευτικής σειράς, άρχισε η εκπαίδευση της δεύτερης σειράς με Έλληνες εκπαιδευτές, οι οποίοι είχαν και την ευθύνη εκπαιδεύσεως. Η Σχολή αναδιοργανώθηκε από 11 Ιουνίου μέχρι 15 Αυγούστου 1963 και μετονομάσθηκε σε Απόσπασμα Αλεξιπτωτιστών.

Το 1965 μετονομάσθηκε και πάλι σε Σχολή Αλεξιπτωτιστών, με Διοικητή τον τότε Αντισυνταγματάρχη και μετέπειτα Στρατηγό, Βορριά Γεώργιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ