ΝΑΤΟ: Στη Σύνοδο της Στρατιωτική Επιτροπής ο Α/ΓΕΕΘΑ στα Τίρανα

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συμμετείχε στην πολύ σημαντική Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ στα Τίρανα. Δείτε με ποιον συναντήθηκε.

 

 

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, συμμετείχε στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ (Military Committee Conference in Chiefs of Defence Session), στα Τίρανα, Αλβανίας.

Τα θέματα τα οποία συζητήθηκαν στη σύνοδο αφορούσαν:

  • Στην προώθηση της συνεκτικότητας μεταξύ των δράσεων της προβολής σταθερότητας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και των πρωτοβουλιών του ΝΑΤΟ για ανάπτυξη δυνατοτήτων άμυνας και ασφάλειας.
  • Στην εξέταση της κατάστασης ασφαλείας και της στρατηγικής εκτίμησης της Συμμαχίας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.
  • Στην αναθεώρηση θεσμικών κειμένων που αφορούν στην προσαρμογή της δομής διοίκησης του ΝΑΤΟ στο εξελισσόμενο περιβάλλον ασφαλείας.
  • Στην εξέλιξη των επιχειρήσεων “RESOLUTE SUPPORT” στο Αφγανιστάν και “KFOR” στο Κόσοβο.
  • Στην εκλογή του νέου Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Νέος Πρόεδρος εξελέγη ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου (Chief of the Defence Staff), Air Chief Marshal Sir Stuart Peach, o οποίος και θα αναλάβει καθήκοντα το θέρος του 2018.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στις τοποθετήσεις του επισήμανε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

  • Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να δράσει από κοινού με την ΕΕ για την ενίσχυση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων. Παράλληλα, θα πρέπει να γίνει πλήρης εκμετάλλευση των περιφερειακών πρωτοβουλιών, όπως η Διαβαλκανική Σύνοδος των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα τον Μάιο 2017, για την προώθηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης.
  • Απαιτείται πολύ καλός συντονισμός επίβλεψης των τριών διασυνδεδεμένων τομέων της Συμμαχίας (της προβολής σταθερότητας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ανάπτυξης δυνατοτήτων άμυνας και ασφάλειας).
  • Η παράνομη μετανάστευση πρέπει να είναι παράγοντας που θα ληφθεί υπόψη στη διαμόρφωση των δράσεων προβολής σταθερότητας.
  • Η συνεργασία του ΝΑΤΟ με διεθνείς οργανισμούς και έτερους δρώντες θα συμβάλλει περαιτέρω στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων του.

Στο περιθώριο της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τους ομολόγους του, καθώς και με τον Ανώτατο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (Supreme Allied Command Europe-SACEUR), General Curtis Scaparrotti, τον Ανώτατο Διοικητή Μετασχηματισμού της Συμμαχίας (Supreme Allied Command Transformation-SACT), General Denis Mercier, και τον Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής ΝΑΤΟ, General Petr Pavel.

Κατά την παραμονή του στα Τίρανα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, κκ Αναστάσιο καθώς και την Πρέσβυ της Ελλάδας στην Αλβανία, κα Ελένη Σουράνη.

Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Αποστολάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων Αναστάσιο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ