Η Ουσιαστική και Αποτελεσματική Απάντηση στην Τουρκο-λιβυκη Συμφωνία

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Του Βασίλειου Ρέπα, Αντιστράτηγου ε.α.

  1. Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επικεφαλής μίας πολυπληθούς αποστολής Τούρκων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ βρέθηκε στην Τρίπολη και υπέγραψε, με την λιβυκή κυβέρνηση, μνημόνιο συνεργασίας σύμφωνα με το οποίο, τουρκικές εταιρείες θα μπορούν να κάνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ξηρά και την ΑΟΖ της Λιβύης.
  2. Ερωτήματα

α. Σε ποιά ΑΟΖ της Λιβύης;

(1) Σ αυτή που καθορίζεται με το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης, το παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών, μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, που υπέγραψαν στην Κωνσταντινούπολη,  στις 27 Νοεμβρίου 2019,  η κυβέρνηση της Τουρκίας και η «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης»

(GNA) της Λιβύης, για την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών δικαιοδοσίας στη Μεσόγειο, κατά παράβαση της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και το οποίο παράνομο μνημόνιο:

(α) Απορρίφθηκε και δεν κυρώθηκε, ως όφειλε, από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων;

(β) Δεν αναγνωρίζει δικαίωμα ΑΟΖ στις νήσους της Ελλάδος, παρά μόνο χωρικά ύδατα 6νμ;

(γ) Δεσμεύει μόνο τα μέρη, που το υπογράφουν και κανένα από τα μέρη δεν μπορεί να το επικαλεστεί  ενώπιον οργάνων του ΟΗΕ και των Διεθνών Δικαστηρίων;

(δ) Απορρίφθηκε στις 9 Ιουλίου με κοινή διπλωματική νότα, που επέδωσαν στο Γ.Γ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες οι μόνιμες αντιπροσωπείες του Μπαχρέιν, της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας;

(ε) Καταδικάσθηκε από την ΕΕ, στην Σύνοδο Κορυφης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 13 Δεκεμβρίου 2019, από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το σκεπτικό, όπως τονιζόταν στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, οτι “παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη”;

(2) Ή στη Λιβυκη ΑΟΖ, μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης, η οποία δεν έχει συμφωνηθεί και οριοθετηθεί; και όπως ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Ελλάδα διατηρεί δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα, η οποία, ελλείψει διμερούς συμφωνίας, ορίζεται με τη μέση γραμμή. Μέση γραμμή από το πέρας των χωρικών υδάτων. Αλλά η μέση γραμμή αποτελεί και παγίδα για την Ελλάδα, τη στιγμή που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα στα νησιά. Για αυτό επιβάλλεται η άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6νμ στα 12.

  1. Για όλα τα παραπάνω, πέραν των διπλωματικών ενεργειών, που θα ξεκινήσει η κυβέρνηση με τα ενδιαφερόμενα και θιγόμενα κράτη από τη συμφωνία αυτή, την ΕΕ, της ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, και ενέργειες για την de facto τουλάχιστον απενεργοποίηση του Μνημονίου μέχρι της τελικής νομικής διευθέτησης του ζητήματος η Ελλάδα πρέπει:

α. Να καταστήσει σαφές στη Λιβύη, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ το Γ Γ του ΟΗΕ ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε κανένα πακέτο βοήθειας της ΕΕ προς τη Λιβύη, αν η Λιβύη δεν έλθει σε απευθείας διαπραγμάτευση με τη χώρα μας για την οριοθέτηση ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδας μεταξύ των δύο χωρών και δεν αποκηρύξει το παράνομο μνημόνιο που υπέγραψε με την Τουρκία.

β. Σε συνδυασμό με το δικαίωμα ipso facto et ad initio σε υφαλοκρηπίδα που ορίζεται η μέση γραμμή, σε περίπτωση μη ύπαρξης συμφωνιας μεταξύ δύο μερών, η πλέον ενδεδειγμένη και αποτελεσματικη ενέργεια, είναι η άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και η λήψη ομόφωνης απόφασης για άμεση υλοποίηση, του αναφαίρετου Κυριαρχικού μας Δικαιώματος, από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, για επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 νμ  και να αποστείλουν με επιστολή, την απόφαση αυτή,  στις πρωτεύουσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, στα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στον τουρκοφιλο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και στον Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.


Περισσότερα άρθρα από τον Βασίλειο Ρέπα:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΡΕΠΑΣ


 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ