Άνθρακες ο θησαυρός…..

αστυνομικο διηγημα
Αυθεντικό αστυνομικό διήγημα. Γράφει ο  ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΤΣΙΟΣ- Υποστράτηγος ΕΛ.ΑΣ. ε.α.

 

Αφιερώνεται στον αναγνώστη , για να ξεφύγει λίγο από από το αποπνικτικό κλίμα των ημερών

Η παρακάτω αστυνομική ιστορία έλαβε χώρα σε αγροτική περιοχή κοντά στην οποία κατά την αρχαιότητα ζούσαν κοινότητες Ελλήνων και είχαν αναπτύξει πολιτισμό. Στα σύγχρονα χρόνια ομάδες νεοελλήνων επιδίδονταν σε παράνομες ανασκαφές για ανεύρεση αρχαίων αντικειμένων, τα οποία στη συνέχεια προσπαθούσαν να διαθέσουν μέσω κυκλωμάτων διακινητών και μεσαζόντων σε εμπόρους με την αποκόμιση οικονομικού οφέλους. Στην εν λόγω περιοχή είχαν προηγηθεί αρχαιολογικές ανασκαφές, με μέριμνα της αρμόδιας αρχαιολογικής υπηρεσίας , όπου είχαν ανακαλυφθεί κατά τις εκσκαφές, ταφικά ευρήματα, κτερίσματα, αναθηματικές πλάκες , αγαλματίδια και διάφορα μικροαντικείμενα που απεικόνιζαν την καθημερινή ζωή και τις ασχολίες των αρχαίων προγόνων μας.

Στους κύκλους των «εραστών» με το «χόμπυ» της παράνομης ανασκαφής, ανεύρεσης και διάθεσης αρχαίων , -κοινώς αρχαιοκαπήλων- , είχε δημιουργηθεί η άποψη και είχε διαδοθεί από στόμα σε στόμα η φήμη ότι στην περιοχή υπήρχαν θαμμένα αρχαία χρυσά νομίσματα , τα οποία «κέντριζαν» το ενδιαφέρον για την ανεύρεσή τους και τη διάθεσή τους στις «αγορές» της Αθήνας, Θεσ/νίκης και εξωτερικού. Έτσι λοιπόν διάφορες ώρες , είτε χειμώνα, είτε καλοκαίρι, είτε με βροχή, ή καλοκαιρία εμφανίζονταν «αθώα» Ι.Χ.Ε. αυτ/τα , ή αγροτικά, με παραπλανητικό σκοπό δήθεν εμπορίας , με αγορά αγροτικών προϊόντων της περοχής.

Η τοπική αστυν. υπηρεσία κατέγραφε αφανώς τα στοιχεία των υπόπτων οχημάτων για την σιωπηρή αναζήτηση των κατόχων τους και πολλές φορές «έβγαζε λούφες» στη περιοχή , κάνοντας ελέγχους, για τον παραπάνω λόγο. Μια τυπική καθημερινή ημέρα , «έπεσε η πληροφορία» , ότι ομάδα ατόμων εξοπλισμένη με ανιχνευτές , άλλα όργανα έρευνας και εκσκαπτικά εργαλεία , επιβαίνοντες σε ένα 4χ4 τζίπ και ένα αγροτικού τύπου όχημα θα προέβαιναν νυκτερινές ώρες, σε ανασκαφές, αποφασισμένοι να ανεύρουν οπωσδήποτε τα προσδοκώμενα αρχαία νομίσματα και αγαλματίδια.

Ο Δ/της αμέσως συγκάλεσε τους Αξ/κούς, για να συζητήσουν, να μελετήσουν και να αξιολογήσουν την πληροφορία, γιατί αν αυτή ευσταθούσε, τότε θα έπρεπε να ενεργήσουν άμεσα και με βάση επιχειρησιακό σχέδιο. Αν αντίθετα η πληροφορία ήταν «μούφα» , τότε θα έπρεπε να μην «πατήσουν τη φλούδα», γιατί υπήρχε περίπτωση η πληροφορία να ήταν αποπροσανατολιστική, για άλλους λόγους.

Στη σύσκεψη που ακολούθησε , εκτιμήθηκε , ότι η πληροφορία είχε προϋποθέσεις βασιμότητας και κατόπιν τούτου αποφασίσθηκε η συγκρότηση ειδικής έμπειρης αστυνομικής ομάδας , για την επιχείρηση. Σε σύντομο χρόνο οργανώθηκε με κάθε μυστικότητα η ομάδα , με τον απαραίτητο εξοπλισμό , η οποία έλαβε τις κατάλληλες οδηγίες για την επιτυχία της επιχείρησης. Η τοποθεσία ήταν αρκετά γνώριμη στους αστυνομικούς και έτσι χρειάσθηκε αυθημερόν μία αυτοψία του χώρου από τον υπεύθυνο αξ/κό , για να μην «στραβώσει» κάτι την τελευταία στιγμή .

Η ώρα αναχώρησης των αστυνομικών έφθασε και έγινε με κάθε μυστικότητα για να μη διαρρεύσει το παραμικρό. Μετά από κάποια ώρα , η εν λόγω αστυν. ομάδα αφίχθηκε στο χώρο με συμβατικά οχήματα , τα οποία καλύφθηκαν προσεκτικά για την όποια πιθανότητα τυχαίου εντοπισμού τους από τους «επισκέπτες» . Οι αστυνομικοί ακροβολίσθηκαν σε ομάδες στα επίκαιρα σημεία επιλογής και ανέμεναν τους «πελάτες». Οι εντολές ήταν σαφείς και απόλυτες. Εντοπισμός,-παρακολούθηση , προσοχή στο «ξεκάρφωμα» και στη συνέχεια αναμονή μέχρι την ώρα έναρξης της «εργασίας», αιφνιδιασμός , επέμβαση, λαμβανομένου υπόψη του σκότους και των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής και τέλος σύλληψη. Η πληροφορία ήταν αξιόπιστη και η εκτίμηση των αστυνομικών ορθή.

Η μεγάλη στιγμή έφθασε Από την ομάδα προκάλυψης των αστυνομικών που διέθεταν κιάλια νύκτας , δίνεται η πληροφορία από τον ασύρματο ότι πλησίον τους στάθμευσαν δύο οχήματα , ένα τζίπ και ένα αγροτικό στα οποία επέβαιναν τέσσερις άνδρες με αμφίεση κυνηγών και από την καρότσα του αγροτικού έβγαλαν διάφορα εργαλεία, δύο μηχανήματα προφανώς ανιχνευτές μετάλλων και μία κυνηγετική καραμπίνα . Ο επικεφαλής αξ/κός δίνει το σύνθημα της ετοιμότητας , της αυστηρής τήρησης των εντολών και της αυτοπροστασίας. Η όμαδα των «κυνηγών» αφού πρώτα ανίχνευσε τον χώρο, ανηφόρισα και έφθασε στο σημείο στο οποίο έκριναν ότι ήταν ο τόπος ανασκαφής. Μέσα στη κρύα χειμωνιάτικη νύκτα με φεγγάρι , οι ψίθυροι και οι συνομιλίες της παρέας ακούγονταν σχεδόν καθαρά , όπως επίσης και οι κινήσεις τους .

—- Μήτσο είσαι σίγουρος ότι εδώ πρέπει να σκάψουμε ;

—- Ναι ρε και μην ανάψεις τσιγάρο. Ξεκίνα το σκάψιμο.

Ο Σάκης ήταν ο σκαπανέας της ομάδας, λόγω ….ειδικότητας, γιατί εργαζόταν ως νεκροθάφτης στο κοιμητήριο της πόλης και ήταν το πλέον φημισμένο …. εκσκαπτικό πολυεργαλείο  σε όλη την περιοχή και πληρωνόταν πολύ καλά για το ειδικό νυχτοκάματο]. Οι άλλοι δύο ,ο Λάκης και ο Μπάμπης , είχαν τα μηχανήματα των ανιχνευτών και άρχισαν να ερευνούν την γύρω περιοχή, ενώ ο Μήτσος, ως άτυπος αρχηγός τους επέβλεπε, Ο Λάκης ξαφνικά άρχισε να απομακρύνεται … ψιλοτρέχοντας , λέγοντας στους άλλους ότι πάει για …. ανακούφιση, λόγω έκτακτης ανάγκης…. Οι άλλοι γέλασαν και ο Μπάμπης είπε ότι μάλλον φταίνε τα κοψίδια που έφαγε στη ψησταριά του κυρ-Κώστα. Κάποια στιγμή το ένα μηχάνημα άρχισε να χτυπάει  και η ομάδα αμέσως τρέχει προς το σημείο.

—-  Έλα εδώ Σάκη και σκάψε δυνατά.

Ο Σάκης -όπως ήταν και γεροδεμένος- , άρχισε να σκάβει με … αυταπάρνηση.

—- Πιο γρήγορα-πιο γρήγορα φώναζε ο Λάκης .

—- Έλα εσύ ρε να σκάψεις πιο γρήγορα , απάντησε ο Σάκης , ξεπατώθηκα.

Κάποια στιγμή η βάση του γκασμά του Σάκη , έσπασε.

—- Τη γκαντεμιά μου φωνάζει ο Μήτσος. Όχι ρε δεν είναι δυνατό.

—- Καλά ρε πάνω στη πέτρα βάρεσες;

—- Πού ήθελες να τη δώ; Και τώρα ρε μάγκες τι κάνουμε; Μας βγήκε ο πάτος. Πήγαινε φέρε τη τσάπα.

—- Να σκάψουμε και με το σκαλιστήρι -είπε ο Μπάμπης- αφού το χώμα είναι μαλακό.

—- Καλά λές και δεν σε είχα για ξύπνιο, παρότι έβγαλες γκόμενα την Πόπη, λέει ο Μήτσος.

Ξαφνικά ο Λάκης φωνάζει στους άλλους.

— Κοιτάξτε ρε με το φακό, βρήκα κεραμίδια [κεραμίδια έλεγαν τα αρχαία κτερίσματα]. Ρε σεις καλά είναι.

—- Τι λες ρε, θα πάρουμε αέρα κοπανιστό και αν μας τα αγοράσουν.

— Τέλος πάντων ας τα μαζέψουμε, από ολότελα καλή και η Παναγώταινα, είπε ο Λάκης.

— Σιγά το πράμα ανταπάντησε ο αρχηγός. Εδώ έχω ένα προαίσθημα ότι θα βρούμε χρυσό πράμα και εσύ μου λές……

—- Καλά ρε πάω να φέρω τη τσάπα και το άλλο φτυάρι, μήπως απόψε την κάνουμε βασιλικά και με τα νύχια θα σκάψουμε, α ρε Κούλα θα τρελαθείς…

Έτσι ο Λάκης κατευθύνεται προς το αγροτικό , που απείχε από το σημείο, περίπου 300 μέτρα. Μόλις ο Λάκης φθάνει στο όχημα , ομάδα αστυνομικών αποφασίζει να επέμβει επί τόπου , αφού τον είχαν …. στο πιάτο . Σαν φαντάσματα της νύκτας, τον ακινητοποιούν, τον φιμώνουν για; να μη φωνάξει και άμεσα τον οδηγούν στη συμβατική κλούβα. Οι άλλοι τρείς της παρέας , αφού περίμεναν για αρκετή ώρα , άρχισαν να ανησυχούν για την αργοπορία του Λάκη. Ο Μήτσος τότε στέλνει τον Σάκη να δει τι έγινε. Μόλις ο Σάκης φθάνει στο ίδιο σημείο …. υποδοχής καλεσμένων , φιμώνεται, δένεται και παίρνει την άγουσα για την κλούβα, χωρίς να πολυκαταλάβει τι συνέβει …. Ο Μήτσος αρχίζει να ανησυχεί περισσότερο , λέγοντας στον Μπάμπη τι να έγινε άραγε.

—- Λες να έπαθαν τίποτα; Να έπεσαν πουθενά;

—- Αγριεύτηκα και άρχισα να ταραχεύομαι…. Για πήγαινε ρε συ Μπάμπη να δεις , πάρε και τη καραμπίνα μαζί σου.

—- Ρε Μήτσο τσουτσούριασα.

—- Άσε είδα και μία μαύρη γάτα σήμερα το πρωί.

—- Καλά ρε ψώφιος είσαι; Τι βλακείες και γάτες μου λες. Αν δεις κάτι φώναξε να έλθω και εγώ, γιατί πρέπει να μείνω εδώ.

—- Τέλος πάντων θα πάω.

Ο Μπάμπης με τη σειρά του αφίχθει στον τόπο… υποδοχής προσκεκλημένων και με σειρά πρωτοκόλου… ακολούθησε τη μοίρα του, χωρίς να πάρει χαμπάρι … ούτε η γάτα. Ο Μήτσος άρχισε να ανησυχεί ιδιαίτερα και έκανε νευρικές βόλτες γύρω από το «όρυγμα» βλαστημώντας. Οι αστυνομικοί έκριναν ότι δεν έπρεπε να επέμβουν για τη σύλληψή του επί τόπου , λόγω των ειδικών συνθηκών της νύκτας και του εδάφους και ως εκ τούτου μιας πιθανής διαφυγής του και προτίμησαν να …. υποδεχθούν και τον αρχηγό, σύμφωνα με τους …. κανόνες υποδοχής των …. συναγωνιστών του. Επειδή όμως η ώρα περνούσε και ο αρχηγός δεν έλεγε να το … κουνήσει από το σημείο, τότε ένας αστυνομικός που ήταν παλιός κυνηγός , άρχισε να κάνει πανομοιότυπα τις κραυγές του λύκου.

Ο Μήτσος στην αρχή έμεινε άγαλμα. Σκύβει σιγά-σιγά και παίρνει στα χέρια του τον σπασμένο γκασμά, προφανώς για να αντιμετωπίσει τον …λύκο. Είχε όμως αρχίσει να τρέμει από τον φόβο του, όταν οι κραυγές του … λύκου ακούγονταν από διάφορα περιμετρικά σημεία. Τότε ο Μήτσος αρχίζει να τρέχει με απίστευτη ταχύτητα προς τα οχήματα. Ούτε όλη μαζί η ομάδα σκυταλοδρομίας των Η.Π.Α. 4χ100 μπορούσε να τον φθάσει. Μιλάμε για το …ρεκόρ νυκτερινής ταχύτητας.  Στο σημείο … τερματισμού τον περίμεναν οι «κριτές» του … αγώνα για να του περάσουν τα …. βραχιόλια. Από την τρομάρα του ο Μήτσος λέει.

—- Παιδιά ο λύκος, ο λύκος, έρχεται λύκος…..

Σε λίγο έφθασε και ο λύκος …., ντυμένος αστυνομικός. Η συνέχεια δόθηκε στην Αστυνομία «κατά τα ειωθότα». Για την ιστορία ο ανιχνευτής είχε ανιχνεύσει τσίγκο και παλιοσίδερα…. Ο Σάκης ο νεκροθάφτης , που έπεσε στα «μαλακά» στο δικαστήριο, μετά από καιρό «καταχέριασε τουλουμιάζοντας» στο ξύλο τον αρχηγό τον Μήτσο, γιατί  για εκείνο το βράδυ δεν του έδωσε το … .νυχτοκάματο. Τον Λάκη τον χώρισε η γυναίκα του η Κούλα…. και ο Μπάμπης πήρε το παρατσούκλι στο χωριό του «Μπάμπης ο αρχαιολόγος». Άγνωστο αν και αυτόν τον χώρισε η Πόπη…. Πάντως έτσι ακούσθηκε… Δυστυχώς ενός κακού …. μύρια έπονται , όπως έλεγαν οι αρχαίοι πρόγονοι του Μήτσου, του Λάκη , του Μπάμπη και του Σάκη……. Αχ ρε Κούλα……


 

Περισσότερες αληθινές αστυνομικές ιστορίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ :

Αστυνομικές ιστορίες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ