«ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2019»: Ξεκινάει η μεγάλη πολυεθνική άσκηση σε Κυπριακή ΑΟΖ και FIR

Το Υπουργείο Άμυνας Κύπρου σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εξωτερικών και Εσωτερικών ανακοίνωσαν την διοργάνωση της Διεθνούς Άσκησης «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2019»

 

Η άσκηση θα πραγματοποιηθεί από τις 28 μέχρι και τις 30 Μαΐου 2019 και θα διεξαχθεί σε τέσσερις φάσεις, στο θαλάσσιο, εναέριο και χερσαίο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας (FIR και ΑΟΖ). Η άσκηση σχεδιάστηκε υπό τον Γενικό Συντονισμό της Εθνικής Φρουράς, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών, το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας Διάσωσης και την Πολιτική Άμυνα, καθώς και με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού κρατικών υπηρεσιών

Στο πλαίσιο της άσκησης, θα δοκιμασθούν τα υφιστάμενα Εθνικά Σχέδια «ΕΣΤΙΑ» και «ΤΕΥΚΡΟΣ» που αφορούν στην υποδοχή αμάχων από γειτονικές περιοχές, καθώς και στην αντιμετώπιση περιστατικών Έρευνας και Διάσωσης (E-Δ) εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ταυτίζεται με το FIR Λευκωσίας.

Στις 28 Μαΐου 2019 θα εκτελεστεί προάσκηση, η οποία περιλαμβάνει την προετοιμασία και ενημέρωση των εκπροσώπων, των Κρατών που συμμετέχουν στην άτυπη Ομάδα των ΝΕΟ CG (Non Combatant Evacuation Operations) για την εφαρμογή της διαδικασίας εκκένωσης αμάχων από γειτονική χώρα κρίσης και τον επαναπατρισμό αυτών.

Η 1η Φάση της άσκησης θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Μαΐου 2019, με εκτέλεση άσκησης επί χάρτου για σενάριο εκκένωσης αμάχων (ΝΕΟ) από περιοχή κρίσης, καθώς και σύντομες ενημερώσεις και σειρά επισκέψεων των παρατηρητών, καθώς και εφαρμογή του ΕΕΣ «ΕΣΤΙΑ».

Η 2η Φάση της άσκησης θα πραγματοποιηθεί τις βραδινές ώρες της 29ης Μαΐου στη θαλάσσια περιοχή Νοτίως Κύπρου και αφορά την εφαρμογή του ΕΕΣ Ε-Δ «ΤΕΥΚΡΟΣ», συνεπεία αεροπορικού ατυχήματος, μετά από προσθαλάσσωση αεροσκάφους στην ανοιχτή θάλασσα.

Η 3η Φάση της άσκησης θα πραγματοποιηθεί το πρωί της 30ης Μαΐου 2019 στην θαλάσσια περιοχή Νοτίως Κύπρου και η οποία επίσης αφορά στην εφαρμογή του ΕΕΣ «ΤΕΥΚΡΟΣ», μετά από λήψη πληροφορίας για ύπαρξη σοβαρού ναυτικού ατυχήματος στην ανοιχτή θάλασσα.

Η 2η και 3η Φάση (Φάσεις Ε-Δ) θα πραγματοποιηθούν υπό τον συντονισμό και επιχειρησιακό έλεγχο του ΚΣΕΔ και εντάσσονται στο ευρύτερο σενάριο της άσκησης και αφορούν συμβάντα κατά τη διαδικασία μεταφοράς αμάχων από χώρα κρίσης της Μέσης Ανατολής προς το Αεροδρόμιο Λάρνακας και προς τα λιμάνια της Κ.Δ. Κατά τις Φάσεις Ε-Δ εκτός από μέσα και προσωπικό της ΚΔ θα συμμετέχουν μέσα και προσωπικό από την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Η 4η και τελική φάση της άσκησης, θα διεξαχθεί κατά τις απογευματινές ώρες τις 30ης Μαΐου 2019, με την πρακτική εφαρμογή του ΕΕΣ «ΕΣΤΙΑ», συνεπεία των μαζικών αφίξεων αμάχων υπηκόων ξένων χωρών στην Κύπρο.

Την άσκηση θα παρακολουθεί μεγάλος αριθμός ξένων στρατιωτικών και διπλωματών, καθ’ ότι η περιοχή της Μέσης Ανατολής αποτελεί περιοχή με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και η αστάθεια αυτής καθιστά το σενάριο της άσκησης ρεαλιστικό.

 

Πηγή: Philenews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ