Άρχισαν τα «όργανα»: Το «ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ» πλέει κοντά στην Κύπρο – ΧΑΡΤΗΣ

«Φωτιά» στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι αποφασισμένη να βάλει η Τουρκία καθώς το «ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ» πλέει ήδη σε περιοχή που έχει δεσμεύσει για τέσσερις μήνες με NAVTEX.

 

 

Δυτικά της Κύπρου, στα νοητά όρια των ΑΟΖ Κύπρου και Ελλάδας στέλνει αυτή την φορά το σεισμογραφικό «ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ» η Τουρκία, σε περιοχή που επικαλύπτει τμήματα των τεμαχίων 4 και 5 της Κυπριακής ΑΟΖ. Σύμφωνα με το marinetraffic μάλιστα το «ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ» σήμερα πλέει κανονικά προς την θέση της NAVTEX της Τουρκίας δυτικά της Κύπρου.

ΠΟΡΕΙΑ ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ

Πρόκειται για  μια περιοχή έκτασης 44.000 τετρ. χιλιομέτρων στην οποία σύμφωνα με παράτυπη Τουρκική NAVTEX που εκδόθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης, θα πραγματοποιήσει τις παράνομες σεισμογραφικές έρευνες το τουρκικό σεισμογραφικό, κατά την περίοδο 18 Οκτωβρίου μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου 2019.

ΤΟΥΡΚΙΚΗ NAVTEX ΑΟΖ ΑΙΓΑΙΟ

Να σημειωθεί ότι τμήμα της περιοχής που «δεσμεύτηκε» είναι ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας και περιλαμβάνει τον «Κήπο των σπόγγων».

Οι ημερομηνίες και η περιοχή που επέλεξαν οι Τούρκοι για να στείλουν το «ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ» δείχνουν εμφανώς ότι κύριος σκοπός είναι η επίδειξη παρουσίας κατά την περίοδο των γεωτρήσεων της ExxonMobil στο τεμάχιο 10.

Το δυτικό άκρο της περιοχής απέχει 220 χιλιόμετρα από την Ρόδο και το ανατολικό άκρο 150 χιλιόμετρα από τις ακτές της Πάφου.

Το νοτιοανατολικό άκρο της περιοχής που προβλέπει η τουρκική παράτυπη NAVTEX, απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από τους δύο πρώτους στόχους γεωτρήσεων στο τεμάχιο 10.

Η περιοχή στην οποία η Τουρκία στέλνει το ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΣ είναι πλησίον του σημείου που συναντώνται η ελληνική, η αιγυπτιακή και η κυπριακή υφαλοκρηπίδα, κάτι που αμφισβητεί η Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα (καθώς διαγράφει πλήρως το Καστελόριζο)και όλη η υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής Μεσογείου πρέπει να διαμοιρασθεί με την αρχή της μέσης γραμμής μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου.

Επίσης να υπενθυμίσουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου χθες με δηλώσεις του είχε ξεκαθαρίσει: «Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις γύρω από το νησί». Ωστόσο είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν επιθυμούν να πολεμήσουν με κανέναν, αλλά να μοιραστούν τον «πλούτο» με ακεραιότητα. Είπε επίσης ότι μόνο και μόνο για να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για μας δεν έχει σημασία να καθίσουμε στο τραπέζι ξανά, πρέπει να έχουν αποτέλεσμα.

Πληροφορίες: philenews

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ