Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ζητούν αποκλιμάκωση και διάλογο με Τουρκία – Τι απαντάει ο Μητσοτάκης

ORUC REIS KEMAL REIS

Αποκλιμάκωση και διάλογο ζήτησαν σήμερα Πομπέο και Μπορέλ από Ελλάδα και Τουρκία αν και γνωρίζουν πολύ καλά ποιος έχει δημιουργήσει την ένταση στην Αν. Μεσόγειο – Απάντηση μήνυμα από τον Μητσοτάκη

 

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε σήμερα την Τουρκία και την Ελλάδα να εγκαταλείψουν κάθε στρατιωτική κλιμάκωση και να επικεντρωθούν στην αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση για το φυσικό αέριο που τις φέρνει αντιμέτωπες στην ανατολική Μεσόγειο.

«Πρέπει να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα χωρίς να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς, αλλά μέσω των κανονικών μηχανισμών, μέσω των διεθνών αποφάσεων, ιδιαίτερα για τα (σ.σ.: ενεργειακά) δικαιώματα που συνδέονται μ’ αυτή την περιοχή», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός μιλώντας στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter.

«Πρέπει να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού και να γίνεται προσφυγή σε διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα», επέμεινε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Μπορέλ: Οι κυρώσεις της ΕΕ βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι

Η ΕΕ είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ελλάδα και την Κύπρο, τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Ζ. Μπορέλ μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπογράμμισε ότι «η άμεση αποκλιμάκωση είναι απαραίτητη για να επιτραπεί η επανάληψη του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων, που είναι ο μόνος δρόμος προς τη σταθερότητα και τις μόνιμες λύσεις». Επιπροσθέτως, ο κ. Μπορέλ απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές σημείωσε ότι «η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο απαιτεί επείγουσα και συλλογική δέσμευση. Αυτά που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ήταν απαράδεκτα γεγονότα. Η Τουρκία πρέπει να αποφύγει τη λήψη μονομερών ενεργειών».

Παράλληλα, ο κ.Μορέλ επισήμανε ότι «οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν πολύ ξεκάθαροι για τις πιθανές συνέπειες εάν δεν υπάρχει πρόοδος στη συνεργασία με την Τουρκία».

Μητσοτάκης: Άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία αν σταματήσουν οι προκλήσεις

Λίγο αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης  κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σημείωσε πως η Τουρκία, «δυστυχώς τους τελευταίους μήνες απειλεί τη σταθερότητα, αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδος και Κύπρου».

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι απόψεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ταυτόσημες και τόνισε: «Εδώ διακυβεύονται στρατηγικά, γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ».

Ευχήθηκε οι όποιες εξελίξεις να είναι θετικές στη συμπεριφορά της Άγκυρας: «Το πλαίσιο επιπτώσεων έχει ήδη αποσαφηνιστεί. Έχει έρθει η ώρα για πράξεις και όχι για λόγια. Η Τουρκία έχει χρόνο ακόμα, πριν και μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να συνεχίσει το πρώτο ενθαρρυντικό βήμα απεμπλοκής από την κρίση» και σημείωσε και τόνισε:

«Σε ό,τι αφορά εμάς ισχύει αυτό που έχω πει πολλές φορές. Τέλος των προκλήσεων, αρχή των συζητήσεων. Εφόσον έχουμε απτά δείγματα γραφής είμαστε έτοιμοι να εκκινήσουμε άμεσα διερευνητικές επαφές με την Τουρκία για τη μία διαφορά. Μέχρι να υπάρξει οριστική οριοθέτηση ή με συμφωνία δύο μερών ή με απόφαση διεθνούς δικαστηρίου το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας απαγορεύει μονομερείς ενέργειες.».

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΕΦΟΣΟΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑ ΟΤΙ ΤΟ ΟΡΟΥΤΣ ΡΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ,ΘΑ ΕΞΕΛΘΕΙ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ,ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΔΙΑΛΟΓΟ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ;ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΒΟΗΤΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ