Αρχηγός ΓΕΝ: Οι εταίροι μας μπορούν να επωφεληθούν από τη συσσωρευμένη εμπειρία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού

Το διεθνώς αναγνωρισμένο αμερικάνικο περιοδικό «Proceedings» φιλοξενεί την άποψη του Αρχηγού ΓΕΝ Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη που μιλά για τη θέση του ΠΝ στη διεθνή σκακιέρα.

 

 

Με κεντρική φωτογραφία το υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού «ΠΟΣΕΙΔΩΝ», το πολύ γνωστό περιοδικό του Ναυτικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών «Proceedings» σε θέμα με τίτλο «Η απάντηση των Αρχηγών» στο τεύχος του Μαρτίου του 2018, φιλοξενεί τις απαντήσεις και τη θέση του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη. Ο Αρχηγός ΓΕΝ με τις απαντήσεις του παρουσιάζει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στο παγκόσμιο κοινό και μιλάει για τις ναυτικές συνεργασίες, τη διαλειτουργικότητα και τις δυνατότητες που έχει.

Το ερώτημα που έθεσε το περιοδικό σε πολλούς Αρχηγούς μεταξύ αυτών κι ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΝ είναι: «Η διατήρηση της ελευθερίας των θαλασσών και η πρόσβαση στα παγκόσμια ναυτιλιακά κοινά απαιτεί ναυτικές συμμαχίες, συνεργασίες και διαλειτουργικότητα. Ποιες θεωρείτε τις μεγαλύτερες ικανότητες ή τη βέλτιστη πρακτική του Ναυτικού σας και πώς θα μπορούσαν να μάθουν και άλλες ναυτικές δυνάμεις από το δικό σας; Οι απαντήσεις αντανακλούν τη φύση των προκλήσεων κάθε έθνους στη θάλασσα και τους τρόπους με τους οποίους συνεργάζονται με άλλους για να τις αντιμετωπίσουν».

Η απάντηση του Αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού Αντιναύαρχου Νικόλαου Τσούνη ήταν η παρακάτω:

«Η Μεσόγειος Θάλασσα έχει μεγάλη γεωστρατηγική και οικονομική σημασία ως πρωτεύουσα ναυτιλιακή αρτηρία και ενεργειακό κόμβο για την Ευρώπη και την Αφρική. Συνδέεται με τον Ατλαντικό, τη Μαύρη Θάλασσα και την Ερυθρά Θάλασσα. Η Ελλάδα είναι ένα ναυτικό κράτος και το Πολεμικό Ναυτικό συνεχίζει τη μακρόχρονη ναυτική ιστορία και παράδοση του έθνους.

Προστατεύοντας από τις σύγχρονες απειλές στη θάλασσα, το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό διατηρεί τόσο διαρκή ναυτική παρουσία, όσο και χερσαίες υποδομές στην περιοχή. Αυτές οι δυνάμεις βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση με κρίσιμες περιοχές παρέχοντας ακριβή επιτήρηση και επιχειρησιακές / μαχητικές ικανότητες. Επιπλέον, λόγω της εγγύτητάς του σε περιοχές αναταραχής, το Ελληνικό Ναυτικό διατηρεί υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα. Στο πλαίσιο αυτό, οι ανθυποβρυχιακές μας ικανότητες στα παράκτια ύδατα και στις ανοιχτές θάλασσες αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ο υποβρύχιος στόλος μας, ο οποίος αποτελείται από 11 υποβρύχια -που περιλαμβάνουν έξι Τύπου 209, έναν εκσυγχρονισμένο Τύπου 209 με ανερόβια πρόωση (AIP) και τέσσερις τελευταίας τεχνολογίας AIP Type 214s – είναι η αιχμή του δόρατος για τον Ελληνικό Στόλο. Τα υποβρύχια μας είναι ικανά για αποτελεσματικές επιχειρήσεις κρούσης εναντίον ναυτικών δυνάμεων, καθώς και για την εκτέλεση μιας ευρείας ποικιλίας επιχειρήσεων υποστήριξης σε εθνικό, συμμαχικό και διεθνές πλαίσιο.

Εκτός από τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες, είναι σημαντικό το γεγονός ότι ενισχύουμε, εμβαθύνουμε και διευρύνουμε το έργο μας με συμμάχους και εταίρους. Συνεπώς, υποστηρίζουμε σθεναρά μια ευρεία διακυβερνητική και διεθνή προσέγγιση για την επιβολή του νόμου κατά των εγκληματικών δραστηριοτήτων στη θάλασσα.

Για το σκοπό αυτό, έχουμε αναπτύξει πολιτικοστρατιωτικές συνεργασίες με διάφορους εθνικούς ναυτικούς οργανισμούς, μη κυβερνητικούς οργανισμούς (ΜΚΟ), αστυνομία και ακτοφυλακή. Οι διεθνείς συνεργασίας, όπως ο η FRONTEX της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι δραστηριότητες στα πλαίσια του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο – σε συνδυασμό με το έργο των ελληνικών εθνικών υπηρεσιών και των ΜΚΟ – συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της παράνομης μετανάστευσης στα ανατολικά θαλάσσια σύνορά μας.

Επιπλέον, διατηρούμε σε υψηλή προτεραιότητα στενές και παραγωγικές σχέσεις με συμμάχους και εταίρους. Το πλαίσιο συνεργασίας ενδέχεται να διαφέρει από καιρό σε καιρό, ανάλογα με τις απαιτήσεις της αποστολής, όμως ο στόχος παραμένει πάντα ο ίδιος. Αυτή την περίοδο στιγμή, υπάρχει σημαντική συνεργασία μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων της Αδριατικής και του Ιονίου Πελάγους (Ελλάδα, Ιταλία, Αλβανία, Μαυροβούνιο, Κροατία και Σλοβενία).

Στην Ανατολική Μεσόγειο το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει αναλάβει ένα ρόλο «γεφύρωσης» μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων της περιοχής, με βάση τις στενές παραδοσιακές σχέσεις της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο, αλλά και τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί πρόσφατα με το Ισραηλινό Ναυτικό.

Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό προωθεί ενεργά τη διαλειτουργικότητα, όχι μόνο όσον αφορά τον εξοπλισμό, αλλά και στο προσωπικό. Η οικοδόμηση υψηλών ικανοτήτων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο αυτών των προσπαθειών. Το Ελληνικό Ναυτικό έχει αναπτύξει μια ολοκληρωμένη «εργαλειοθήκη» που εστιάζει στην εκπαίδευση, η οποία περιλαμβάνει επιμόρφωση, εξειδικευμένη κατάρτιση προσωπικού, επιχειρησιακή κατάρτιση σε επίπεδο ναυτικών μονάδων, αξιολόγηση, ασκήσεις και επιχειρήσεις.

Το κύριο επιχειρησιακό μας εκπαιδευτικό εργαλείο είναι νατοϊκό Κέντρο Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης στη Σούδα της Κρήτης. Αυτό το πολυεθνικό κέντρο παρέχει εξειδικευμένη εκπαίδευση σε επιχειρήσεις θαλάσσιας απαγόρευσης – περιλαμβανομένων των επιχειρήσεων και τακτικών επιβίβασης ομάδας – σε ναυτικές δυνάμεις συμμάχων και εταίρων, καθώς και σε υπηρεσίες ασφαλείας.

Τέλος, οι εταίροι μας μπορούν να επωφεληθούν από τη συσσωρευμένη εμπειρία του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού συμμετέχοντας σε ποικίλες επιχειρησιακές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, καθόσον, πραγματοποιούμε κάθε χρόνο πολλές ασκήσεις (π.χ. «Αριάδνη», Ναϊάς», «Νηρηίς», κλπ). Ο στόχος αυτών των ασκήσεων είναι η βελτίωση της μαχητικής ικανότητας σε όλους τους τομείς των σύγχρονων ναυτικών επιχειρήσεων.

Πηγή: usni.org

* Το Proceedings είναι ένα μηνιαίο περιοδικό που δημοσιεύεται από το Ναυτικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ξεκίνησε το 1874, είναι ένα από τα παλαιότερα περιοδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Καλύπτει θέματα σχετικά με την παγκόσμια ασφάλεια και περιλαμβάνουν άρθρα από στρατιωτικούς και πολιτικούς εμπειρογνώμονες, ιστορικά δοκίμια, βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις, έγχρωμη φωτογραφία και σχόλια από τους αναγνώστες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ