Άμυνα, επενδύσεις και κυβερνοασφάλεια το «μενού» της επίσκεψης στο Ισραήλ

ΥΕΘΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων

Στο Ισραήλ θα βρίσκεται σήμερα και αύριο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό σε επίσημη επίσκεψη.

 

Οι επενδύσεις και η διεύρυνση της ελληνοϊσραηλινής στρατηγικής σχέσης θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσημης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα και αύριο στο Ισραήλ, όπου ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει συναντήσεις και με σημαντικούς Ισραηλινούς επενδυτές.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η Συνάντηση Κορυφής Ελλάδας – Ισραήλ με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, έξι υπουργών, μεταξύ αυτών οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και δύο υφυπουργών αναμένεται να επιβεβαιώσει τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων και να ενισχύσει τη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. (Άμυνα, τουρισμός, κυβερνο-ασφάλεια, γεωργικός τομέας, ενέργεια, start ups).

Οι πτήσεις από το Ισραήλ προς την Ελλάδα αναμένεται να ανοίξουν την 1η Ιουλίου, καθώς, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από την ισραηλινή πλευρά. Επίσης στην πρόσφατη συνομιλία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Ισραηλινοί τουρίστες προς την Ελλάδα θα μπορούσαν να φτάσουν το 1 εκατομμύριο.

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου τονίζουν ότι οι σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ είναι αυτοτελείς και δεν ετεροκαθορίζονται.

«Ελλάδα και Ισραήλ είναι δύο Δημοκρατίες με μακρά παράδοση, ενώ έχουν συναντίληψη σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την ευρύτερη περιοχή. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει στις επαφές του και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και να αναδείξει τους κινδύνους των τουρκικών ενεργειών για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή», αναφέρουν.

Μετά τα UAV Heron τι άλλο περιλαμβάνει η ελληνοϊσραηλινή αμυντική συνεργασία;

Να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο Ιανουάριο είχε επισκεφθεί το Ισραήλ όπου και είχε συνάντηση με τον ομόλογό του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο ΥΕΘΑ ήταν η απόκτηση από τη χώρα μας με τη μέθοδο του leasing Μη Επανδρωμένων Οχημάτων «Heron» από το Ισραήλ, τα οποία θα ενταχθούν όπως όλα δείχνουν στις υπηρεσιακές δομές των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο ΥΕΘΑ είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της Ισραηλινής Αεροπορικής Βιομηχανίας, όπου του έγινε μία ενημέρωση σχετικά με το Μη Επανδρωμένο Όχημα τύπου «Heron».

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα με το Ισραήλ έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ισχυρούς δεσμούς, με αιχμή τον τομέα της Άμυνας, καθώς είναι υπαρκτή η βούληση της Ελλάδας και του Ισραήλ για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας τους στον αμυντικό τομέα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ