Ασφαλιστικό στρατιωτικών: Ποια βιώσιμη λύση προτείνει Υποστράτηγος

Συνταξιοδοτικό – Ασφαλιστικό στρατιωτικών: Τα τελευταία χρόνια οι όροι συνταξιοδότησης και ασφάλισης του στρατιωτικού προσωπικού έγιναν χειρότεροι. 

 

Ο υποστράτηγος ε.α. Απόστολος Παπαδόπουλος σε μια τεκμηριωμένη τοποθέτηση του που δημοσιοποιεί η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) στην ιστοσελίδα της, τονίζει, και θυμίζει πως:

Οι αποδοχές των στελεχών των Ε.Δ δεν αποτελούν προϊόν συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως αυτό συμβαίνει με τους άλλους εργαζόμενους, αλλά καθορίζονται μονομερώς υπό της πολιτείας.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους φορείς ασφάλισής τους.

Αυτό γίνεται γιατί στερούνται συνδικαλιστικής εκπροσώπησης καθόσον η φύση της αποστολής τους δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο καθώς και για τους λόγους που διαλαμβάνονται στο σκεπτικό της υπ’ αριθμόν 2192/2014 αποφασεως της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας,που νομίζω παρέλκει να αναφέρω.

 
 

Κατ’ ακολουθία και η σύνταξή τους ,ως ποσοστό των αποδοχών τους δεν έχει τον κοινωνικό χαρακτήρα που απαιτεί το κοινωνικοασφαλιστικό μας σύστημα και γι’αυτό ο εργοδότης-πολιτεία έκρινε διαχρονικά και μέχρι σήμερα ότι η σύνταξη των στελεχών των Ε.Δ προσιδιάζει περισσότερο με τιμητική κατ’ απονομή σύνταξη και όχι με κοινωνική παροχή και δεν ενέταξε τα στελέχη αυτά σε φορέα επικουρικής ασφάλισης.

Το θέμα της ασφάλισης των στελεχών των  Ε.Δ σε φορέα επικουρικής σύνταξης αντιμετωπίστηκε και το 1992 κατά τη συζήτηση του Ν 2084/1992,με τον οποίον καθορίστηκαν ενιαίες διατάξεις σχετικά με την επικουρική σύνταξη.

Μέχρι τότε οι φορείς επικουρικής σύνταξης, τα λεγόμενα ταμεία αρωγής λειτουργούσαν με διαφορετικές το καθένα διατάξεις τόσο ως προς τις εισφορές όσο και ως προς τις παροχές.

 
 

Η τότε πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ μετά από διαβούλευση με τη στρατιωτική όμοια και σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων έκριναν και αυτό έγινε αποδεκτό από το Υπουργικό Συμβούλιο και τη Βουλή ότι η κοινωνική ασφάλιση δεν ταιριάζει στη φύση της αποστολής και του έργου των στελεχών των  Ε.Δ και έτσι τα στελέχη αυτά δεν εντάχθηκαν σε φορέα επικουρικής ασφάλισης που ήταν πλέον υποχρεωτικός για τους προσλαμβανόμενους από  1/1/1993.

Διαβάστε όλη την τοποθέτηση και τις προτάσεις του υποστράτηγου ε.α. Απόστολου Παπαδόπουλου για βιώσιμη λύση του Ασφαλιστικού – Συνταξιοδοτικού στην ιστοσελίδα της ΕΑΑΣ.

 
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ