Ανεξέλεγκτος Ερντογάν μέχρι τις 23 Αυγούστου με τις ευλογίες Μέρκελ και ευρωπαίων

ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα είχε η χθεσινή παρέμβαση της Μέρκελ καθώς σύμφωνα με τον Ερντογάν έλαβε τη σύμφωνη γνώμη να συνεχίσει τις έρευνες κανονικά μέχρι τις 23 Αυγούστου και σήμερα να εμφανιστεί ακόμα πιο απειλητικός.

Ειδικότερα, ο Τούρκος Πρόεδρος  εξαπέλυσε ευθείες βολές κατά της Ελλάδας ότι επιχείρησε να «παρενοχλήσει» το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, και διαμήνυσε ότι το σκάφος θα συνεχίσει έως τις 23 Αυγούστου και μάλιστα ότι αυτό συμφωνήθηκε στις συνομιλίες που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, στις συνομιλίες που είχε του ζητήθηκε να υπάρξει αποκλιμάκωση και θα υπάρξουν, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, διαβούλευση των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και Τουρκίας από τις 23 έως τις 28 Αυγούστου με αυτόν τον στόχο.

«Μίλησε (σ.σ. η Άνγκελα Μέρκελ) και με τον κ. Μητσοτάκη και ελπίζω να τον έφερε στη γραμμή που μας έχει πει» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

«Δε μπορούν να συνεχιστούν οι παρενοχλήσεις. Αν συνεχιστούν θα απαντήσουμε με πολλαπλάσιο τρόπο» τόνισε και ανέφερε ως παράδειγμα ότι «η τουρκική φρεγάτα Kemalreis απέτρεψε μία μικρή αψιμαχία καθώς το ελληνικό (σ.σ. πολεμικό) ναυτικό προσπάθησε να παρενοχλήσει το Oruc Reis. Τώρα έχουν υποχωρήσει στο δικό τους λιμάνι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιμένει η Γερμανία στην πολιτική ίσων αποστάσεων μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας

Εξάλλου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστήριξε ότι η Τουρκία θα απαντήσει εάν η Ελλάδα παρενοχλήσει το Oruc Reis και κάλεσε Βρυξέλλες και Παρίσι να μην κλιμακώνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως μεταδίδει το Anadolu, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στη Θράκη λέγοντας ότι «σημειώθηκαν επιθέσεις σε τάφους ντόπιων Τούρκων και αυτό δεν είναι θετικό σημάδι».

Ο Τούρκος Πρόεδρος επέκρινε την προσέγγιση της Αιγύπτου με το Ισραήλ και την Ελλάδα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η Τουρκία να λάβει βήματα για αναστολή των διπλωματικών σχέσεων με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή να ανακαλέσει τον πρέσβη της μετά τη συμφωνία με το Ισραήλ.

Σχετικά με τη Λιβύη, τόνισε ότι σχεδόν καμία χώρα από αυτές που συμμετείχαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου τον Ιανουάριο δεν ακολούθησε τις υποχρεώσεις που προέκυψαν και τους κανόνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ