Απόστρατοι: Γιατί τα βάζουν με τον Βενιζέλο;

Απόστρατοι εναντίον Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο πρώην υπουργός Άμυνας για ακόμα μια φορά βρίσκεται στο στόχαστρο για την θητεία του στο ΥΠΕΘΑ.

Πυρ και μανιά με τον Ε. Βενιζέλο είναι οι απόστρατοι της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο λόγος; Ο νόμος που έκανε ως ΥΕΘΑ για τον παραθερισμό.

Όπως λένε ο παραθερισμός των αποστράτων Αξιωματικών μέχρι το 2011 δεν παρουσίαζε κανένα πρόβλημα και όλοι είχαν την δυνατότητα να παραθερίζουν μία φορά κάθε 4 ή 5 χρόνια.

Όμως η εφαρμογή της υπ’ αριθμ . Φ.400/32/82424/Σ.343/27-5-2011 απόφασης του τότε Υπουργού Εθνικής Αμύνης Ευαγγέλου Βενιζέλου δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα.

Κίνηση για να λυθεί το πρόβλημα έγινε λέει η ΕΑΑΑ, αλλά ήταν ανεπιτυχής.

Το 2013 η τότε Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Αμύνης Φώφη Γεννηματά προσπάθησε να επιλύσει το υφιστάμενο σοβαρό πρόβλημα δίνοντας στις Ενώσεις την δυνατότητα να εισαγάγουν επιπλέον κριτήρια μοριοδότησης για τα μέλη τους, με τη σύμφωνη γνώμη των Γενικών Επιτελείων, τα οποία συνολικά δεν θα ξεπερνούν τα εβδομήντα (70) μόρια» (Φ: 400/78/254899 / Σ.3017/26-7-2013).

Η προσπάθεια αυτή δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, τονίζει η ΕΑΑΑ.

Η σημαντική μείωση των διατιθεμένων στους αποστράτους, από το ΓΕΑ, οικημάτων και Motels λόγω των ΟΣΕΑΥ, ο παραθερισμός στα ΚΕΔΑ Ζούμπερι και Σκοτίνας, που ανήκουν στο ΜΤΑ, του πολιτικού προσωπικού της ΠΑ και των συνταξιούχων της κατηγορίας αυτής αν και δεν δικαιούνται καθόσον δεν είναι μέλη του ΜΤΑ, καθώς και οι αθρόες αποστρατείες των τελευταίων δύο ετών, λόγω παραιτήσεων, συνετέλεσαν στην. επιδείνωση του όλου προβλήματος, υποστηρίζουν οι απόστρατοι.

Όπως αναφέρουν με απόφαση του ΥΕΘΑ η ΕΑΑΑ δύναται να έχει έξοδα, κάθε χρόνο, το ύψος των εσόδων της του έτους, μειωμένου κατά 10% για τη δημιουργία αποθεματικού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η ΕΑΑΑ να ενοικιάζει λιγότερα δωμάτια στη περιοχή της Σκοτίνας από όσα ενοικίαζε πριν τον περιορισμό αυτό.

«Οι συνάδελφοι όλων των κατηγοριών και των ειδικοτήτων που έχουν βαθμό αποστρατείας από Σμήναρχο και κάτω αποκλείεται να παραθερίσουν στους μήνες αιχμής ( Ιούλιο και Αύγουστο) στα κύρια θέρετρα (Ζούμπερι και Σκοτίνας) με τα σημερινά ισχύοντα» τονίζει η ΕΑΑΑ για να δείξει το πρόβλημα.

Ενδεικτικά η ΕΑΑΑ λέει πως στον προγραμματισμό παραθερισμού του 2014 Επισμηναγός ε.α., που παραθέρισε για τελευταία φορά το 2005 (9 χρόνια αργότερα), ήταν 84ος εφεδρικός στη 5η περίοδο στο ΚΕΔΑ/Ζ και 75ος στην 6η περίοδο στο ίδιο ΚΕΔΑ .

Έκτοτε κάνει αιτήσεις κάθε χρόνο και η κατάσταση του δεν άλλαξε και ούτε πρόκειται να αλλάξει αν δεν ληφθούν μέτρα.

«Τονίζεται εδώ ότι το προηγούμενο ΔΣ ενημέρωσε τα μέλη της ΕΑΑΑ, μέσω της Ηχούς των Αιθέρων (Μάρτιος 2015, Αριθμ φύλλου 527 στη 2η σελίδα ) καθώς και μέσω της Ιστοσελίδας ότι για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στα ΚΕΔΑ Ζούμπερι και Σκοτίνας, η συχνότητα παραθερισμού είναι μεγαλύτερη των 6-7 ετών.

Η αναφερόμενη αυτή συχνότητα ήταν μάλλον η επιθυμητή παρά η πραγματική που ήταν πολύ μεγαλύτερη» υπογραμμίζει η ΕΑΑΑ για να δείξει την τραγικότητα του προβλήματος.

Το ΔΣ της ΕΑΑΑ λέει πάντως πως προσπάθησε να επιλύσει το ήδη υπάρχον σοβαρό πρόβλημα με τις κατωτέρω εισηγήσεις:

«Με το υπ’ αριθμ. 251/8-3-2016 έγγραφο μας ενημερώσαμε το ΓΕΑ για προβλήματα του παραθερισμού και ζητήσαμε τα ακόλουθα:

(α) Τη κατάργηση ή ακύρωση της υπ’ αριθμ. Φ.400/32/82424/Σ.343/27-5-2014 Υπουργικής απόφασης.

(β) Το μη παραθερισμό των μονίμων υπαλλήλων της Πολεμικής Αεροπορίας και των συνταξιούχων της κατηγορίας αυτής στα ΚΕΔΑ Ζούμπερι και Σκοτίνας καθόσον τα θέρετρα αυτά ανήκουν στο ΜΤΑ και είναι αποκλειστικά για τα μέλη του που πληρώνουν τις εισφορές των.

(γ) Να αποδεσμευτεί το απαιτούμενο μέρος από τα υποχρεωτικώς κατατιθέμενα στην Τράπεζα της Ελλάδος χρήματα της ΕΑΑΑ για την επισκευή του κτιρίου Μ3 του ΚΕΔΑ/Ζ προκειμένου να διατεθεί για τις ανάγκες παραθερισμού των αποστράτων.

Με το υπ’ αριθμ. 779/18-10-2016 έγγραφο μας προς το ΓΕΑ υποβλήθηκαν οι εισηγήσεις μας προς ΜΕΓΕ και οι αποφάσεις του ΔΣ για το παραθερισμό του 2017. Εκεί ο Υπαρχηγός μας είπε ότι το ΔΣ μπορεί να λαμβάνει όποιες αποφάσεις κρίνει σκόπιμο για βελτίωση του προβλήματος.

Με το υπ’ αριθμ πρωτ. 50/18-1-2017 έγγραφο μας προς τον κ ΥΕΘΑ ζητήσαμε την υλοποίηση της υπόσχεση που μας έδωσε για βελτίωση του παραθερισμού.

ζ. Στο τέλος τη παραθεριστικής περιόδου 2017 θα φανεί αν η απόφαση αυτή του ΔΣ ήταν ευεργετική για τη πλειονότητα όλων των κατηγοριών των μελών μας και αναλόγως θα προβούμε στις διορθωτικές μεταβολές όπου απαιτείται.

Δεκτή η καλοπροαίρετη κριτική από τα μέλη μας και είμαστε στη διάθεση τους σε οποιαδήποτε διευκρίνηση» λέει η ΕΑΑΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ