Απαντήστε ανάλογα στις προκλητικές απειλές!

ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κούσαντας, Αντιστράτηγος ε.α. , MA στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και Διεθνείς Σχέσεις (Brussels).*

 

Στις συνεχείς επίσημες απειλές αμφισβήτησης της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των συνθηκών αποστρατικοποίησης της Λωζάννης και των Παρισίων των Ελληνικών νησιών, οι επίσημες συνήθεις απαντήσεις της χώρας μας είναι εντελώς διπλωματικές ότι δηλαδή οι απειλές δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο  ή καταγγελίες στον ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και ΕΕ για κυρώσεις.

Οι επίσημες απαντήσεις της χώρας μας φαίνεται να  διακατέχονται από εφησυχασμό,  χαλαρότητα, σύνδρομο του ηπίων τόνων και υπερβολική ψυχραιμία.

Στην θεωρία των Διεθνών Σχέσεων οι επίσημες απειλές με προθέσεις αμφισβήτησης κυριαρχίας είναι ζήτημα ιδιαίτερα ανησυχητικό και επηρεάζει το υψηλό εθνικό φρόνημα των Ελλήνων πολιτών. Επιπλέον δεν συνάδει με το διεθνές γόητρο της χώρας μας ανά τον κόσμο, όχι για λόγους μόνο ηθικούς και επικοινωνιακούς  αλλά και για λόγους ρεαλιστικούς  και αξιακούς.

Απαιτείται επιτέλους από τους  Έλληνες ομολόγους σθεναρή, αποφασιστική, αναλογική  απάντηση διότι η στρατιωτική ισχύς των Ελληνικών Ενόπλων  Δυνάμεων  έχει την αναγνώριση και τον σεβασμό όλων των Ελλήνων πολιτών, των κρατών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με δαπάνες 3,82% του ΑΕΠ το 2021, 1η  χώρα στο ΝΑΤΟ σε αναλογία ΑΕΠ.

ΑΜΥΝΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΕΠ

Σε περίπτωση σύρραξης γνωρίζουν οι γείτονές μας ότι θα κινδυνεύσουν να χάσουν πολλά αφού είναι γνωστές οι ικανότητες  των στελεχών  των  Ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών με την πυραυλική τους ανωτερότητα και η τεράστια ισχύς πυρός του Πολεμικού Ναυτικού – Στρατού Ξηράς. Γνωρίζουν πόσο ευάλωτοι είναι γεωγραφικά παντού.

Συνεπώς η μεγάλη στρατιωτική ισχύς της χώρας μας με τους εν εξελίξει εξοπλισμούς θα πρέπει να απαντά αναλογικά στις απειλές και θα  πρέπει να εναρμονιστεί  όπως αρμόζει ΑΜΕΣΑ με νέα Εθνική Στρατιωτική Στρατηγική στα πλαίσια νέας Πολιτικής Εθνικής Άμυνας.


Περισσότερα άρθρα από τον Κωνσταντίνο Κούσαντα:

ΑΠΟΨΕΙΣ – ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΣΑΝΤΑΣ


 

*Ο Αντιστράτηγος εα Κούσαντας Κωνσταντίνος είναι κάτοχος δύο μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών στην Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth), Διεθνείς Σχέσεις (Brussels) και έχει τελειώσει το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης. Έχει υπηρετήσει στο ΝATOϊκό Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως στην Ισπανία – Βαλένθια ως Βοηθός Επιτελάρχη και ήταν εκπρόσωπος του ΓΕΣ στο ΝΑΤΟ Training Group.

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ