Απίστευτα παιχνίδια με τις κρίσεις στο Στρατό καταγγέλλει Στρατηγός!

Παιχνίδια με τις κρίσεις στο Στρατό καταγγέλλει υποστράτηγος! Υποστηρίζει δημόσια ότι άλλαζαν οι αποφάσεις για τις κρίσεις, από το ΥΠΕΘΑ μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο!


 

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Δημόσια παραδοχή ότι “έχει συμβεί κρίσεις να αλλάξουν καθ΄ οδόν από τη Μεσογείων μέχρι το Προεδρικό μέγαρο που πήγαιναν για υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας” κάνει Υποστράτηγος ε.α. σε σχετική δημόσια ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Υποστράτηγος ε.α. Λάμπρος Τζούμης, σε δημόσια ανάρτησή του στο Facebook σχετικά με την δημοσιοποίηση των αποστρατειών και των προαγωγών στις Ένοπλες Δυνάμεις από δημοσιογράφους, εκφράζει τις αντιρρήσεις του για την δημοσιοποίηση των ονομάτων πριν αυτά ανακοινωθούν επίσημα.

Ωστόσο, προβαίνει σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη, την οποία μάλιστα την παραθέτει ως επιχείρημα υπέρ της μη δημοσιοποίησης των ονομάτων πριν την επίσημη ανακοίνωση:

“Διαβάζει λοιπόν ένας αξιωματικός στο internet την απoστρατεία του πριν ακόμα ενημερωθεί από τη στρατιωτική ιεραρχία με ότι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία του συστήματος και το απόρρητο των πληροφοριών αυτών. Στο παρελθόν έχει συμβεί κρίσεις να αλλάξουν καθ΄ οδόν από τη Μεσογείων μέχρι το Προεδρικό μέγαρο που πήγαιναν για υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το περίεργο είναι ότι αυτές οι «δημοσιογραφικές πληροφορίες» επιβεβαιώνονται πλήρως!”

 

Το γεγονός ότι ενδέχεται η δημοσιοποίηση των ονομάτων, να διασφαλίζει ακριβώς ότι δεν θα αλλάξουν τα ονόματα … στο δρόμο, όπως ο ίδιος αφηγείται ότι συνέβαινε, δεν φαίνεται να είναι ενδεχόμενο για τον Στρατηγό.

Ωστόσο οι εποχές έχουν αλλάξει και η έλευση του διαδικτύου και της λειτουργίας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, συμβάλλει ακριβώς σε αυτό: Στο να αποτρέπει την όποια εξουσία να λειτουργεί παρασκηνιακά.

Η δημοσιότητα που λαμβάνουν σήμερα τα θέματα  και η ευρεία διάδοσή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλές φορές διασφαλίζει την διαφάνεια και τελικά τη Δημοκρατία.

Η δημοσιοποίηση των ονομάτων στις φετεινές κρίσεις έγινε με αποκλειστικές πληροφορίες του ArmyNow.Net και συνεπώς, είναι προφανές σε ποιον κατευθύνει τις επικρίσεις του ο στρατηγός.

Μάθαμε τα ονόματα κάνοντας δημοσιογραφική έρευνα και γι αυτό το λόγο είχαμε ένδειξη ότι αποτελούν προϊόν έρευνας και σε καμία περίπτωση δεν είναι επίσημες ανακοινώσεις, με βάση τη δεοντολογία.

Οι πληροφορίες που συλλέξαμε αποδείχθηκαν σωστές και το κοινό του ArmyNow.net τις αποδέχθηκε. Η αποδοχή τους φαίνεται από τις χιλιάδες επισκέψεις που συγκέντρωσαν.

Πάντως όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί, ο στρατηγός δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία όταν κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο προσωπικά δεδομένα στρατιωτικών (όνοματα, αριθμοί μητρώων και διευθύνσεις σπιτιών).

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη περίπτωση (η οποία πάντως έλαβε ευρεία δημοσιότητα), δεν έχει υποπέσει στην αντίληψή του.

Δείτε ολόκληρη την άποψή του Υποστράτηγου ε.α. Λάμπρου Τζούμη

Στις πρόσφατες κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων παρατηρήθηκε το φαινόμενο προαγωγές-αποστρατείες- τοποθετήσεις και άλλες πληροφορίες να ανακοινώνονται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστότοπους από δημοσιογράφους ή άτομα που ασχολούνται με στρατιωτική θεματολογία πριν ακόμη υπογραφούν επίσημα από τους υπεύθυνους φορείς. Διαβάζει λοιπόν ένας αξιωματικός στο internet την απoστρατεία του πριν ακόμα ενημερωθεί από τη στρατιωτική ιεραρχία με ότι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία του συστήματος και το απόρρητο των πληροφοριών αυτών. Στο παρελθόν έχει συμβεί κρίσεις να αλλάξουν καθ΄ οδόν από τη Μεσογείων μέχρι το Προεδρικό μέγαρο που πήγαιναν για υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το περίεργο είναι ότι αυτές οι «δημοσιογραφικές πληροφορίες» επιβεβαιώνονται πλήρως! Προφανώς η διαρροή αυτών εντάσσεται στη λογική επίδειξης ισχύος, επειδή κάποιοι έχουν προνομιακή πρόσβαση σε «κέντρα εξουσίας» και την αύξηση της επισκεψιμότητας – αναγνωσιμότητας, παρά το χαρακτήρα του αντιδεοντολογικού και αθέμιτου ανταγωνισμού που έχει το γεγονός αυτό. Επίσης πολλές φορές διαρρέουν πληροφορίες που αφορούν στρατιωτικά θέματα που αγγίζουν τα όρια του απόρρητου με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Ενδεικτικό δε της παραδοξότητας είναι ότι στη στρατιωτική αλληλογραφία υποχρεώνεται το στρατιωτικό προσωπικό να μην αναγράφει την έδρα της Μονάδος αλλά τη ΒΣΤ (Βάση Στρατιωτικού Ταχυδρομείου), προκειμένου να διασφαλίζεται το απόρρητο των πληροφοριών, ενώ ότι χρειάζεται «κάποιος» το βρίσκει εύκολα στο διαδίκτυο διανθισμένο με φωτογραφίες Διοικητών, στρατοπέδων, κ.λπ. Δυστυχώς δεν υπάρχει καθορισμένο πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις στο παρελθόν έπαιξαν σημαντικό ρόλο ακόμα και στην κλιμάκωση μιας κρίσης με την Τουρκία. Για τα λόγο αυτό όσοι διακινούν τέτοιου είδους πληροφορίες και διατείνονται ότι αγαπούν τις Ένοπλες Δυνάμεις ας αναλογισθούν αν αυτό επηρεάζει αρνητικά το ηθικό του προσωπικού, την αξιοπιστία του συστήματος κρίσεων, αλλά γενικότερα τα εθνικά συμφέροντα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ