Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην προεκλογική Αρμενία

ΑΡΜΕΝΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ

Γράφει ο Γιώργος Μενεσιάν, Διεθνολόγος

 

Εννιά ημέρες πριν τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές, μια δημοσκόπηση της Gallup International δείχνει την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στην χώρα. Για πρώτη φορά, πρώτη πολιτική δύναμη αναδεικνύεται ο εκλογικός συνασπισμός «Συμμαχία-Αρμενία» του πρώην προέδρου Ρόμπερτ Κοτσαριάν. Τον περασμένο Μάρτιο, το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν ήταν με μεγάλη διαφορά πρώτο στις δημοσκοπήσεις.

Τους επόμενους δύο μήνες η ψαλίδα έκλεισε και σε δημοσκόπηση η οποία διεξήχθη από τις 31 Μαΐου έως τις 4 Ιουνίου, η διαφορά μεταξύ των δύο έφτασε στο 1,8% (από 25,8% που ήταν τον Φεβρουάριο), ενώ σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση ο εκλογικός συνασπισμός υπό τον Κοτσαριάν προηγείται.

Τρία πράγματα συνέβαλαν σε αυτή την αλλαγή:

1 – Η επιστροφή του Κοτσαριάν στα πολιτικά πράγματα και η ίδρυση του συνασπισμού «Συμμαχία-Αρμενία» με την υποστήριξη της, πανίσχυρης στην διασπορά αλλά αδύναμης στην Αρμενία, «Αρμενικής Επαναστατικής Ομοσπονδίας» και του κόμματος «Αναγεννώμενη Αρμενία».

2 – Η απογοητευτική πολιτική παρουσία του Πασινιάν και η κορύφωση του λαϊκισμού εκ μέρους του (πρότεινε να δώσει στο Αζερμπαϊτζάν τον γιο του για να πάρει πίσω τους 200 αιχμαλώτους πολέμου).

3 – Το σημαντικότερο, η παράνομη παρουσία Αζέρων στρατιωτών εντός της αρμενικής επικράτειας και η εικόνα ότι ο Πασινιάν είναι έτοιμος να «τα δώσει όλα» στους Αζέρους (εξού και η παραίτηση δεκάδων διπλωματών που στελέχωναν το υπουργείο Εξωτερικών – δεν νομίζω αυτό να έχει ξανασυμβεί σε άλλη χώρα σε τέτοιον βαθμό)

Μέχρι την είσοδο (εισβολή) των αζερικών στρατευμάτων στα εδάφη της Αρμενίας στις 12 Μαΐου, το κόμμα του Πασινιάν δεν φαινόταν να απειλείται από κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης, παρά την ήττα στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ και την υπογραφή της Συμφωνίας της 10ης Νοεμβρίου του 2020. Επομένως, η παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας, καθώς και η απραγία του Πασινιάν – ο οποίος όμως δεν μπορούσε να πάει την χώρα σε έναν νέο καταστροφικό πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν – έδωσε την ευκαιρία στον συνασπισμό του Κοτσαριάν να αναδειχθεί ως η πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας. Η διαφορά, ωστόσο, δεν είναι μεγάλη (μόνον 0,3%)

Μπορεί ο Κοτσαριάν να μην εξασφαλίσει την πλειοψηφία στη νέα Εθνική Συνέλευση που θα προκύψει, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με το πρώην κυβερνόν Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Αρμενίας (το οποίο λαμβάνει το 7,4% των ψήφων στην τελευταία δημοσκόπηση) ή/και με το συντηρητικό κόμμα «Ευημερούσα Αρμενία» το οποίο ενδέχεται να εισέλθει στο κοινοβούλιο. Αυτά, αν οι δημοσκοπήσεις βγουν αληθινές και η «Συμμαχία-Αρμενία» καταφέρει να συγκεντρώσει μεγάλο ποσοστό.

Ο Κοτσαριάν εκπροσωπεί την παλιά ολιγαρχική, διεφθαρμένη και φιλορωσική ελίτ της Αρμενίας και είναι προσωπικός φίλος του Ρώσου προέδρου Πούτιν. Κατά την προεδρία του, υπήρξε ένας ημι-αυταρχικός ηγέτης ο οποίος διέταξε την βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά τις προεδρικές εκλογές του 2008, όπου οκτώ πολίτες σκοτώθηκαν από τα πυρά του στρατού και άλλοι 200 τραυματίστηκαν. Το 2018 καταδικάστηκε και φυλακίστηκε. Αποφυλακίστηκε το καλοκαίρι του 2020 μετά την καταβολή εγγύησης. Ο Κοτσαριάν και ο διάδοχός του στην προεδρία Σερζ Σαρκισιάν (ο οποίος ηγείται του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος) αρνήθηκαν να συμβιβαστούν (με τις ευλογίες, δυστυχώς, της διασποράς), ώστε να βρεθεί κάποιας μορφής πολιτική λύση για το Ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Πασινιάν από την άλλη, όταν ανέλαβε την εξουσία το 2018, έδωσε σε όλους μας την ελπίδα ότι η Αρμενία μπαίνει σε έναν δρόμο εκδημοκρατισμού και ότι το πολιτικό σύστημα εξυγιαίνεται. Ωστόσο αποδείχθηκε ένας λαϊκιστής πολιτικός ο οποίος κατάφερε να φέρει την Ρωσία απέναντι στην Αρμενία και θεωρείται υπεύθυνος τόσο για την ήττα του πολέμου στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ), όσο και για την είσοδο των αζερικών στρατευμάτων στα αρμενικά εδάφη.

Πολλά θα αλλάξουν στην Αρμενία μετά τις εκλογές της 20ης Ιουνίου, αλλά φοβάμαι ότι δεν θα τερματιστεί η πολιτική και κοινωνική κρίση ούτε ο «εθνικός διχασμός» που υπάρχει στον αρμενικό λαό.

Για περισσότερες λεπτομέριες διαβάστε εδώ:

How does the Armenian-Azerbaijani border crisis affect opinion polls in pre-election Armenia?

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ