Η ανατίναξη από Γάλλους κομάντος του πλοίου της Greenpeace «Rainbow Warrior»- σαν σήμερα 10/7/1985

ΠΛΟΙΟ GREENPEACE

Σαν σήμερα, 10 Ιουλίου 1985,  Γάλλοι κομάντος ανατινάζουν το πλοίο της Greenpeace «Rainbow Warrior» στο λιμάνι Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας.

 

Στόχος ήταν να βουλιάξει η ναυαρχίδα του στόλου της Greenpeace, στο λιμάνι του Όκλαντ, για να εμποδιστεί από το να παρέμβει σε μια πυρηνική δοκιμή στην Moruroa.

Η επιχείρηση ξεκίνησε όταν κομάντος επιβιβάστηκαν για να εξετάσουν το πλοίο τη στιγμή που ήταν ανοικτό στο κοινό. Οι Γάλλοι πράκτορες τοποθέτησαν δύο βόμβες στο πλοίο και τις ρύθμισαν έτσι ώστε να εκραγούν με 10 λεπτά καθυστέρησης η μια με την άλλη, ώστε η πρώτη βόμβα να καταστρέψει μερικώς το πλοίο και να εκκενωθεί με ασφάλεια στα ανοικτά πριν η δεύτερη νάρκη πυροδοτηθεί.

Ωστόσο, το πλήρωμα δεν αντέδρασε στην πρώτη από τις εκρήξεις όπως ανέμεναν οι πράκτορες. Ενώ το πλοίο είχε αρχικά εκκενωθεί, ορισμένοι από το πλήρωμα επέστρεψαν στο πλοίο για να ερευνήσουν και να καταγράψουν το μέγεθος της ζημίας.

Ένας Πορτογάλος φωτογράφος, ο Fernando Pereira, πηγαίνοντας στο κατάστρωμα για να φέρει την κάμερα και τον εξοπλισμό του πνίγηκε εξαιτίας της πλημμύρας που ακολούθησε μετά τη δεύτερη έκρηξη. Τα άλλα δέκα μέλη του πληρώματος είτε απομακρύνθηκαν ακίνδυνα με διαταγή του καπετάνιου Peter Willcox ή πετάχτηκαν στο νερό από τη δεύτερη έκρηξη.

Δύο Γάλλοι πράκτορες συνελήφθησαν από την αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας για πλαστό διαβατήριο, παρεμπόδιση μετανάστευσης, εμπρησμό, συνωμοσία, εσκεμμένες ζημιές, και δολοφονία.

Τελικά καταδικάστηκαν σε δέκα χρόνια φυλάκισης, αλλά εξέτισαν μόνο τα δύο. Το σκάνδαλο οδήγησε στην παραίτηση του Γάλλου Υπουργού Άμυνας Τσαρλς Hernu.

Είκοσι χρόνια αργότερα, μια έκθεση από τον τότε επικεφαλής της Γαλλικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, δήλωσε ότι η επίθεση είχε εγκριθεί από τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Μιτεράν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ