Φαινόμενο Dunning – Kruger: Γιατί οι άσχετοι νομίζουν ότι είναι ειδικοί

Dunning - Kruger

Γράφει ο Αναστάσιος Μητρόπουλος, Συνταγματάρχης ε.α.

 

Το φαινόμενο DunningKruger είναι μια γνωστική διαταραχή στην οποία άτομα περιορισμένων γνώσεων αποκτούν μια ψευδαίσθηση ανωτερότητας, εκτιμώντας (εσφαλμένα) ότι οι γνωστικές τους ικανότητες είναι υψηλότερες από ό,τι πραγματικά είναι.

Οι Dunning & Kruger ανακάλυψαν πως, πιο επικίνδυνη είναι η κατάσταση όταν οι άνθρωποι έχουν κάποια μικρή γνώση για ένα θέμα, απ’ ό,τι όταν δεν ξέρουν τίποτα γι’ αυτό. Αυτό είναι κάτι που το γνωρίζουμε εδώ και πολλές γενιές με τη γνωστή φράση: «Η ημιμάθεια είναι πιο επικίνδυνη από την αμάθεια»

Επιπλέον οι Dunning & Kruger έδειξαν πως, καθώς αρχίζεις να μαθαίνεις περισσότερα για ένα θέμα ή να εξειδικεύεσαι περισσότερο σε κάτι, αρχίζεις να αξιολογείς την ικανότητα σου λιγότερο ευνοϊκά. Γνωρίζεις όλα όσα ΔΕΝ ξέρεις για ένα θέμα.

Αυτό που συμβαίνει στο φαινόμενο Dunning-Kruger, είναι ότι:

– Οι ανεπαρκείς άνθρωποι συνήθως υπερεκτιμούν τις ικανότητες, τις γνώσεις και τον εαυτό τους και αδυνατούν να αναγνωρίσουν τη δική τους έλλειψη δεξιοτήτων και την έκταση της ανεπάρκειας τους.

– Από την άλλη, οι ειδικοί σε έναν τομέα, συχνά υποτιμούν τις γνώσεις τους και τις ικανότητές τους. Αυτό συμβαίνει επειδή όσο περισσότερα μαθαίνουν για ένα θέμα τόσο συνειδητοποιούν πόσο πολύπλοκο είναι και πόσα πολλά έχουν ακόμα να μάθουν.

Τα γνωστικά κενά που έχουν τα άτομα σε κάποιο θέμα, είναι αυτά που τους εμποδίζουν να εντοπίσουν τα λάθη τους. Σαν αποτέλεσμα, οι άνθρωποι, όταν είναι άσχετοι ή ημιμαθείς, δεν βλέπουν τα λάθη τους, και όταν είναι εξαιρετικά ικανοί, δεν αντιλαμβάνονται πόσο ασυνήθιστες είναι οι ικανότητές τους.

«Ο βλάκας νομίζει πραγματικά ότι είναι σοφός, αλλά ο σοφός θεωρεί τον εαυτό του βλάκα» – Γουίλιαμ Σαίξπηρ

«Η πραγματική γνώση είναι να ξέρεις την έκταση της άγνοιας» Κομφούκιος

«Αυτοί που αισθάνονται βεβαιότητα είναι ηλίθιοι, ενώ αυτοί με φαντασία και κατανόηση γεμίζουν με αμφιβολία και αναποφασιστικότητα» Μπέρτραντ Ράσελ

«Η άγνοια πιο συχνά γεννά εμπιστοσύνη από ό, τι η γνώση» Κάρολος Δαρβίνος,

 

Τα στοιχεία προέρχονται από την Wikipedia και τους ιστότοπους https://braining.gr και awakengr.com

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ