ΑΒΕΡΩΦ: Επιστροφή κυβέρνησης – Έπαρση σημαίας

ΑΒΕΡΩΦ – 17/10/1944: Ο Ελληνικός Στόλος επιστρέφει θριαμβευτικά στις Ελληνικές Θάλασσες σε κλίμα εθνικού ενθουσιασμού μεταφέροντας την κυβέρνηση.
Ολοκληρώνεται η επιστροφή του Στόλου στην Ελλάδα.  Η ναυαρχίδα του Στόλου «ΑΒΕΡΩΦ» με κυβερνήτη τον Θ. Κουντουριώτη, γιό του Ναυάρχου Π. Κουντουριώτη στην οποία επέβαιναν ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Βούλγαρης και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου καταπλέει στον Φαληρικό όρμο.
Συγκλονιστική είναι η περιγραφή του Υποναυάρχου (Ο) Σταματίου Μανωλά ΠΝ: «Είχε πλέον σημάνει η ποθητή ώρα. Ο ΑΒΕΡΩΦ επικεφαλής του κυρίου μέρους της ναυτικής δυνάμεως απέπλευσεν από τον Πόρον την μεσημβρίαν της 17ης Οκτωβρίου. Η ιστορική ελληνική Ναυαρχίς, όπου Κυβερνήτης ήταν, κατ’ευτυχιν σύμπτωσιν ο υιός του ενδόξου Ναυάρχου Π. Κουντουριώτη, έπλεεν υπερήφανος, για να τερματίσει την έντιμη θητεία της αίγλης μίας ακόμη καλλινίκου επιστροφής. Ολἰγον κατόπιν, το φωτεινό απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο απόδημος Στόλος, μετά μακράν αλλά ένδοξον απουσίαν, ηγκυροβόλει θριαμβευτικώς εις την αγκάλην του Φαλήρου. Ερρίγησαν τα νερά της Σαλαμίνος και η ως τότε δουλωμένη Πατρίς, ύστερα από δάκρυα πολλά θλίψεως, υπεδέχετο την απελευθέρωσιν με νέα δάκρυα χαράς όπως και τα νικηφόρα της πλοία…».
Την επομένη ο λαός είναι στον δρόμο ακολουθώντας την ηγεσία του και με δάκρυα στα μάτια όλοι παρακολουθούν την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας στον Ιερό Βράχο τηςς Ακρόπολης.

Το 1944 ο Στόλος αποτελούνταν από τα εξής πλοία:

α. Αντιτορπιλλικά τύπου HUNT II (ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ – ΚΡΗΤΗ): Παραχωρήθηκαν επί δανεισμού από το Βρετανικό Ναυτικό το 1942 και 1943 αντίστοιχα

β. Αντιτορπιλλικά τύπου HUNT III (ΑΔΡΙΑΣ – ΚΑΝΑΡΗΣ – ΜΙΑΟΥΛΗΣ – ΠΙΝΔΟΣ): Τα τρία (3) πρώτα παραχωρήθηκαν επί δανεισμό από το Βρετανικό Ναυτικό το 1942 ενώ το Πίνδος το 1943

γ. Κορβέτες (ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ – ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ – ΚΡΙΕΖΗΣ – ΤΟΜΠΑΖΗΣ – ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β΄): Τα τέσσερα (4) πρώτα (τύπου FLOWER ) παραχωρήθηκαν επί δανεισμό από το Βρετανικό Ναυτικό το 1942-1943 ,ενώ το ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β΄ παραχωρήθηκε από τις Η.Π.Α. το 1943

δ. Αντιτορπιλλικό τύπου «Β» ΣΑΛΑΜΙΣ: Παραχωρήθηκε επί δανεισμό από τους Βρετανούς το 1944.

ε. Αντιτορπιλλικό τύπου «Ε» ΝΑΒΑΡΙΝΟΝ: Παραχωρήθηκε επί δανεισμό από το Βρετανικό Ναυτικό το 1944.

Επίσης είχαν διατηρηθεί στον Στολίσκο τα παλαιά Αντιτορπιλλικά ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ – ΣΠΕΤΣΑΙ – ΑΕΤΟΣ – ΙΕΡΑΞ – ΠΑΝΘΗΡ.

Σημειώνεται πως την 17-10-44 (μετά την απελευθέρωση της περιοχής Πατρών την 8 Οκτωβρίου 1944) κατά τις απογευματινές ώρες κατέπλευσε από την Αλεξάνδρεια στο λιμάνι Πατρών το Α/Τ ΣΠΕΤΣΕΣ με κυβερνήτη τον Αντιπλοίαρχο Γ. Δημητρακόπουλο.  Η Ναυτική Διοίκηση που άρχισε να λειτουργεί από την 10η Οκτωβρίου στην Πάτρα ήταν η πρώτη Δημόσια Ελληνική Υπηρεσία.

armynow.gr google news

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ