Αργίες 2020: Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα και το Πάσχα – Ψυχοσάββατα

ΑΡΓΙΕΣ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Ποιες είναι οι Αργίες του 2020. Πότε πέφτει η Καθαρά Δευτέρα; Πότε πέφτει το Πάσχα. Πότε και πόσα είναι τα Ψυχοσάββατα. Πότε πέφτουν.

Η Καθαρά Δευτέρα και η ώρα του χαρταετού πλησιάζει, ωστόσο ευκαιρίες να ξεφύγουμε λίγο από το «κλεινόν άστυ» και να κάνουμε μια μικρή εξόρμηση στην εξοχή υπάρχουν. Ποιες είναι οι αργίες από σήμερα και μετά για το 2020.

Αναλυτικά όλες οι αργίες που υπάρχουν από εδώ και πέρα.

Μπορεί η Τσικνοπέμπτη να βρίσκεται σε “απόσταση αναπνοής” και συγκεκριμένα αύριο 20 Φεβρουαρίου, ωστόσο ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την Καθαρά Δευτέρα.

Και μπορεί η Τσικνοπέμπτη να μην είναι αργία, ωστόσο όλοι την περιμένουν σαν μία όμορφη αφορμή για να βγουν οικογενειακά ή να ψήσουν με παρέα και γενικότερα να «τσικνίσουν».

Η πρώτη αργία που έχουμε μπροστά μας είναι η Καθαρά Δευτέρα και πέφτει στις 2 Μαρτίου. Ακολουθεί η 25η Μαρτίου που πέφτει Τετάρτη και μετά έρχεται το Πάσχα στις 19 Απριλίου.

Αναλυτικά, οι αργίες για το 2020 είναι οι εξής:

  • Καθαρά Δευτέρα: 2 Μαρτίου του 2020
  • Ευαγγελισμός Θεοτόκου: 25 Μαρτίου του 2020, Τετάρτη
  • Κυριακή του Πάσχα: 19 Απριλίου του 2020
  • Δευτέρα του Πάσχα: 20 Απριλίου του 2020
  • Πρωτομαγιά: 1 Μαΐου 2020, Παρασκευή
  • Αγίου Πνεύματος: 8 Ιουνίου 2020, Δευτέρα
  • Κοίμηση της Θεοτόκου: 15 Αυγούστου 2020, Σάββατο
  • 28η Οκτωβρίου 2020, Τετάρτη
  • Χριστούγεννα: 25 Δεκεμβρίου 2020, Παρασκευή
  • Δεύτερη ημέρα Χριστουγέννων: 26 Δεκεμβρίου 2020, Σάββατο.

Πότε είναι τα Ψυχοσάββατα – Πόσα είναι

Το πρώτο Σάββατο μετά την Τσικνοπέμπτη 2020, το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020, καθώς και τα δύο επόμενα Σάββατα, της Τυρινής και εκείνο της πρώτης εβδομάδας της Σαρακοστής, των Αγίων Θεοδώρων, είναι αφιερωμένα στη μνήμη των νεκρών. Το επίσημο Ψυχοσάββατο 2020 σύμφωνα με την Εκκλησία δεν είναι ένα. Αντίθετα, είναι δύο και μάλιστα οι ημερομηνίες τους είναι κινητές, καθώς εξαρτώνται από το Πάσχα.

Πιο συγκεκριμένα το πρώτο Ψυχοσάββατο, είναι το Σάββατο πριν την Κυριακή της Αποκριάς. Από εκεί και πέρα, το δεύτερο είναι το Σάββατο πριν την Πεντηκοστή. Εκτός όμως από τα επίσημα ψυχοσάββατα, κατά περιοχές υπάρχουν κι άλλα Σάββατα. Δηλαδή, Σάββατα που αφιερώνονται στη μνήμη των νεκρών, όπως για παράδειγμα το Σάββατο πριν τη γιορτή του Αγ. Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης στην Αθήνα έχουν ακόμη δύο ψυχοσάββατα. Το Σάββατο της Τυρινής και το Σάββατο της πρώτης εβδομάδος των Νηστειών, που είναι γνωστό και σαν Ψυχοσάββατο των Αγίων Θεοδώρων.

Ποιος ο λόγος ύπαρξης των Ψυχοσάββατων

Σύμφωνα με τα εκκλησιαστικά βιβλία, τα Ψυχοσάββατα είναι ένα είδος άκαιρου (μη προγραμματισμένου) μνημοσύνου που αναλαμβάνει η ίδια εκκλησία για όσους δεν μπορούν για οποιοδήποτε λόγο να τελέσουν τα καθιερωμένα μνημόσυνα. Η πρόβλεψη αυτή υπάρχει κυρίως για όσους πέθαναν στη ξενιτιά ή σε δύσκολες συνθήκες π.χ. στη θάλασσα, στα βουνά κλπ ή ακόμη και για τους φτωχούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τα κανονικά μνημόσυνα.

Τα Ψυχοσάββατα λοιπόν είναι ένα μνημόσυνο που κάνει η εκκλησία ώστε όλοι να έχουν την δυνατότητα να συγχωρεθούν και να κριθούν κατά την Δευτέρα Παρουσία.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ