Αλλάξαμε «ποντάρισμα» στη Λιβύη αλλά συνεχίζουμε να τρέχουμε πάλι πίσω από τις εξελίξεις!

ΔΕΝΔΙΑΣ - ΣΑΛΕΧ

Στα συμβαίνουν εδώ και αρκετό καιρό στη Λιβύη η Ελλάδα τρέχει πίσω από τις εξελίξεις και για να λέμε την αλήθεια όσο κι αν ενοχλεί δε μας δίνει κανένας σημασία.

Τρανταχτή απόδειξη  είναι η Συμφωνία Σάρατζ – Ερντογάν που μας έπιασε στον ύπνο δημιουργώντας συνέπειες και προβλήματα που θα μας κυνηγούν αρκετό καιρό. Αλλά αμέσως και μετά το σοκ αυτό του αδιάβαστου υπουργείου Εξωτερικών ότι κινήσεις και ενέργειες έγιναν ήταν κάτω από το βάρος των εξελίξεων και με πολλά λάθη και βιασύνες και ενδιαφέρον μόνο για το πως θα πουλήσει στο εσωτερικό της χώρας ότι υπάρχει ενεργητική εξωτερική πολιτική.

Από το ποντάρισμα στον Στρατάρχη Χάφταρ που αποδείχτηκε ένα απλό πιόνι στο πόλεμο δια αντιπροσώπων που γίνεται στη Λιβύη αλλά εμείς τον περιφέραμε εδώ σχεδόν ως ήρωα. Την αδυναμία να επιβληθεί και η Ελλάδα ως χώρα που πρέπει να έχει λόγο μέχρι την άρον – άρον ανακήρυξη ΑΟΖ με την Ιταλία η οποία ναι μεν είναι θετική αλλά έγινε με μονομερή ικανοποίηση όσων ζητούσε η Ιταλία. Όσον αφορά την Αίγυπτο αν μεταφέρουμε το τι ζητάει για να συμφωνήσει σε ανακήρυξη ΑΟΖ ώστε να σπάσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο θα γίνει «σεισμός». Τέλος, το φιάσκο της «Irini» για την οποία δεχτήκαμε να υποδεχτούμε σαν χώρα και συγκεκριμένα στην Κρήτη όλους τους μετανάστες που θα φτάνουν από τη Λιβύη δημιουργώντας μια νέα Μόρια.

Σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε εκτάκτως στο Τομπρούκ στη Λιβύη και συναντήθηκε με τον πρόεδρο της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων και τακτικός συνομιλητής της Ελλάδας, Ακίλα Σάλεχ. Ένα πρόσωπο που μάλλον θα διαδραματίσει ρόλο το επόμενο διάστημα στις εξελίξεις της Λιβύης που δρομολογούνται από πολλές ξένες δυνάμεις και τον αναδεικνύουν οι ίδιες ως ιδανικό σε περίπτωση εξεύρεσης της όποιας πολιτικής λύσης. Οπότε με αυτόν έσπευσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ για να μιλήσει για καθορισμό ΑΟΖ με την Λιβύη και να λειτουργήσει ελληνικό προξενείο στη Βεγγάζη!

Με αυτά τα δεδομένα ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας και εμφανώς σε Γαλλική γραμμή δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση: «Συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, όπως πολύ σωστά είπε χθες ο Πρόεδρος Μακρόν. Η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση. Δημιουργούν, όπως είπα και πριν, ιστορικές ευθύνες»,

Επίσης, όπως αναφέρει ο κ. Δένδιας, συμφώνησε με τον Ακίλα Σάλεχ ότι η αυριανή πραγματικότητα στη Λιβύη προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών. Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Δένδιας διαμήνυσε πως η Ελλάδα βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση «Ειρήνη» στη θάλασσα και είναι έτοιμη να βοηθήσει ακόμη περισσότερο.

Εξίσου, συμφώνησαν στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί η λιβυκή κρίση, που προϋποθέτει τη Διαδικασία του Βερολίνου και επίσης την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Αιγύπτιου Προέδρου Σίσι.

Ακόμα συζήτησαν, όπως σημειώνει ο κ. Δένδιας, «για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Σαρατζ-Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010.

«Και, βεβαίως, είχα τη χαρά να ανακοινώσω στον Πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου την απόφαση του Κώστα Τασούλα, του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, για την επαναλειτουργία της Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος-Λιβύης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ξεκινώντας τη δήλωσή του, ο κ. Δένδιας εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή του στη Λιβύη και τη συνάντησή του με τον «Πρόεδρο του μόνου εκλεγμένου θεσμού στη λιβυκή πραγματικότητα, του Λιβυκού Κοινοβουλίου, τον Ακίλα Σάλεχ, ήδη επισκέπτη μας στην Ελλάδα».

Περαιτέρω οι κ.κ. Δένδιας και Ακίλα συζήτησαν για το μέλλον των σχέσεων της Ελλάδας με τη Λιβύη και συνεννοήθηκαν για τη δυνατότητα να λειτουργήσει ελληνικό προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές. Η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, ευρωπαϊκής και μάλιστα ελληνικής προέλευσης, επισήμανε ο κ. Δένδιας.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ