Απόφοιτοι Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών στο μάτι του κυκλώνα …πάλι

Την κάθετη αντιδρασή τους στη Διάταξη που προστέθηκε στο Νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ και διαταράσει την αρχαιότητας εις βάρος των Αξιωματικών εκ ΑΣΣΥ εκφράζει σε άρθρο της η Διακλαδική επιτροπή θιγόμενων εν ενέργεια αξιωματικών αποφοίτων ΑΣΣΥ ΣΞ-ΠΝ-ΠΑ 
 
 
Μια δυσάρεστη έκπληξη επιφυλάσσει συγκεκριμένη διάταξη στο νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ για τους αποφοίτους Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) η οποία έχει ξεσηκώσει το σύνολο των αποφοίτων Σχολών Υπαξιωματικών που εκφράζονται μαζικά μέσω των συλλόγων τους, ΣΑΣ, ΣΑΣΥΔΑ, ΣΑΙΡ, ΣΑΣΜΥ και ΣΑΣΜΥΝ.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 32, παράγραφος 1, εισάγεται διάταξη η οποία ανατρέπει το υφιστάμενο εξελικτικό καθεστώς και ευνοεί τους μονιμοποιηθέντες εθελοντές του N.445/1974 (Α’160) και των μονιμοποιηθείσες εθελόντριες του N.705/1977 (Α’279) σε σχέση με τους αντίστοιχους αξκους απόφοιτους ΑΣΣΥ.
Με έγγραφο του ΓΕΕΘΑ του 2017, επί αρχηγίας του νυν Υπουργού Εθνικής Άμυνας, κατόπιν επεξεργασίας και μελέτης, καθορίσθηκε ότι η ανωτέρω διάταξη μπορεί να ισχύει μόνο για τους αξιωματικούς αποφοίτους ΑΣΣΥ, για λόγους ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ, ΤΥΠΙΚΩΝ ΠΡΟΣΟΝΤΩΝ και ΜΗ ΔΙΑΣΑΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ.
Η εισαγωγή της συγκεκριμένης διάταξης στο σχέδιο νόμο έγινε δια της εκπλήξεως. Δεν εμπεριεχόταν στο Σχέδιο Νόμου κατά τη δημόσια διαβούλευση, αλλά εισήχθη αιφνιδίως μόλις 5-6 ημέρες πριν την ψήφισή του νομοσχεδίου. Το συμπέρασμα από αυτή την κίνηση, είναι ότι έγινε για μην δεχτεί το Υπουργείο ΧΙΛΙΑΔΕΣ σχόλιων από αξιωματικούς εξ ΑΣΣΥ κατά της διάταξης, όπως επίσης και για να μην ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων.
Κάποιος ο οποίος γνωρίζει τις ισχύουσες εξελικτικές διατάξεις καταλαβαίνει αμέσως ότι θα συμβούν ιεραρχικές υπερπηδήσεις αξιωματικών εξ ΑΣΣΥ από αξιωματικούς εξ Εθελοντών οι οποίοι για 30 χρόνια έως και το βαθμό του Λοχαγού (και αντιστοίχων), τους ακολουθούσαν στις προαγωγές αφού είχαν ενταθεί στην Επετηρίδα πίσω από αυτούς.
Οι κοινές Επετηρίδες με το ν.4407/16 χώρισαν, αλλά αυτό δεν έγινε για να εξελίσσονται βαθμολογικά οι αξιωματικοί εξ Εθελοντών γρηγορότερα από τους αντίστοιχους αξιωματικούς από ΑΣΣΥ.
Πρέπει να διασαφηνιστεί με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτό που δρομολογείται τώρα, δεν τόλμησε να το κάνει ποτέ κάποιος στο παρελθόν. Είναι άξιο απορίας να παρατηρούνται τέτοιες τακτικές τη στιγμή που από το 1992 οι σπουδαστές στις Σχολές Υπαξιωματικών εισάγονται μέσω Πανελλαδικών, οι Σχολές από το 2001 έχουν ενταχθεί στην Ανώτερη Εκπαίδευση και το σύνολο των αποφοίτων τους με το ν.4361/16 αναγνωρίστηκαν ως απόφοιτοι Ανώτερης Στρατιωτικής Σχολής.
Το ερώτημα που τίθεται είναι με ποιο σκεπτικό αξιωματικοί Στρατιωτικής Παραγωγικής Σχόλης Ανώτερης Εκπαίδευσης, θα προσπεραστούν βαθμολογικά, στους βαθμούς μάλιστα των ανώτερων αξιωματικών, από αξιωματικούς που ΔΕΝ είναι απόφοιτοι παραγωγικής στρατιωτικής σχολής, τη στιγμή μάλιστα που έως το βαθμό του Λοχαγού (και αντιστοίχων), αυτό δε συνέβαινε.
Ο ν.3883/10 αναγνωρίζοντας το ανώτερο επίπεδο των αξιωματικών εξ ΑΣΣΥ σε σχέση με τους αξιωματικούς εξ Εθελοντών καθόρισε ανώτερο βαθμό εξέλιξης για τους πρώτους σε σχέση με τους δεύτερους. Από το 2010 όμως φθάνουμε στο σήμερα που – άγνωστο γιατί – έχει αλλάξει ο τρόπος προσέγγισης και οδηγούμαστε σε πλήρη ανατροπή παρά την αντίθετη γνώμη των Γενικών Επιτελείων και του ΓΕΕΘΑ.
Σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση για την αποφυγή της διατάραξης της αρχαιότητας, είναι σίγουρο ότι οι Μονάδες και εν τέλει τα Επιτελεία, θα αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα όσον αφορά την ιεραρχική σχέση αξκων ΑΣΣΥ και Εθελοντών με τις ανατροπές που θα επακολουθήσουν με ότι αυτό συνεπάγεται για την πειθαρχία του στρατεύματος.
Πέραν αυτού, η νέα διαμορφωθείσα κατάσταση θα είναι πραγματική γροθιά στο αίσθημα της δικαιοσύνης που θέλουμε να ελπίζουμε ότι διέπει το στράτευμα.
Υ.Γ. – Ας έχουν υπόψη άπαντες, ότι οι αξκοι από ΑΣΣΥ των τριών Όπλων που αδικούνται, είναι πολύ περισσότεροι από τους αξιωματικούς εξ Εθελοντών που ευνοούνται από τη συγκεκριμένη διάταξη.
ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΔΩΣΤΕ ΛΥΣΗ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Για την ιεραρχική διασφάλιση των αξκων εξ ΑΣΣΥ, πρέπει να προστεθεί νέα διάταξη στο άρθρο 32 του νέου σχεδίου νόμου του ΥΠΕΘΑ, ως ακολούθως:
Στο νόμο 4407 (Α’134), άρθρο 18 μετά την παράγραφο 26 εισάγεται νέα παράγραφος 26Α ως έξης:
«Οι προερχόμενοι αξιωματικοί από Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπξκων (ΑΣΣΥ) που εντάσσονται στις διατάξεις της παραγράφου 26, κρίνονται για προαγωγή στον επόμενο βαθμό, εφόσον αυτός προβλέπεται, με τη συμπλήρωση του ελάχιστου απαραίτητου χρόνου παραμονής της παραγράφου 1δ του άρθρου 5 του Ν.2439/1996 και εάν κριθούν προακτέοι, προάγονται ανεξαρτήτως της ύπαρξης κενών οργανικών θέσεων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ