Συνεχείς αναδιοργανώσεις: Μια σοβαρή παθογένεια των Ε.Δ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Του Γεώργιου Χατζηθεοφάνους, Υποστράτηγου ε.α.*

 

Υπάρχει μια σοβαρή παθογένεια στις ένοπλες δυνάμεις.

Μονίμως παρακολουθούμε μικρές ή μεγάλες παρεμβάσεις (αναδιοργανώσεις) στη βάση της αντίληψης του εκάστοτε αρχηγού η θητεία του οποίου είναι έως 3 χρόνια.

Ένα φαινόμενο που επιδρά αρνητικά στην αποτελεσματικότητα των ενόπλων δυνάμεων, ταλαιπωρεί το προσωπικό και βέβαια έχει οικονομικό κόστος καθόλου ευκαταφρόνητο..

Δεν εξετάζω ποιες είναι σωστές και ποιες είναι λάθος αλλά επισημαίνω το σοβαρό πρόβλημα των συνεχών παρεμβάσεων.

Κάποτε είχα προτείνει τη δημιουργία μιας επιτροπής με πρόεδρο τον εν ενεργεία Α/ΓΕΕΘΑ και μέλη πέραν των εν ενεργεία αρχηγών των γενικών επιτελείων κάποιων πρώην Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΣ, Α/ΓΕΝ και Α/ΓΕΑ ή δεν ξέρω ποιων άλλων (η σύνθεση είναι αντικείμενο μελέτης).

Έχοντας στα χέρια τους την Πολιτική Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας (ΠΕΑΑ) και λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα θα προχωρήσουν στην σχεδίαση μιας αποτελεσματικής Εθνικής Στρατιωτικής Στρατηγικής που σημαίνει μέγεθος-σύνθεση-διάταξη των ενόπλων δυνάμεων αλλά και καθορισμό των αναγκαίων μέσων-οπλικών συστημάτων σε βάθος χρόνου.

Με κάποιο πάντως τρόπο θα πρέπει να σταματήσει αυτό το φαινόμενο των συνεχών και αχρείαστων παρεμβάσεων.

Δεν γίνεται κάθε αρχηγός και μια νέα αναδιοργάνωση.

 


Περισσότερα άρθρα από το Γεώργιο Χατζηθεοφάνους:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΦΑΝΟΥΣ


 

*Ο Γιώργος Χατζηθεοφάνους είναι Υποστράτηγος ε.α.-Οικονομολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Εθνική Στρατηγική-Πρόταση για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο» η δεύτερη έκδοση του οποίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Ι.ΣΙΔΕΡΗ».

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ