Αποχωρεί το Γιαβούζ από την Κυπριακή ΑΟΖ και κινείται προς Τουρκία

ΓΙΑΒΟΥΖ

Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ αποχωρεί από το σημείο όπου βρισκόταν όλο το προηγούμενο διάστημα διεξάγοντας έρευνες εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με την πορεία του το Γιαβούζ κατευθύνεται μαζί με ένα από τα συνοδευτικά του σκάφη προς την Τουρκία.

Η αναχώρηση του Γιαβούζ και η πορεία του δεν αποκλείεται να συνδέονται με τις παρασκηνιακές ενέργειες της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ προς την κατεύθυνση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο την αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, κατά τις πολύωρες συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Άγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην επιμένει στο θέμα των κυρώσεων και του υποσχέθηκε ότι θα γίνουν κινήσεις από πλευράς Τουρκίας. Μεταξύ των κινήσεων που είχε αναφέρει η Α. Μέρκελ ότι αναμένει από τουρκικής πλευράς ήταν η μη ανανέωση της τουρκικής navtex και ενδεχόμενη αποχώρηση του ενός ή και των δύο γεωτρύπανων από την κυπριακή ΑΟΖ.

Η Λευκωσία, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, παρακολουθεί στενά την πορεία του Γιαβούζ προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το τουρκικό γεωτρύπανο επιστρέφει στην Τουρκία ή ένα πρόκειται για αλλαγή θέσης.

Πηγή: philenews.com

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο χιτλερισκος ισλαμοφασιστας Ερτογκαν προελαύνει ακάθεκτος,με τις ευλογίες της Μέρκελ και τουλάχιστον την ανοχή πολλών από τους εταίρους μας,ενώ ΟΗΕ, ΝΑΤΟ και ΗΠΑ θεωρούν απαραίτητη την Τουρκία στα σχέδια τους κατά της Ρωσίας και έτσι, φαίνεται ότι Ελλαδα και Κύπρος θα πληρώσουν βαρύ τίμημα στον Σουλτάνο, γιατί τους εκβιάζει όλους επειδή γνωρίζει τα πλεονεκτήματα του, γεωπολιτικά, δημογραφικά κλπ.και ξέρει ότι θα πετύχει στους εκβιασμούς του.

  2. Και οι ΗΠΑ έστειλαν τον Πομπεο στην Ελλάδα, επειδή η Τουρκία έχει ενεργοποιήσει τους s 400 από τον Αύγουστο, παρά τις απειλές τους για κυρώσεις.Ο Ερτογκαν προχωρεί στους σχεδιασμούς του και την υλοποίηση τους ακάθεκτος,σαν ατμομηχανή που κανείς δεν μπορεί; ή τουλάχιστον δεν θέλει να την φρενάρει…

  3. Ίσως το Ισραήλ να είναι τελικά η αιτία,που κάποιοι θα φρενάρουν την επιδίωξη του Ερντογάν να κάνει την Τουρκία περιφερειακή δύναμη στην περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ