«Αμυντική Βιομηχανία, Οικονομική Ανάπτυξη και Εθνική Ισχύς» – Δείτε live την εκδήλωση του ΚΙΝΑΛ

Παρακολουθείστε LIVE την ανοιχτή Διαδικτυακή Εκδήλωση για το μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας στην Ελλάδα με τίτλο «Αμυντική Βιομηχανία, Οικονομική Ανάπτυξη και Εθνική Ισχύς», που διοργανώνει το Κίνημα Αλλαγής.

Στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής είναι η Πρόεδρος του Κινήματος, Φώφη Γεννηματά.

Συμμετέχουν ακόμα στην συζήτηση οι Βασίλης Κεγκέρογλου, Γραμματέας Κ.Ο. Κινήματος Αλλαγής, Πέτρος Ευθυμίου, πρ. Υπουργός, Αναστάσιος Ροζολής, Πρόεδρος Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ), Παναγιώτης Μοσχολιός, Οικονομολόγος, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της ΠΥΡΚΑΛ – και πρ. Γενικός Διευθυντής των ΕΑΣ, Παναγιώτης Αλεξάκης, Καθηγητής Οικονομικών του ΕΚΠΑ.

Συντονίζει ο Θωμάς Χατζηαθανασίου Γραμματέας Τομέα Άμυνας Κινήματος Αλλαγής.

Φ. Γεννηματά: «Εθνική αναγκαιότητα η αναβάθμιση της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας»

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει την πολιτική βούληση και το σχέδιο για να αναπτύξει την παραγωγική βάση της εγχώριας Αμυντικής βιομηχανίας, που εγκαταλείφθηκε τα προηγούμενα χρόνια και είναι σε χαμηλό επίπεδο», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στην εκδήλωση για την  αμυντική βιομηχανία. Πρόσθεσε πως «προχωρά σε εξοπλισμούς, χωρίς καν «βιομηχανικές επιστροφές» που θα έδιναν τη δυνατότητα στήριξης και εξυγίανσης της αμυντικής βιομηχανίας.

Καμία τέτοια πρόβλεψη δεν υπήρξε στην προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών Rafale».

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι « το Κίνημα Αλλαγής λέει «ναι» στην απόκτηση τους γιατί δίνουν στρατηγικό πλεονέκτημα στην πολεμική μας αεροπορία», Ωστόσο παρατήρησε ότι «δεν είναι παραδεκτό μια σύμβαση 2,5 δισ. ευρώ να μην αποφέρει ένα σημαντικό εθνικό-βιομηχανικό όφελος.

Να μην προσφέρει έργο η ΕΑΒ σε θέματα συντήρησης και υποδομών.

Να μην δίνει δυνατότητα στην χώρα μας να αποκτήσει υψίστης τεχνολογίας συστήματα για την άμυνα.

Η χώρα μας δεν επιτρέπεται να χάνει τέτοιες ευκαιρίες που θα την φέρουν πολλά βήματα μπροστά και στην υψηλής τεχνολογίας παραγωγή στον αμυντικό τομέα».

Προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας για τη συμμετοχή της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒΙ) στην υλοποίηση των συμβάσεων για τα Rafale. «Έγινε εν μέρει δεκτή και αναμένουμε στην πορεία να δούμε τη στάση της κυβέρνησης σε σχέση με τις ελληνικές εταιρείες», σημείωσε .

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει δυναμική και μπορεί με κατάλληλους χειρισμούς να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, να αποτελέσει μοχλό της ανάπτυξης για:

– Να συμβάλλει στην εθνική ισχύ αλλά και στον υψηλό εξαγωγικό προσανατολισμό.

– Να δημιουργεί θέσεις εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους και κυρίως εξειδικευμένους στην υψηλή τεχνολογία.

– Να ενισχύσει τη δυνατότητα συμπαραγωγής με μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας και να συνεργαστεί μαζί τους, στο πλαίσιο εφαρμογής βιομηχανικών επιστροφών από εξοπλισμούς.

– Να συμβάλλει στις εξαγωγές προϊόντων αμυντικού υλικού και κατ’ επέκταση στην εισαγωγή συναλλάγματος.

– Να συμβάλλει στην επιστροφή εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού που μετανάστευσε για επαγγελματική αποκατάσταση στο εξωτερικό (braindrain). Να συνεργαστεί με τα Πανεπιστήμια και τα ερευνητικά εκπαιδευτικά προγράμματα.

«Για όλα αυτά χρειάζεται σχέδιο και χρηματοδότηση που θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί από το Ευρωπαϊκό ταμείο Ανάκαμψης. Μπορούμε σχεδιασμένα να ενισχύσουμε την εγχώρια παραγωγή ή και να πάψουμε να είμαστε μόνο καταναλωτές», υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις στο topics.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ